Manager wil meer buitenlands personeel werven

Hoewel weinig managers er ervaring mee hebben, zien ze er de noodzaak wel van in: personeel werven in het buitenland. Vooral het arbeidsethos en het opleidingsniveau van buitenlandse professionals zou in trek zijn.

De Nederlandse ict-professional kan zich opmaken voor concurrentie van de hoogopgeleide buitenlander. Dat zeggen medewerkers van onderzoeksbureau Ruigrok|Netpanel. Het bedrijf vermoedt dat vooral Europeanen en Indiërs geschikt zijn om in Nederland te worden ingezet.

Hoewel de meeste managers positief zouden zijn over de mogelijkheid personeel uit het buitenland te halen, zouden de meeste er geen ervaring mee hebben. Volgens de onderzoekers heeft één op de acht leidinggevenden daarmee ervaring. Toch zou ruim de helft van de managers vinden dat het noodzakelijk vinden buitenlands personeel te werven. De managers die wel eens over de grens geworven hebben, zijn vooral te vinden in de ict en de financiële dienstverlening. 

"Naast het feit dat er onvoldoende aanbod is in Nederland zelf, wordt ook relatief veel aangegeven dat het de internationale positie kan versterken en prijzen managers het werkethos van de buitenlanders", zegt Nienke Platenburg, directeur van arbeidsbemiddelaar EssentialPeople, waarvoor het onderzoeksbureau werkt. Verder zouden de ondervraagden te spreken zijn over het opleidingsniveau en de Engelse taalvaardigheid van werknemers uit het buitenland.

De onderzoekers ondervroegen 648 Nederlandse managers en (interim)professionals uit de zakelijke en financiële dienstverlening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat het handiger is als de managers eerst leren hoe ze met mensen moeten omgaan. Het gerommel van de Nederlandse managers blijkt wel uit de resultaten die geboekt worden op de grote overheidsprojecten. Die managers praten over arbeidsethos, ze beschikken zelf niet over enige vorm van arbeidsethos, maar slaken graag kreten om hun verantwoordelijkheid op andere af te schuiven. Eerst kreten slaken over offshoring en nu ze daar niks van bakken, moeten ineens buitenlanders naar hier gehaald worden. Nou ze zijn er al massaal in de ICT hoor. En die bakken er net zo weinig van als de hollandse collega's. Met al dat elitair geO-H wordt veel documentatie geproduceerd maar geen projecten gerealiseerd. Ze moeten gewoon de enkele goed gerealiseerde projecten bestuderen en de verantwoordelijke nieuwe projectteams laten samenstellen. Dan vallen vanzelf die zwetsmanagers naast de boot en kan er weer op een zinvolle wijze projecten gerealiseerd worden.
groet Ad

Mmmm Ad, heb je net een slechte beoordeling gekregen? of ben je een Project manager in spe bij de Overheid?
Ik wens je veel wijsheid.
Ps; wij hebben bijzonder veel Buitenlands personeel in Dienst als Multinational en ja iedere cultuur heeft zijn voor en nadelen, maar vergeet ook niet je eigen Medelanders eens kritisch te beoordelen. Ben net terug uit India en China voor een groot Project en heb met kromme tenen in mijn schoenen de "betweterigheid" en Onbekwaamheid van Nederlandse Projectmanagers gezien.

Het binnenhalen van goed geschoolde buitenlandse werknemers zorgt voor een gezonde concurrentie op de arbeidsmarkt. Als een manager de keuze heeft tussen een klagende, part-time werkende Nederlander of een hardwerkende, ambitieuze Chinees dan is de keuze snel gemaakt.

Goede kandidaten vind je niet alleen in Nederland. Ik heb inmiddels 32 verschillende nationaliteiten in mijn bedrijf werken. We leren ontzettend veel van elkaar en in sommige branches is het niveau van kandidaten ontzettend schaars dus waarom niet werven over de grens.
Mijn recruiters maken gebruik van de cv-database van een internationale vacaturesite en we plaatsen vacatures wereldwijd. Het is gewoon ideaal om via een kanaal wereldwijd te kunnen werven en je wordt getraind op internationaal werven.

Kijk eens op www.jobflex.hr deze word geleid door een Nederlandse dame van Kroatische afkomst. Zij weet waar zij over spreekt en heeft kwaliteit in haar database.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-14T15:15:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.