'Een uitgebreid en lastig framework'

Raymond de Bruin haalde het certificaat Microsoft Certified Technology Specialist op het gebied van .Net. Een afspraak die gemaakt was toen hij in dienst trad bij Unirobe ICT.

Waarom heb je gekozen voor dit certificaat?
Het bedrijf vertelde tijdens mijn sollicitatie dat ze in de toekomst over wilde gaan op het .Net-platform. Ik kon wel wat extra kennis gebruiken op het gebied van .Net. We zijn toen tijdens de sollicitatie overeengekomen dat ik cursussen ging doen op dit vlak.

Heeft je werkgever het certificaat betaald?
Ja, dat is in de overeenkomst opgenomen.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Het is een vrij uitgebreid traject. Je hebt een aantal dagen dat je les hebt, dat zijn zes blokken van twee tot drie dagen. Hier zitten ook examentrainingen bij.

Het examen bestaat uit meerkeuzevragen. Het examen kun je online doen, maar dat moet je wel bij een aangesloten opleider doen. Ik heb bij Computrain deze training gevolgd en ik heb daar ook ingelogd voor het examen.

Wat heb je geleerd?
Je leert webapplicaties ontwikkelen op het .Net-platform. Visual Studio 2005 is de centrale ontwikkeltool.

Tijdens de cursus komt alles aan de orde wat je nodig hebt bij het ontwikkelen van een .Net-webapplicatie. Je leert hoe je databases kunt benaderen. Af en toe gebruik je ook andere tools, bijvoorbeeld voor het databasebeheer.

Heb je het certificaat in het normale tijdsbestek gehaald?
De training duurde van april tot en met augustus. Het examen moet je zelf boeken. Ik heb begrepen dat je in totaal een halfjaar praktijkervaring moet hebben, wil je het examen goed kunnen maken. Uiteindelijk bleek dat je die praktijkervaring niet echt nodig hebt. Ik heb zelf veel geoefend en ook al enige ervaring opgedaan in een eerdere baan. Maar zonder kennis van .Net dit traject volgen is te lastig. Summiere .Net-ervaring is daarom wel handig en ook noodzakelijk.

Wat was makkelijk?
Het hangt echt af van de ervaring die je hebt, hoe moeilijk je het examen vindt. Omdat ik in mijn dagelijkse werk nog niet met .NET werk, was het examen voor mij lastiger. Mensen die al met .Net werken pakken de dingen toch sneller op.

Ik had al het een en ander in Visual Studio gedaan. Daarom was het voor mij niet té moeilijk om daar mijn weg in te vinden.

Wat was lastig?
Het .Net framework is groot. Het uitgebreide object-model maakt het redelijk pittig. Dat komt vooral vanwege de omvang. Windows kan via het framework worden geprogrammeerd, in de zin dat een applicatie gebruik kan maken van alle windows-objecten. Dan kun je je wel voorstellen hoe groot het is. En eigenlijk moet je van alle mogelijkheden van het framework wel wat weten. Dat maakt het lastig.

Wat heb je aan het certificaat gehad?
Ik heb er een salarisverhoging door gekregen. Dat was ook in de overeenkomst afgesproken.

Wat ga je hierna nog doen?
Ik wil allereerst praktijkervaring op doen. Binnen nu en een jaar wil ik het MCPD-certificaat gaan halen. Dat is een vervolg op dit certificaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-03T14:08:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.