‘HR-medewerker ongeschikt voor werven personeel’

De HR-manager is niet geschikt voor het werven van personeel. Dat zegt Bianca Roelandschap, recruiter bij eFocus Groep. ‘Ze zijn gewoon niet commercieel genoeg.'

Volgens Roelandschap moeten werkgevers hun wervingsbeleid drastisch veranderen. Hoewel de meeste bedrijven hun wervingsacties overlaten aan de medewerkers van de personeelsafdeling, zouden ze daarvoor beter een commerciële recruiter met communicatiekennis kunnen inschakelen.

"De mensgerichte HR-manager is ongeschikt om het gevecht op de krappe arbeidsmarkt te winnen", aldus Roelandschap. "Hij of zij heeft verstand van de mensen die al bij het bedrijf werken, maar weet niet waarnaar potentieel personeel op zoek is." De recruiter zou wél over die kennis beschikken, waardoor die personeel kan werven dat past bij de functie en het bedrijf.

Bovendien zouden recruiters de identiteit van een bedrijf beter kunnen uitdragen door ‘de waarden, de missie en de visie van een organisatie te bepalen'. Dat zou bij met de reguliere personeelsmederwerker nog vaak misgaan. "Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen managers in paniek nieuwe mensen aan, ook al zijn die misschien niet helemaal passend voor de functie", zegt de medewerker van eFocus Groep, die van mening is dat personeel dat op die manier geworven is, sneller op zoek gaat naar een andere baan.

Werven door HR-managers kost bedrijven onnodig veel geld, aldus Roelandschap. Sterker nog, werkgevers die het belang van een recruiter niet inzien, zouden op den duur te maken krijgen met een stagnerende groei van het bedrijf. Roelandschap: "De recruiter is als accountmanager bezig om de productie van de organisatie te vergroten en ziet iedere medewerker daarbij als een belangrijke factor."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eerste reactie :
Wij van WC-eend adviseren WC-eend! :?

En jij bent...?

Ik moet Bianca Roelandschap hier gelijk in geven (ik moet tevens Sjaak Spoiler ook gelijk geven)

Hier (In de verenigde Staten) heeft een beetje bedrijf een fatsoenlijke HR en een apparte recruiter afdeling. De recruiters zijn meestal external vendors die op incentive basis betaald worden voor hun diensten. Diensten zoals eFocus zullen ongetwijfeld een grote portfolio hebben met potentieele klanten zodat een werkgever sneller kan selecteren en een arbeidsplaats gevuld kan worden.

>De HR-manager is niet geschikt voor het werven van personeel. Dat zegt Bianca Roelandschap, recruiter bij eFocus Groep. 'Ze zijn gewoon niet commercieel genoeg.'<

Klopt helemaal! En niet praktisch genoeg. Wat doen ze eigenlijk wel goed?

Dat is jou mening, het gaat al jaren zo en als het werkelijk zo slecht ging was het wel door heel Nederland OVERDUIDELIJK merkbaar geweest..
Het ligt ook helemaal aan de werkervaring die iemand die werkzaam is in de HR van tevoren heeft gedaan. En als het echt een probleem zou worden, bestaan er altijd nog bijscholing op dat gebied!

Hij of zij heeft verstand van de mensen die al bij het bedrijf werken, maar weet niet waarnaar potentieel personeel op zoek is." ??? Dat heeft ook vooral met doorvragen te maken en niet zozeer of je een commerciele tijger bent..

Hou je met je eigen functie bezig zou ik zeggen. Ik heb hiervoor bij een uitzendorganisatie gewerkt en ik zit nu in de HR en ik kan zowel over mijn collega's en mijzelf zeggen dat wij prima kunnen werven

ajuus

De HR-Manager is idd niet geschikt om op een effectieve en efficiente manier te werven. Vooral het HBO en WO personeel is zeer schaars en hiervoor heb je echt een Recruitment Specialist nodig die zich volledig hiermee bezig kan houden. Die kent de arbeidsmarkt en de juiste kanalen om de kandidaten te vinden. Verder kan de recruiter zijn/haar creativiteit gebruiken om op een bijzondere manier de kandidaat aan te trekken. Want met alleen het plaatsen van een advertentie op de bekende jobsites kom je niet ver. En dat weet dan een Recruiter en vaak niet de HR-Manager.

Groetjes,
RECRUITER

Zouden er ook HR-mensen zijn die tevens een opleiding tot recruiter hebben genoten? De redenatie van deze dame gaat zo kort door de bocht dat er volgens mij 2 wielen van de grond komen, ja dan verlies je contact met de werkelijkheid.

Commercieel denken is zeker belangrijk maar bij sollicitaties is er altijd ook sprake van een gevoel en een match. Het voelt goed of het voelt niet goed. Het belangrijkste wat er bij werving en selectie nodig is is mensenkennis. Commercie gaat meer uit van een optimale slagingskans. Een recruiter heeft ook slechts die opdracht. Er zijn goede HRM ers en slechte recruiters en omgekeerd. Met beide fenomenen heb ik na 20 jaar in het HRM vak ervaring opgedaan.
Ook bij dit vak gaat het om de beste man/vrouw op de juiste plek. Het gestelde door mevrouw Roelandschap is te eenzijdig.

Groeten Dera kahlmann HRM medewerker bij een overheidsorganisatie.

Een opleiding tot recruiter? Die ben ik nog nergens tegengekomen maar ben er wel in geinteresseerd.
Waar vind ik meer info?

Wat een kul zeg... Wat een enorme 'op de borst klopperij' en gebaseerd op niks.

Groet, Cees

Vreemde gedachtengang alsof er geen commercieel ingestelde HR Managers zijn. Gelukkig hebben veel recruiters een HR achtergrond. Helaas zijn sommige recruiters bezig om in een korte tijd veel geld te verdienen met "CV schuiverij". Is dat dan kostenbesparend en kwaliteitsverhogend?

Eva,
Opleiding tot recruiter >>>
Post HBO Register Recruiter bij SSense in Leusden
www.ssense.nl
Gedegen opleiding, veel plezier en succes.

Waardeloos. Ik vraag me af waarop dit artikel gebaseerd is!

The War for Talent ... mensen blijven niet bij een business door de manier waarop zij geworven zijn.

Groet

De juiste match tussen mens en organisatie is essentieel. Het werven en selecteren is een ding, de juiste mensen behouden, stimuleren, motiveren is iets anders en zorgt voor het behoud van personeel en dus nog veel belangrijker.

Als je Nederlands personeel gewoon Nederlands benaderd, dus zonder doorspekking van je taalgebruik met Engelstalig aansturingsjargon, krijg je vlotter in de gaten welk vlees het beste bij welke kuip zou kunnen passen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-29T12:15:00.000Z Heleen van Roon


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.