Vind de perfecte baan: tips voor startende ICT'ers

Hoewel de zomer nog moet beginnen, is het toch slim om als afgestudeerde ict'er alvast plannen te maken voor het vinden van een geschikte baan. Het tekort aan ict'ers wil immers niet zeggen dat je snel een plek gevonden hebt die ook echt bij je past. De belangrijkste tip: ga aan het werk.

Iedereen heeft moeite met het maken van keuzes, beweert Dan Ariely, gedragswetenschapper aan de Massachusetts Istitute for Technology (MIT). Hij geeft je nu een paar tips om je carrière op de rails te krijgen. Onze collega's van Intermediair zetten ze op een rijtje.


1. Ga aan het werk, ook al is het niet de beste baan
Het klinkt logisch: terwijl je op jacht bent naar de ideale baan, jezelf ook nog eens helemaal proberen te leren kennen. Als je die twee dingen combineert, maak je geen keuzes omdat je altijd kunt denken dat je zélf nog volop in ontwikkeling bent.
Het is ook verleidelijk om jezelf wijs te maken dat je alle mogelijkheden van de wereld hebt. Meestal kom je dan tot niets. Veel beter is het om jezelf te dwingen een baan te nemen, maakt niet uit welke. Waar dat goed voor is? Na een week werken kom je er al snel achter welke kwaliteiten je wel of niet hebt en hoe je volgende baan er uit zou moeten zien.

Tip: de beste manier om er achter te komen wat voor werk je wilt doen, is door gewoon aan de slag te gaan.

2. Gebruik je studienetwerk
Medestudenten, leraren of gastdocenten die je ooit hebben geïnspireerd kunnen je helpen in je banenjacht. Zij weten wat je kunt en zijn bereid je te helpen.

Tip: Ga eens lunchen met je leraar, of blijf na de les of het college nog even hangen om een beetje na te praten. Vraag ook of je hem of haar als referentie mag gebruiken. Een hoogleraar staat natuurlijk wel goed op je CV.

3. Laat je niet beïnvloeden
Het is erg verleidelijk om, als je net bent afgestudeerd, bij je ouders aan te kloppen voor advies. Wie kent je tenslotte beter dan zij? Maar is dat advies ook objectief? Allereerst loop je het risico dat je vader en moeder zich verantwoordelijk gaan voelen voor jouw carrière. Dat moet je zien te voorkomen, want zij maken ongetwijfeld andere keuzes dan jij.

Tip: Betrek je ouders niet, of zo min mogelijk, bij de keuzes die je maakt in je carrière.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-06T13:56:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.