Komende vijf jaar veel banengroei in ICT-sector

De ict-sector behoort de komende jaren tot de sectoren waar de meeste banengroei verwacht wordt. Het CWI voorspelt dat er in 2009 14000 nieuwe ict-banen bij komen. Nog eens 18000 banen moeten volgend jaar opnieuw worden opgevuld.

Het aantal banen in de ict-sector groeit de komende vijf jaar met 21 procent. Dat is ruim hoger dan de banengroei in alle sectoren samen: die is 3 procent.  Dat voorspelt het Centrum voor Werk en Inkomen in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose.

De ict-sector is een van de sectoren waar de meeste banengroei verwacht wordt. Alleen de zorg-sector krijgt er de komende jaren meer banen bij.

Het CWI voorspelt dat er in 2009 14000 nieuwe ict-banen bij komen. Tussen 2010 en 2013 komen er nog 16000 banen per jaar bij. De ict-sector neemt vooral toe door de grote vraag naar automatisering vanuit andere sectoren, aldus het CWI.

Veel vervangingsvraag

Als in de voorspellingen ook de ict-banen worden meegeteld die opnieuw moeten worden opgevuld, dan groeit het aantal ict-vacatures in 2009 met 32000. Dat betekent dus dat er meer vervangingsvraag (18.000) is dan dat er nieuwe banen komen (14000). Tussen 2010 en 2013 groeit het totaal aantal vacatures met 40000 per jaar (waarvan 16000 nieuwe banen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant is ook om te zien in welke segmenten van de ICT deze banen zullen ontstaan. Ik verwacht met name meer vraag naar ICT-ers met 'softe' vaardigheden die ze in staat stelt in procesgeorienteerde omgevingen op het snijvlak tussen business en IT te opereren. De andere kant van de medaille is dat er relatief minder vraag zal onstaan naar 'harde' programmeurs. Dit uiteraard vanwege toenemende concurrentie van off-shoring, SaaS en de toenemende productieviteit dankzij frameworks en IDE's.

Dit artikel moet volgens mij dan ook niet worden geinterpreteerd als een vrijbrief om je niet te ontwikkelen als ICT-er, maar juist als aanmoediging je te blijven ontwikkelen: naast het ontwikkelen van de vakinhoudelijke expertise mag wat mij betreft de nadruk ook meer op de 'C' van 'Communicatie' in 'ICT' komen te liggen; als vaardigheid in dienst van de klant wel te verstaan. Dit komt met name de ontwerpers in de ICT ten goede en dat is wat mij betreft ook pure noodzaak als we de volwassenheid van ons vakgebied willen verhogen: http://adi.atosoriginblog.nl/2008/08/11/developer-nodig-neem-een-twaalfjarige/

Robert Mekking

Dan is er toch nog hoop voor die seniore ICT-ers die nu gediscrimineerd worden door de ICT business en het CWI.

@robert: Goede developers zullen altijd nodig blijven en veel ook. Als je aan het coderen bent heb je er niks aan dat je goed kan babbelen. leesbare code en een hoge productiviteit zijn veel belangrijker en dat zal altijd zo blijven.

Mooi, kom maar op met die banen.
Wat gaan we doen, ik zit al dik 15 jaar in ict en ben wel in voor iets anders. Plaats eens een lijst met wie er kans maakt en waarom?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-11T10:27:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.