'ICT’er kan kiezen: change or die'

“De Nederlandse ict’er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is.” Dat zegt Ernst Fuld, die sinds dit voorjaar is teruggekeerd op het NGN-nest. “Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict’er. Hij moet met zijn hakken uit het zand.”

"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is." Dat zegt Ernst Fuld, die sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij de gebruikersvereninging NGN. "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit."

Cobolprogrammeurs weer geld waard

Fuld: "Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."

Lees verder: ‘ICT'er moet van eiland af'

Ernst Fuld

Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat er in ons land, ongeacht welke branche, er geen mensen zijn die voor 1500 euro 60 uur per week werken...

Een confronterende en wellicht pijnlijke stellingname met wel degelijk een belangrijke kern van waarheid. Ik ben indertijd juist de IT in gegaan om in een, zoals dat zo mooi heet, dynamische werkomgeving te werken. ik vind het heerlijk dat het speelveld voortdurend verandert en ga daar graag in mee. Maar niet iedereen wil dat of kan dat. Als specialist zul je goed in de gaten moeten houden of jouw specialisme op termijn nog wel marktwaarde heeft en tijdig moeten bijsturen. Als generalist loop je weer andere risico's. Zo verwacht ik persoonlijk dat de IT-markt binnen nu en een jaar flink in zal zakken, en dan gaan bedrijven toch weer scherper letten op wat je nu echt oplevert. Zorg dus dat je altijd duidelijk kan maken wat je toevoegt aan de waardeketen van je werkgever of klant en verschuil je niet op je kamer, maar kom eruit en laat je zien !

Ernst heeft hier gelijk. De Nederlandse IT-er is, wanneer hij/zij gewoon productie werkt draait, te duur en te weinig kwaliteit gefocust vergeleken met landen als bijvoorbeeld India, China of Georgie. Waar de IT-ers uit deze landen echter problemen mee hebben, mede gezien hun culturele achtergrond, is vrijheid van handelen en zelfstandig processen oppakken. Daar ligt nu juist de kans voor de Nederlandse IT-er, die moet zich meer in de processen van de bedrijven gaan verdiepen en IT gaan aansturen c.q. managen vanuit procesondersteuning. De vrije geest van de Nederlanders kan hier dus juist de USP van de Nederlandse IT-er zijn. Nederlandse IT-ers moeten dus meer de architectenrol gaan innemen en het 'bouwen' aan anderen overlaten.

Wij kunnen er toch niks aan doen dat u, met uw salaris, er geen verstand van heeft ? Tja sorry.. wel leuk dat het ze (de hedentendage bedrijven) hoog zit.

U zal moeten veranderen en een juist marktconform salaris rechtvaardigen (of meer ....)

Ach dat China-verhaal is gebakken lucht. India ook.

*lol* Wel leuk te lezen dat het ze steeds meer omhoog zit. Tja.. sorry... dan had u maar moeten leren en een ict-studie moeten oppakken naast je werk en continue bijblijven ...

Heren,

Ik ben deels eens met de uitspraken van deze meneer maar om te zeggen dat IT-ers niks voorstellen, vind ik een populistische uitspraak en alleen maar beschouwd kan worden als aandachttrekkerij. Als hij wilde laten weten dat hij terug is bij NGN kon dat ook door gewoon te zeggen.

Zo simpel is het echt niet, beste meneer de directeur en met alle respect voor deze man! Want waar hebben wij het over... dan maak jij dit land toch een tweede China ?! What's the problem ? (knipoogje)
De echte IT-ers krijg je niet zo makkelijk met zo'n uitspraak op de kast, hoor....! :-)

Misschien moet de Nederlands overheid eens serieus overwegen om arbeid goedkoper te maken ipv alles steeds maar meer te belasten!

In eerste instantie werd ik getrokken door de titel van het bericht. Want dat er veranderd moet worden, daar ben ik het volmondig mee eens!
China is booming en India met zijn MEGA ICT bedrijven als Tata gaan zeker azen op een krent uit de pap. Tata is nu al heel erg actief op de Engelse markt.
Tegelijkertijd, en dat beseffen zich niet veel ICT-ers (vooral categorie beheerders) zijn we al een paar jaar bezig met het automatiseren van de autmatisering. Gevolg: steeds minder ICT-ers nodig voor hetzelfde werk, maar ook: beheer onafhankelijk van tijd en plaats. Daardoor is er aan de top alleen plaats voor ICT-ers die zich gespecialiseerd hebben in technieken als virtualisatie, network storage, hoge beschikbaarheid en dergelijke. Door die automatisering is er steeds minder vraag naar "middenkader" en zie ik een gat ontstaan tussen de starter aan de onderkant (werkplekbeheer, servicedesk, supportmedewerker) en de ervaren systeem/netwerkbeheerder.
Het zal juist voor de starters steeds moeilijker worden een aansluiting te vinden bij het vervolg binnen hun ICT-loopbaan en velen zullen uiteindelijk wat anders gaan doen.

Gelukkig hebben wij een Europese Commissie die ervoor zorgt dat wij onze dure levenstandaard ook moeten bekostigen met enig salaris...

En wat doet deze meneer "de directeurt" Ernst Fuld??
Wat zal hij moeten doen daar in de "lage lonen"landen, en voor wat voor salaris?? Ik denk "iets" meer dan hier..

Waar gaat dit uberhaupt over? Een stratenmaker verdient daar ook minder en doet meer...

Een goed loopbaan advies van een meneer, die eerst directeur van een vereniging was, daarna voor zichzelf iets begon en acht jaar later ten onder ging in de 'harde kapitalistische' wereld en toen maar weer directeur van zijn oude vereniging werd??

Lekker stukje....

Wat er in dit soort stukjes nooit bijverteld wordt, is dat de kosten van levensonderhoud en andere beroepskosten in Nederland een factor 10 hoger liggen dan in China.
Echter dat de "gemiddelde ICTer" die in de detachering of consultancy werkt het nogal hoog in bol heeft en zichzelf toch wel heel erg goed vind, dat ben ik Fuld eens.
Het mag duidelijk zijn dat ik dus gewoon in dienst ben bij een IT dienstverlener (als medewerker support) en niet gedetacheerd ben of als consultant werkzaam ben.
Ik heb wel als vaste medewerker consultants en andere mensen als collega gehad die gedetacheerd waren door hun bedrijf bij mijn werkgever. Deze mensen hadden het nog wel eens de gewoonte zich toch wel heel erg belangrijk te vinden....

Heeft iemand zich afgevraagd wat je met 1500 Euries allemaal in China kan doen?
En in India schieten de lonen (relatief) ook sky high.
Natuurlijk is het een veranderende omgeving, waarin je mee moet veranderen! Maar zo kan ik veel open deuren in trappen. Waarschijnlijk heeft hij ook een hoger salaris dan een willekeurige bobo in China.

Naast het feit dat ik het veelal eens ben met de mensen die reeds gereageerd hebben op de uitspraken van de heer Fuld, zit er nog steeds een zeer groot gat tussen hetgeen wat wij hier in het westen vragen voor een technisch consultants en hetgeen ze in het oosten kunnen bieden.

Zelf heb ik een Consultancy-organisatie op het gebied van Networking. Veel klanten van ons hebben enkele jaren geleden veel werkzaamheden geoffshored naar landen als India, maar komen nu terug op dat besluit. Mensen spreken slecht engels, denken in hokjes en voldoen totaal niet aan de standaard die wij hier hanteren.

Dan kan je nog zo'n goede opleiding hebben, als je niet weet te communiceren, dan houdt het gauw op.

Het is niet alleen China.

Als je dichter bij kijkt in Landen als Roemenie (waar ik op dit moment verblijf). Dan liggen de lonen op dit moment vergelijkbaar of zelfs lager dan 1500 Euro bruto per maand. En ook de gemiddelde Roemeen is best bereid een beetje meer te werken.

Verder de cultuur verschillen met Oost Europa zijn niet zo schokkend als met China en sinds we hier maar 1 uur tijdsverschil hebben is ook de support voor de Nederlandse markt een niet al te groot probleem.

Alleen functionele kennis en direct klanten contact heeft nog enigszins een toegevoegde waarde voor de Nederlandse IT'er.

Almar Lijfering
ISDC

Ik heb in de gaten dat hier 'live' actief commentaar-teksten worden weggehaald...., waarom? (als ze niets schuldigs bevatten?)

Tsja die Chinezen worden uitgebuit. Van mensenrechten hebben ze niet gehoord. En 1500 Euro in China is toch wel een topsalaris lijkt me.
En wat stelt die Ernst Fuld dan wel voor?

Managers in china doen het ook voor 1500 Euri in de week en leveren een hogere kwaliteit. Daarbij werken ze ook nog eens 120 uur in de week. Dus aandeelhouders grijp uw kans!

Als al die ITers die hier reageren hun kostbare tijd nu eens zouden stoppen in het LUISTEREN naar de klant.....

Op zich is het wel interessant dat het "chinese gevaar" weer aangehaald wordt als stok om de hond mee te slaan. Op zich zijn er Chinese ICT'ers waar ik erg veel respect voor heb, bijvoorbeeld Raymond Yeung (http://www.ie.cuhk.edu.hk/whyeung). Het is echter vrijwel altijd zo dat de goede chinese IT'ers hun opleiding in het westen genoten hebben. Dat er in de Chinese stad Chengdu elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op komen is niet erg indrukwekkend. Dat de kosten van deze chinese IT'ers lager liggen is nog minder indrukwekkend. Wat in het artikel gesteld wordt is dat kwantiteit voor kwaliteit gaat, wat natuurlijk niet waar is. De variant "Change or Die" op "Adapt or Die" geldt voor iedereen in alle markten overal ter wereld. Als je de Zwitserse/Californische ICT industie bekijkt als spin-off van de ETH Zurich en Stanford dan weet ik zeker waar de kwaliteit zit. En daar draait het uiteindelijk om. Als ik dus zou moeten wedden op ETH/Stanford versus Chengdu dan wist ik het wel. Dat geldt niet alleen voor nu maar ook voor over 10 jaar.

Steeds weer dat China verhaal.
De lonen moeten laag blijven zegt het landsbestuur.
Concureren met de lage lonen landen ....is de slogan.
Hoe doen we dat ?
De vaste zaken die in china ook laag zijn n.l.
de woonlasten de prijzen van alle dagelijkse dingen
laag houden! Dan kan ons salaris zelfs omlaag.
Maak de vaste lasten laag , dan kan het salaris gaan
concureren met de landen als China en India.
Slaap zacht werkgevers

change or die ---> die

Ik zie totaal geen problemen, een kabinet die onze samenleving naar de knoppen helpt en belastingen die omhoog gaan...

Sure... als bedrijf zou ik dan ook naar china gaan, mensen daar hebben al bijna geen werk en voor 1500 euro doen ze dat beste wel!

Maarjah made in china huh :-P...

Maar aan de andere kant... je kan niet ons land vergelijken met china...vind ik.... na de WWII moest Nederland ook weer alles opbouwen ennnn waren de vaste lasten ook laag....Als je nu een halve knip witbrood haald in de winkel kost je dat 2 euro, vroeger was een halve knip wit nog geeneens 30 cent...

Dus niet van dit soort vergelijkingen doen a.u.b... eerst onderzoek en dan conclusies!

Eens met meneer Fuld:

Voor mij als kind van de dot-com hype is het nog steeds wennen wanneer ik me realiseer dat het vakgebied van de 'nieuwe economie' geen levenslange baangarantie meer biedt. En als ik om me heen kijk, dan twijfel ik wel eens of iedereen hetzelfde besef heeft. Niet iedereen kan zich specialiseren in Cobol, wat meneer Fuld ook suggereert, want hoewel deze programmeurs meer waard worden, zijn er natuurlijk ook steeds minder nodig...

Nee, ik stort me vol overgave op het procesdenken en zet mijn kaarten dus op Business Process Management en als je het me vraagt, adviseer ik het jou ook....

http://adi.atosoriginblog.nl/2008/06/25/icter-kan-kiezen-change-or-die/

Niks nieuws in dit artikel. Elke gezonde IT-er verandert zichzelf al continu, middels het bijhouden van relevante ontwikkelingen en continue tijd en geld besteden aan opleidingen.

Ik snap al die commotie niet om een man die een beetje aan zelfreflectie doet.

Het is geen nieuws, maar om gelijk je helemaal aangevallen te voelen.

Op zich vindt ik het niet verkeerd om alert te blijven en in te spelen op veranderingen. Niet in de laatste plaats omdat er altijd wel weer nieuwe kansen in zitten. Maar van een bestuurder zou ik toch iets genuanceerder uitspraken verwachten dan ik nu ben tegengekomen.

Als China zo'n grote bedrijging vormt, wat ik me overigens afvraag, kan er wellicht een zinnige strategie door meneer Fuld worden aangeraden. Behalve profeterende waarschuwingen en de suggestie om de zoveelste club in het leven te roepen (met het daarbij horende bestuur), vindt ik voor ons ICT'ers niets bruikbaars in het stukje terug.

Ik zal me vergissen, maar dit lijkt sterk op het (oude) pleidooi om de lonen te verlagen omdat anders het einde der tijden nabij zal zijn. Ik meen dat de huidige ontwikkelingen juist zorgen voor een stijging van de ICT lonen in de genoemde landen. Een dergelijke globale nivelering lijkt mij gezond en internationaal erg wenselijk....

En als nu uit de praktijk blijkt dat er nog veel van elkaar te leren, en dus te ondernemen valt, doen we er beter aan om niet bang te zijn maar juist de kansen te zoeken.

Denkt Ernst Fuld hier iets over te zeggen, voor iemand die weinig wereld ervaring heeft, maar denkt het te weten. Een type dat denkt de wijsheid in pacht te hebben....

Aan de andere kant kunnen ze daar gelukkig nog geen Nederlands. Je ziet ook dat ICT die geoutsourced naar die landen veel meer communicatie vereist door duurdere personen. Kortom: Wat levert dit op? (Kosten/baten analyse is op zijn plaats). Het nadeel is dat chinezen echter wel bereid zijn te verhuizen over de wereld en het risico wat je dan loopt is dat ze naast je gaan zitten, veel kijken (leren) tegen een lager tarief en vroeg of laat weten ze meer dan jij. Kopieren zit ze in de genen.
(leuke verhaal, maar ik zie deze uitspraak als onrust stoken (waar hij misschien goed in is) die wel weer overwaait net als elke hype), maar ik zeg niet over 10-20 jaar dat er nog eens een kern van waarheid in kan zitten, maar voor nu is het te vroeg om je zorgen te maken.
Het is een signaal wat hij wil afgeven, omdat ICT best veel krijgt, maar laat hem dan eerst eens met zijn salaris beginnen te inleveren, daar kunnen misschien wel 10 mensen van eten.
Ja, ik ken de man...., helaas.

Hij komt bij mij een beetje over als een relikwie uit het dotcom hype tijdperk.

Dat nu in plaats van bruggen te bouwen, een bres probeert te slaan tussen business en techniek, zodat hij zelf weer makkelijk brood op de plank kan hebben staan.

Totaal niet "Ad Valorum" voor de business dit soort lieden, maar helaas heeft die het niet altijd op tijd door. Maar klaarblijkelijk is niet al het grijs even wijs.

Je mag je als verenigingsdirecteur best even profileren, maar jammer als je dan de plank volledig mis slaat met vingerwijzingen naar 'de ICT?r'.

Hoe taakvolwassen is 'zijn' gebruikersorganisatie? Heeft het de bedrijfsprocessen, gedegen beschreven, zijn ze actueel cq is er een covernance-model geimplementeerd?
Heeft men visie/missie/doelstellingen, kent men rolhouders als een beleidsmaker, informatiemanager en busines-analist?

Natuurlijk geeft (ICT-)innovatie een major impact op de going concern van de business. Maar de business moet er voor waken het ambitieniveau (en daarmee samenhangend de complexiteit) niet te gaan onderschatten.
En denk bij realisatie niet gelijk aan op out-sourcing, verken eerst de mogelijkheden voor co-sourcing om kennis en kunde in huis te krijgen en vast te leggen.

Jammer Ernst!!

Ik neem aan dat deze meneer (ik schijn een van de weinigen te zijn die hem niet kent) hier praat over de ict-er die net voor het jaar 2000 in de IT sprong, zonder scholing of specialisatie in IT. Snel veel geld verdienen. Ik denk echter dat dit een kleine minderheid in Nederland is. Ikzelf werk al jaren in het buitenland en heb veel met IT personeel in India en China te maken. Hoewel ze precies uit kunnen voeren wat je ze op papier uitlegt, hebben ze nog een lange weg te gaan voordat ze de brede opleiding en kennis van de gemiddelde Nederlands ITer hebben.
En zoals anderen ook al opmerken: 1500 euro ? Nou en... ? Een bedrijfsprocess is meer dan alleen de kosten van een ITer. De meeste verstandige bedrijven weten dit. Meneer Fuld echter niet.

Merkwaardig, dat al die weerstand en dreiging wordt geuit in termen van levensstandaard in China; ja het leven kost daar veel minder. Duh! Dat doet er helemaal niks toe! ICT arbeid is net als andere arbeid: als het per saldo goedkoper wordt, verhuist het naar lagelonenlanden. Net als chipfabricage, auto-assemblage en noem maar op.

Die outsource-ontwikkeling is al jaren aan de gang en zal nog jaren doorgaan.

Hoewel ik tot dusver slechts van 1 of 2 niet-belanghebbenden succesverhalen heb gehoord en van vrijwel iedereen die ermee te maken heeft, alleen maar ellende en rampverhalen. Meestal hetzelfde: alles letterlijk nemen, niet meedenken, niet creatief, rambam kwaliteit, gericht op projectvolume, weinig continu?teit, constant fik moeten blussen.

Het stomme is, ICT is in de eerste plaats geen techniek maar dienstverlening tussen twee partijen, en dat is mensenwerk. Dat geldt voor zowel de systeembeheerder die particuliere PC's oplapt en dat geldt voor projecten van 50.000 manuur net zo goed. Je doet zaken met degene die het goed doet, niet met de goedkoopste, want die verprutst het meestal.

Het is de samenwerking die bepaalt of het een succes wordt, niet de prijs, want het kunstje van programmeren hebben of krijgen ze wel onder de knie. Het dienstverlenerschap is een totaal andere discipline en daar zijn ze meestal nog niet zo ver in.

Culturele barri?res en de manier waarop die overbrugd worden, zullen make-or-break factoren worden voor het succes van de lagelonenlanden.

Ik verwacht dat met het dalen van de wereldmarkprijs voor programmeerwerk, in het Westen er ook steeds minder mensen zullen komen die zich in de uitvoerende delen vak gaan bekwamen, ook al is er werk genoeg voor Westerse ICT'ers. Het westen wordt een werelddeel van consultants, adviseurs en managers.

@Plankton Precies die houding is wat Fuld aan de kaak stelt, denk je dat een voetballer nog opgesteld wordt als hij slechts focust op het voorbij spelen van zijn directe tegenstander en het verdere wedstrijdverloop hem worst is?

@Hans Kroon, Fuld haalt letterlijk Cloud Computing en SOA aan om te laten zien dat veel ICT-ers een ander beroep krijgen. Volgens mij ben je het op al je punten hardstikke eens met wat hij zegt.

@Moriahh50 Ik denk dat een goede (beroepsverenigings)directeur af en toe de vinger op de zere plek legt en juist in het veranderende beroepsklimaat (dankzij oa. Cloud Computing) wijst waar 'zijn' leden op moeten letten. Zeggen dat systeembeheer zoals we nu kennen over 10 jaar nog bestaat is zou juist enorm schadelijk zijn voor het beroep, want dat bestaat dan niet meer.

@G.J. Volgens mij ben jij het ook met Fuld eens, alleen interpreteer je zijn stellingname negatief.

@Itismeguys: Exact! Laten we, nog meer dan voorheen, proberen om de ICT relevant en begrijpelijk te maken. Dat is een taak die we met de hele ICT moeten oplossen.

@Bruce: Oh wat zielig, zij zijn groot en machtig en wij zijn klein en ondergewaardeerd. Echt niet alle directeurs zijn zo hoor, ik heb in Nederland eigenlijk alleen het omgekeerde meegemaakt en dat zelfs uitzendkrachten gevraagd wordt om mee te denken. Je doel daarintegen is wel goed, zorg dat je snapt waar het in de toekomst om draait.

@Johan: Ja idd managers zijn ook een probleem, so? Fuld zegt echt niet dat we in de shit zitten omdat de ICT-ers hebben gefaald. Hij zegt alleen dat de toekomst voor ICT-ers ligt in het snappen hoe bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden door ICT.


Aan de grond van dit probleem ligt het feit dat we in de ICT-sector teveel kleine prutsgroepjes hebben die allemaal hun eigen clubje in stand proberen te houden. Tot een goed lopend poldermodel, zoals in alle succesvolle sectoren in NL, komen we alleen als de drie onderhandelingspartners (Overheid, Werkgevers en Werknemers) goed georganiseerd zijn. ICT-Office is er voor de werkgevers, de overheid heeft niet eens een ICT-ministerie (wel Landbouw en Verkeer) maar zit wel langzaam te denken aan een CIO/CTO (zeker met Obama's CTO of the USA) en de werknemers zijn met 100 verenigingen een chaos. Ik zie Fuld/NGN de laatste tijd veel werken om het werknemersgedeelte beter te organiseren, Ik denk dat dat een erg belangrijke ontwikkeling is, ik denk dat we Fuld dus eerder aan onze zijde hebben dan dat hij ons tegen wilt werken :)

http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2009/3/twintigjarig%20ngn%20zoekt%20%20samenwerking.aspx
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/2858528/2379250/certificaten-zeggen-veel-te-weinig.html
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beheer/2598900/1277800/icter-moet-van-zijn-eiland-af.html

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-25T08:03:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.