Helft ICT-vacatures minimaal halfjaar open

De ict-sector groeit de komende twee jaar met ongeveer 30.000 banen per jaar.

Een groot deel van de vacatures in de ict-sector staan een halfjaar of langer open. Dit leidt tot overbelasting van de ict-afdeling. Ook heeft het tekort aan personeel een negatieve invloed op de resultaten van het bedrijf.

Meer dan de helft van de ict-vacatures wordt langer dan een half jaar niet ingevuld. Veertig procent staat een halfjaar open. Zeventien procent van de vacatures blijft een jaar open staan. Dat blijkt uit onderzoek van IT Job Board onder 104 ict-managers.

Driekwart van de ondervraagden heeft openstaande vacatures. Bij meer dan de helft van leidt dit tot overbelasting van de afdeling. Eenderde zegt zelfs dat de bedrijfsresultaten negatief worden beïnvloed door het gebrek aan goed ict-personeel.

Er is een groot tekort aan uitvoerend personeel. Bijna zeventig procent van de respondenten blijkt deze werknemers te zoeken. Op strategisch- en managementniveau is 26 procent van de vacatures nog onvervuld. De helft van de ondervraagden zegt dat het tekort komt, omdat er onvoldoende aanbod is van gekwalificeerde kandidaten in de ict-sector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik solliciteerde laatst bij een IT-bedrijf en voordat je een sollicitatiegesprek had, moesten wij, 5 sollicitanten, 3 toetsen afleggen in een zeer korte tijd.

Ik kom zeker in aanmerking voor de vacature. Benodigde ervaring, opleiding en certificaten heb ik allemaal al op zak (HBO, MCDST, MCSA, MSCE, ITIL, Novell, CCNA en Citrix).

Ik ben geen topper in wiskunde en heb gewoon de tijd nodig om het uit te vogelen.

4 van de 5 kandidaten hebben de toetsen niet gehaald, onder wie ik. 1 van die 4 liep al weg na het maken van de eerste toets. Binnen 10 min, 18 wiskunde vragen beantwoorden!!!

Als bedrijven zo strikt zijn, dan kun je niets anders verwachten!

Maar aan de hand van die toetsen kon .... zien dat wij geen hoog analytisch vermogen hebben!

.... succes met het vinden van de geschikte kandidaten.

Vergeet niet dat ze absurde eisen stellen. 20 jaar, universitair opgeleid, 10 jaar werkervaring om maar iets te noemen. Succes met het vinden van geschikte kandidaten.

Bedrijven zijn ook niet vaak bereid om in mensen te investeren (opleidingen, cursussen, begeleiding ..etc).

Er wordt vaak over tekort aan bijv SAP-specialisten gesproken, maar wat doen bedrijven om dit tekort in te vullen? probeer nou een overstap te maken van de ene omgeving naar een SAP-bedrijf (consultancy bureau) en kijk hoeveel bedrijven dat faciliteren.

Tja, ik denk toch dat de mensen die hierboven gereageerd hebben de hand in eigen boezem moeten steken. De frustraties van het afgewezen zijn druipt eraf.
Zelf ben ik al meer dan zes maanden op zoek naar een it'er. De drempel ligt laag genoeg om een brede markt te pakken. Desondanks nog geen geschikte kandidaat kunnen aannemen. Solliciteren de it'ers wel?
Voor wat betreft de opleiding waar hierboven aan gerefereerd wordt. We hebben laatst een it'er aangenomen (andere functie) en een opleidingstraject van een jaar uitgezet.
Dus it'ers hierboven. Wees eens kritisch naar jezelf en wordt eens wat actiever. Er zijn mogelijkheden genoeg voor goed gemotiveerde mensen.

RAVE-cruitment haalt tegenwoordig bijna alle technische ict'ers uit het buitenland. Hoogopgeleid, prachtige ervaringen en veelal onder de dertig. De Kennismigratiewet stelt dan een looneis van "maar" 2300 euro bruto per maand. Een start salaris hbo ligt in Nederland veelal al hoger!

Dus via dit Relocation Recruitment veel meer, voor minder, en geen dure freelance en/of detachering kosten. En altijd aanbod! Danwel vanuit de EU, danwel vanuit Oost Europa, danwel vanuit Azie, en zelfs vanuit de USA omdat de dollar zo laag staat.

Milan, vincent1971 en it_er

Jullie verhaal komt mij heel bekend voor. Ik onderschrijf het volledig.

RB, neem me niet kwalijk, maar je opmerkingen zijn volslagen onzin!
Ik heb de laatste tijd best wel een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd. Vaak van die loze argumenten als "je past niet binnen de groep" of het inwerken gaat weer te langzaam omdat we nog een hoop moeten bijleren.
Jullie proberen toch vaak een schaap met vijf en liefst zes poten binnen te halen.
En je opmerking "solliciteren jullie wel" natuurlijk wel, maar als we dat weer te snel doen zijn we weer een jobhopper... Wat willen jullie nu eigenlijk?

Beste RB,

Als reactie op "Wees eens kritisch naar jezelf en wordt eens wat actiever" :

mijn reactie ging niet om mijn persoonlijk omstandigheden, maar is een mening over het feit waarom ict vacatures niet snel genoeg worden gevuld.
Ik noemde een specifieke geval van SAP-vacatures en daar verwacht ik een inhoudelijke antwoord op.
Dus liever geen directe beschuldigingen en andersman mening respecteren.

Rob van Elburg slaat de spijker op zijn kop!

Werkgevers hebben volgens hem geen geld over (i.i.g. niet meer dan 2300 b.mnd) voor goed opgeleide it-medewerkers. En zoals mede it'ers dit net als ik ook weten: dit is precies de crux. "Wij Nederlanders" willen gewoon een goed salaris voor geleverde diensten, doch de huidige vacatures zijn voorzien van een schraal salarisplaatje.

Rob vindt al die klagende werkgevers een beetje dom!
Misschien kan een van die werkgevers Rob aangeven waarom zij niet gebruik maken van zijn prachtige oplossing?
Blijf ik nog even wachten op die vacature die beter betaalt dan die 2300,- van Rob.

Komt ook omdat, reeds eerder genoemd, ervaring op veel te jonge leeftijd moet zijn opgedaan. Reden? Men wil gewoon niet "te veel" betalen. Dus alle ouderen? Met veel ervaring? Vergeet het maar. Ik deed laatst een project bij een instelling. Kreeg een technisch ontwerp dat voor geen meter deugde. Uiteindelijk boven water gekregen wat er moest komen. Toen werd er een "oordeel" geveld over de codering. De ene tijdelijke moest een oordeel geven over een andere tijdelijke omdat de manager van de groep dit niet kon. Einde job dus. Ik was echter in de gelegenheid om de codering van de beoordelaar te bekijken en schrok me rot. Zo'n puinhoop nog nooit gezien. Ik wacht ondertussen op een nieuw project...

Komt nog bij dat de baan die ik zou willen invullen in het westen van het land open staat. Ik woon zelf in het oosten van het land en ben echt niet van plan voor een andere baan gezellig in de file te mogen staan. En thuiswerken is voor veel werkgevers nog geen optie.

Ik zit al 10 jaar in de IT en heb een tijdje geleden toen het nog goed met ze ging bij Getronics gesolliciteerd. Ook een toets gehad en gehaald. Toen ik mijn leeftijd vertelde zeiden ze dat ze dat niet uitmaakte voor hun salarisaanbod. Omdat ik er meer als 500 Euro op achteruitging en een gezin te verzorgen, heb heb ik maar even bedankt

Het is een bekend probleem, waar werkgevers slecht mee omgaan. Het eisenpakket dat wordt neergelegd is enorm, plus veel ervaring, maar wel jong en zeker niet teveel salaris, omdat we anders niet kunnen concurreren met de goedkope landen. (of was het toch om die dikke beloningen te betalen die over het mismanagement worden uitgestrooid).

Behandel je personeel niet als kostenpost, maar als een waardevolle asset, waarmee je geld verdient. Wees ook eens wat flexibeler qua eisen, maar ook qua kantoorregime. Bij goed projectmanagement, kan je makkelijk twee dagen per week thuis werken.

@Rob Elburg,

Mooie salespitch hoor, maar je krijgt toch meestal wel waar voor je geld. If you pay peanuts, you get monkeys.
Voor 2300,- bruto hoef je niet al teveel te verwachten.
Typische kruideniersmentaliteit, om te denken dat je ovor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten.

Ben zelf aan het solliciteren en wordt vaak uitgenodigd voor een gesprek maar als puntje bij paaltje komt dan is de keuze op een ander gevallen. heb 29 IT-ervaring, CNE/CCNI : systeembeheer - functioneel

Zelf ben ik werkzaam in de bemiddelingswereld en op forums op dit werkgebied is dat ook veel gehoorde klacht - de eisen zijn te strikt en opdrachtgevers zijn te kritisch.

Bemiddelaars, maar ook werkgevers zullen moeten beseffen dat een advertentie hier en daar niet werkt en dat ze actief moeten gaan netwerken onder hun doelgroep. Daarnaast denk ik dat steeds meer mensen bij een bedrijf willen werken waar het management niet steeds hun zakken vult over de hoofden van hun technici.

Nu ben ik uiteraard ook kritisch op de vacatures die ik aanneem, maar ik heb geen moeite om vacaturs op mijn werkgebied (networking) in te vullen. Ook niet de vacatures die langer dan zes maanden open staan.

De grotere bedrijven zoals Getronics, Atos, Sogeti, BT nemen nog steeds zo goed als iedere gek aan hoor.

Ik ben aan het solliciteren op Consultancy functies en kom ook assessments tegen. Het rare is alleen dat er naar mijn vooropleiding nooit wordt gevraagd (staat ook niet op cv). Bedrijven vragen naar een bepaald niveau dat wil niet direct zeggen dat je een bijbehorende opleiding ook echt afgerond moet hebben.

Er zijn heel veel vacatures, maar ook heel veel mensen die het veel te hoog in hun bol hebben. Dit komt vooral omdat er te veel gelukszoekers zijn in de ict en te weinig "echte" ict'ers. Als je alleen al ziet wat mensen durven te eisen aan salaris dan lach je je rot.

Ook al heb ik op dit soort berichten al meermalen gereageerd, kan ik het toch niet laten het nog een keer te doen.
Er zijn een aantal mogelijkheden:
-De schrijver van dit artikel is gek
-De klagende bedrijven en dan met name de managers zijn gek
-Of ik ben gek
Ik ben nu 61 en wil graag een paar dagen per week werken. Ik heb 33 jaar ervaring in it, van computeroperator, helpdeskmedewerker, netwerkbeheerder, consultant, programmeur, analist, alles heb ik gedaan. De meeste tijd ben ik praktisch bezig geweest en dat was ook mijn ambitie. Niettemin ben ik ook jaren in allerlei it-managementfuncties werkzaam geweest. Als vrijwilliger beheer ik sinds mijn pensioen een computernetwerk van een museum, netwerkbeheer, onderhoud, aanschaf, reparatie, consultancy, kortom wat nodig is. Als maatstaf het feit dat ik ondanks slechts een dag per week te werken, zelden of nooit buiten die ene dag iets hoef te doen.
Bij de sollicitaties die ik totnutoe heb gedaan (zo'n 50 in 2 jaar) ben ik een keer uitgenodigd voor een gesprek. Niettemin was de algemene conclusie dat ik niet meer op de hoogte was van mijn vak. Ik wil dat graag logenstraffen, maar dan moet ik minstens de kans krijgen om iets te zeggen. Er waren advertenties bij waar ik op afgewezen werd en die vier maanden lang daarna bleven verschijnen omdat er niemand voor te vinden was.
Mijn conclusie: de geuite klacht is klinkklare kolder of men doet in Nederland aan leeftijdsdiscriminatie. Aan u lezer de keuze!

De kennismigratie wet wordt gekenmerkt door een minimale looneis (onder/boven de 30). Natuurlijk mogen werkgevers meer betalen. In de regel gebeurt dit ook!

Mijns inziens dus een prima instrument om vacature vervullingstijden (kop van het artikel) aanzienlijk te verkorten zodat overbelasting etc voorkomen kan worden. Ook een veel goedkopere oplossing dan het aanstellen van dure freelancers.

Ook al worden morgen alle lonen van ICT-ers verdubbeld. Dan nog lost dit het probleem van de arbeidsmarktschaarste niet op. Iets verder kijken dus. Het buitenland zit vol met goede ICT-ers die dolgraag in Nederland willen wonen/werken en de Kennismigratiewet werkt hierbij uitstekend.Ik heb zelf meer dan 20 jaar ervaring in it bij diverse bedrijven en ik kan maar een ding adviseren aan relatief jongere it-ers: zorg dat je na 10 jaar uit de technische hoek bent! Begeef je in management of zoek een compleet andere baan. Nog beter is wanneer je voor jezelf begint. Mogelijk dat je een tijdje minder inkomsten hebt, maar houdt dan zelf je toekomst in je hand.

@Piet

Ik ben zelf een relatief jonge it-er en hou vooral van het technisch aspect. Leg mij eens uit waarom ik over 10 jaar door zou moeten stromen naar 'management', als je die ambitie niet hebt.

Tenzij je met management ook software architect bedoelt.
Ik wil maar zeggen dat er ook in de technische hoek mogelijkheden zijn om hogerop te komen

Piet heeft groot gelijk. Na je 40e adviseer ik om inderdaad het technisch aspect te verlaten en wat anders te gaan doen.

Vooral dat gezever over certificeringen. Versie X en een jaar later versie Y. Zonde van je tijd.
Leuk als je jong bent maar daarna wordt het tijd voor het meer serieuzere werk.

Ik heb zelf "duizenden" certificaten en de meeste zijn na een tijd waardeloos.
Nogmaals zonde van je tijd. Als je toch iets wilt leren ga dan filosofie of letterkunde studeren daar heb tenminste nog wat an.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-31T09:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.