'Leeftijdsdiscriminatie wél een probleem'

Hoewel onderzoeksresultaten anders doen geloven, blijft het volgens Computable-lezers een probleem: solliciteren als je al wat ouder bent. ‘Ik kan een boek schrijven over de afwijzingen.'

Oudere sollicitanten worden door ict-bedrijven veel minder vaak afgewezen dan door bedrijven in andere sectoren, bleek twee weken geleden uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) Sommige lezers van Computable denken daar anders over.

Uit het onderzoek van Intelligence Group zou blijken dat zes procent van de ict'ers bij een bedrijf werkt waar wel eens sollicitanten worden afgewezen om hun leeftijd. In andere sectoren ligt dat percentage op 22 procent, aldus de onderzoekers.

De lezers van het artikel dat Computable over het onderwerp publiceerde, kunnen zich niet allemaal vinden in de stelling dat er in de ict minder op leeftijd gediscrimineerd wordt. "Ik heb hier toch een andere mening over", schrijft John Postelmans. "Ik word dit jaar 43 en kom nu in de bijstand terecht met MCSE NT4 en MCSA 2003 en ruim acht jaar ervaring in de ict."

Een lezer die reageert onder de naam ‘Moiahh50' zit in een soortgelijke situatie. Hij is 58 jaar en heeft een hbo-diploma Bedrijfskundige Informatica. "Ik heb de afgelopen zes maanden ongeveer honderdzestig sollicitatiebrieven de deur uitgedaan", zegt hij. "Gezien de afwijzingen kan ik een bijna een boek schrijven over welke afwijsregels er in de markt zijn."

Toch zijn er ook uitonderingen. "Ik ben nu 42 jaar en ben vorige week begonen bij Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam", aldus een tevreden ‘Mark Peter'. "Na mijn CV te hebben gepubliceerd, kreeg ik meer dan tweehonderd uitnodigingen." Waar het precies aan ligt, weet hij niet, maar ‘die andere heren doen dan toch iets verkeerd'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik ben het met Mark Peter eens. Nu is Mark wel pas 42 (het leven begint bij 40) en dat is een ander uitgangspunt dan iemand die 58 is... Ik zou dan ook meer inzicht willen in de resultaten van het onderzoek om er echt conclusies aan te verbinden. Bijvoorbeeld: wat is het opleidingsniveau, waar woont men, hoeveel jaren ervaring heeft men, bij hoeveel verschillende werkgevers, gemiddelde duur van het arbeidscontract, geslacht, etc etc etc.

Wellicht maakt het een groot verschil welke tak van sport je binnen de ICT bedrijft. Voor mij is dat Business Intelligence en daar is het andere koek. Na een ontslag bijna 5 jaar terug kon ik na 4 weken uit 3 banen kiezen. Ik was toen 45. Nu heb ik op mijn 50e toch mijn cv maar eens gemaild naar een bedrijf met een interessante vacature en wordt ik binnen het half uur terug gebeld voor een afspraak. Met een week waren we het eens. Blijkbaar verschillen individuele verhalen sterk van de grote trend. Het zou interessant zijn eens onderzoek naar de oorzaken daarvan te doen. Daar heeft men meer aan dan aan algemeen 'somberen' dat het zo moeilijk is.

Vreemde situatie. Ik ben 56 en verkeer in de luxe situatie waarbij ik keus heb uit verscheidene opdrachtgevers en bijbehorende opdrachten. Het is wel zo dat ICT en industri?le automatisering maar een klein partje vormen van het pakket in mijn rugzakje. Het overige bestaat uit -zeg maar- de klassieke installaties. Misschien is 't het overwegen waard om zulke werkgevers tijdens een selectie- en specificatieprocedure in de ban te doen?

De uitzondering slaat de spijker op zijn kop: wie nu geen baan kan krijgen in de ICT met certificeringen en ervaring, die doet echt iets verkeerd tijdens zijn sollicitatie proces.

Ik zou die mensen adviseren eens langs een loopbaancoach te gaan, je CV op de welbekende vacturesites te publiceren of eens een boek te lezen over het onderwerp waar ze in falen (aanrader : "Welke kleur heeft mijn parachute")

Denk dat dat een beter idee is dan je afwijzingen te publiceren. Alhoewel, misschien kun je daar een inkomen aan overhouden.

Officieel bestaat leeftijdsdiscriminatie niet, maar de
excuses (namens vele bedrijven) zijn:
boven de 50 ben je te duur,
de opgebouwde kennis is niet meer van deze tijd(?),
bij nader inzien past u niet in ons (jeugdige) team ,
en de mooiste was:
wij kunnen u geen carriere-perspectief bieden...

Ik ben maar weer als zelfstandig adviseur aan de slag gegaan.

Computable doet zelf ook aan leeftijdsdisciminatie.
Ik ben 61 jaar, heb een hbo opleiding,heb een fulltime baan in de ICT en heb een beslissersfunctie, maar een abonnement op Computable wordt mij geweigerd.
Ik ben te oud voor ze..............

Precies!
Er is wel degelijk discriminatie. Ook de Intermediair doet aan leeftijdsdiscriminatie (terwijl ze er zelf over schrijven dat het verfoeilijk is)
Ben je ouder dan 45; dan geen gratis abo meer op de Intermediair, want (blijkbaar?) val je buiten de adverteerders doelgroep...
Ik ben dan wel weer aan de bak gekomen, maar het is niet precies wat ik wil (maar de schoorsteen moet toch roken). Want die zogenaamd trendy, vooruitstrevende werkgever wil helemaal geen doorgewinterde rotten, want die doorzien vaak te snel de politieke spelletjes en zijn niet meer zo te manupileren.
Aan de ene kant adverteren de bedrijven met dat ze zich willen verbeteren, toekomstgericht willen worden, niet dezelfde fouten (van anderen) uit het verleden maken, etc, etc. Maar als puntje bij paaltje komt en je die expertise aanbiedt, dan komen er andere smoesjes waarom ze je toch niet nodig hebben... :-(
Jammer dat we elkaar allemaal voor de gek blijven houden. Jammer dat de ver-amerikanisering van onze maatschappij ook al heeft plaatsgevonden ("everything is great and fantastic")

Ik heb op mijn 54ste vrij snel een nieuwe baan gevonden als software engineer. Weliswaar tegen een lager salaris, maar wel bij een bedrijf waar ik me happy voel en weer een nieuwe start kan maken en waar flink geinvesteerd wordt in opleiding.
160 brieven schrijven in 6 maanden lijkt me zeker niet de juiste aanpak. Ik kan me niet voorstellen dat er dan ook 160 vacatures zijn geweest die jou op het lijf geschreven zijn. Het lijkt me handiger om eerst duidelijk te krijgen wat je wilt (en wat je niet wilt) en dan je energie te richten op enkele zorgvuldig geselecteerde vacatures waar je ook echt enthousiast over bent.

Op mijn 48e besloot ik dat ik wel eens weer iets anders wilde en heb eigenlijk zonder probleem weer nieuwe baan inde ict gevonden

Regio, opleiding, certificering, leeftijd en ervaring. Op zichzelf zijn dit al tools om een zgn discriminatie mogelijk te maken. Natuurlijk is het logisch dat er e.e.a. gevraagd wordt maar een bijvoorbeeld aantoonbare ervaring is voor de ??n wel goed genoeg en een ander houdt het op papiertjes. Het is maar wat voor cultuur een bedrijf heeft. Je kunt je ook afvragen of je wel zou willen werken voor een bedrijf dat niet aan JOUW criteria voldoet, het werkt per slot van rekening naar twee kanten. Tot slot nog dit, in het tempo waarin de beroepsbevolking vergrijst kan het niet uitblijven of bedrijven verhuizen naar een ander land of moeten eieren voor hun geld kiezenen en wat minder nauw kijken.
We zullen het allemaal wel zien.

Dan mag het nu misschien wat anders gaan maar 4 jaar geleden niet dus, hoewel ik zelf nog steeds benaderd wordt door bureaus, mijn cv is ok maar mijn leeftijd en het bijbehorende salaris past blijkbaar niet, ook niet als ik al voor een salaris aan de onderkant van de schaal wil werken.
Ik ben toen ik werkeloos geworden ben door een fusie,(ICT manager toen 58000 pj)voor mezelf begonnen en werk nu volledig zelfstandig, ik heb werkelijk honderden sollicitaties gedaan, het kwam zelfs niet eens tot antwoorden.
En nu mogen ze me dus inhuren voor het dubbele tarief.
Voor mij geen baas meer dus :)

@Jeroen
Tja, als je handig bent in het 'verkopen' van je zelf als ZZPer aan bedrijven, dan lijkt me dat de ideale oplossing.

Maar als je niet zo bedreven bent in self-marketing (zoals ik), dan zoek je toch de vastigheid van een werkgever. Want ik zou dat ook graag willen, maar ja als je de pecunia moet binnenbrengen voor het hele gezin, dan kies je soms voor (de wat saaiere) vastigheid.

@GJ, Dat vergrijzen, zou de werkgeverswereld al eens moeten hebben wakker geschudt. Maar helaas.
Terwijl notabene de meeste werkgevers zelf ook grijs zijn. :-)

Leeftijd is niet het enige probleem. Ik ben bijna zestig, freelancer en heb de afgelopen maanden al gauw zo'n honderd sollicitaties verricht. Jawel, het gaat mij moeilijk af, maar komt dat door mijn leeftijd?

Een paar jaar geleden was ik er steevast van overtuigd, dat freelance beroepsuitoefening ideaal was voor oudere mensen met meer vakkennis dan zij bij een werkgever ooit ten nutte kunnen maken. De realiteit bewijst mijn ongelijk. Het is bloedlink om je op mijn leeftijd op de freelance markt te begeven.

Om te beginnen, heeft de LISV-affaire vijf a tien jaar geleden veel kapot gemaakt. De angst en de weerstand die toen is ontstaan tegen de inhuur van freelancers is met de VAR bij lange na nog niet weggenomen.

Opdrachtgevers drukken hun behoefte vaak uit in termen van de applicaties die zij in huis hebben. Daarmee geven veel werkgevers al meteen een deel van hun onkunde prijs, over hoe je in een organisatie problemen oplost. Onhandig!

Recruiters zijn vaak jonge honden die mijn kennis op het vlak van de analyse van bedrijfsprocessen en informatie absoluut niet op waarde weten te schatten. Zeventigerjaren spul? Zij kunnen daardoor evenmin een match maken met de vaak bijzonder zwak geformuleerde vacaturebeschrijvingen. Vaak stuiten opdrachten af op een volstrekt irreeel budget dat de opdrachtgever hiervoor beschikbaar stelt. Dit terwijl je soms kunt aantonen, dat deze zijn salariskosten binnen een jaar in veelvoud terugverdient. Incompetente recruiters prikken hier niet doorheen.

Opdrachtgevers werven zelf vrijwel nooit meer direct op de arbeidsmarkt. De recruiters zitten er praktisch altijd tussen. Hun toegevoegde waarde is uiterst twijfelachtig.

De Overheid heeft nog iets goed te maken. Het vertrouwen dat door de LISV-affaire verloren is gegaan, moet terugkomen. Gewoon ruiterlijk erkennen, dat freelancers afstand doen van het sociale vangnet en hiervoor dus ook geen premie hoeven af te dragen.

Zolang er recruiters zonder onderscheidingsvermogen tussen ICT-ers en opdrachtgevers zitten, zal er een tekort aan gekwalificeerde ICT-ers zijn, terwijl uiterst bruikbare ICT-ers - ongeacht hun leeftijd - werkloos thuis zitten.

@Han
Ik dacht dat ik een oude rot was met 23 jr ICT ervaring, maar jij hebt nog veel meer meegemaakt.
Je slaat de spijker op z'n hekele kop!
Maar zolang (ik blijf volhouden) alles op uiterlijk, snelheid en marketing gebaseerd blijft en alles wat niet 'sexy' is afvalt en er niet naar de INHOUD gekeken wordt. Zal deze situatie (helaas) niet veranderen.
Of de nood moet zo hoog worden...

@OudeRot
Bedankt voor de bijval. Kern van de zaak is: ook ik heb alleen maar een analyse en geen oplossing. Wij kijken tegen een volmaakt verziekte markt aan.

Het schrikbewind van de Overheid een oorzaak. Door ongebreidelde uitbesteding en outsourcing is veel kennis uit bedrijven verdwenen. Ook al is de nood hoog, dan herkennen opdrachtgevers het aanbod dat vlak voor hun voeten ligt, niet. Dan is er nog het volkomen gebrek aan vertrouwen in het eigen kunnen en DUS het volslagen misplaatste vertrouwen in (dure) recruiters.

Hoe wij hieruit komen, liefst voordat ik het loodje leg, GEEN IDEE! Waarschijnlijk ga ik borden wassen bij Van der Valk (of zouden ze daar ook op leeftijd discrimineren?).

En dan de leeftijdsdiscriminatie bij de gratis toezending van de Computable niet te vergeten !!
Daar zijn de ouwetjes ook niet commercieel interessant meer.

@Gerard.
Enige plusplunt bij Computable is, is dat de leeftijdsgrens bij Intermediair nog lager ligt.

Bij de moedermaatschappij zal wel een of 't andere 'snelle' marketeer bedacht hebben dat zo'n idiote grens (mag dat wettelijk wel?) zinnig is.

Mensen worden meestal afgewezen vanwege hun houding. Vaak is iemand die op z'n 50ste gedwongen moet gaan zoeken naar een andere baan van mening dat het niet aan hem of haar gelegen heeft dat de dienst betrekking be-eindigd is. Die houding is meestal de oorzaak van het niet kunnen vinden van een baan.

Krijgen we dat verhaal nou alweer? Vorig jaar baan geswitched, nu maar eens even weer "gekeken".
48 jaar, 2 emails de deur uit en 2 uitnodigingen.
Heb het enige tijd geleden hier op Computable ook al aangegeven, het is in de meeste gevallen een kwestie van een goed CV (en dus ervaring) en de juiste certificeringen. En de volgende stap is inderdaad jezelf "verkopen".

@Alex
Je zegt het zelf "iemand die gedwongen werd op z'n 50ste een andere baan te zoeken". Bij reorganisaties/fusies worden er gewoon hele ladingen mensen uitgekieperd. En ja, die 'ouderotten' (hopelijk kom jij nog zover) worden gezien als lastig. Men heeft veel liever, makkelijker beinvloedbare, jonge gasten die braaf als marionetten aan de touwtjes van de pakken lopen. (en die zijn ook nog eens goedkoper). Maar dat is de korte termijn strategie van veel aandeelhouders. Geen continuiteit, maar cashen op de korte termijn.
En kennis/ervaring over (bedrijfs)processen wordt achteloos weggesmeten.

@Ekner
Prijs je gelukkig als je jezelf goed kunt verkopen, maar niet iedereen is daar mee gezegend. Wat overigens dan niks wil zeggen over iemands vakinhoudelijke kennis en kwaliteiten.

Of je op oudere leeftijd 'aan de bak' kan komen hangt in mijn ervaring sterk af van de externe relaties die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Het is inderdaad zo dat 'wild' solliciteren meestal weinig oplevert. Graven in je (desnoods wat vroegere) relaties is veel effectiever. Als men je kent en weet wat je kan, is dat de 'ideale kruiwagen' om ergens binnen te komen. Ik werk inmiddels zelfstandig en behoef eigenlijk nooit actief te acquireren: de aanvragen of verlengingsopdrachten komen vanzelf binnen. Zorg dus voor een goed netwerk en gebruik dat!

Gezien alle reacties is het in ieder geval wel iets dat leeft. Zo zie je maar, zelfs 'nerds' hebben gevoel. ;-)

@Ben: Dan behoor je blijkbaar tot de gelukkigen, ik (45, 13 jaar ervaring in de ict, 6 jaar werkloos, universitaire opleiding) heb gesolliciteerd bij een bedrijf waar ik 5 jaar gedetacheerd heb gezeten, op de functie die ik daar deed, als reactie op een vacature in Computable, en kwam niet door de eerste ronde heen. Momenteel zit ik in een "direct aan het werk" project van de sociale dienst.

Ik zie van afstand dat in NL erg veel recruiters zitten. Wat ik lees op zo'n freelance-site is een berg onbegrip van het ICT-vak. Tot de grofste fouten toe "Mesqual"-server voor MSQL. Ik beschouw dat als een parasitair systeem dat zowel werkgever als werknemer niet ten goede komt en roep hierbij de werkgevers op wat meer eigen verantwoordelijkheid voor hun recruitment te nemen. Er lopen genoeg 50 plussers in NL die de kwaliteit van de ICT naar een hoger plan kunnen tillen, zonder de gebruikelijke versluiering door zogenaamde vakbegrippen als "Mesqual" . . . .

Het leeft zeker dit onderwerp!

Wel weer opvallend dat er geen recruiters c.q. werkgevers reageren. Maar dan niet met flauwe opmerkingen. Maar svp met constructieve, opbouwende zaken waar iedereen mee gediend is. Toch?
Desondanks iedereen prettig weekend.

@OudeRot (e.a.),

Percies de verwoording die u gebruikt in uw commentaar geeft aan waar het mis gaat. Niet 'men' maar u zult zich aan en in moeten passen in de hedendaagse cultuur.

Zijn de slogans niet:

Verander de wereld begin bij u zelf.

Geleverde perstaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Yesterday is histroy, today is a gift and tomorrow is a mystery.

Zo zijn er nog veel meer one liners te verzinnen, en echt, ze hebben een kern van waarheid.

@Alex

"Geleverde prestaties uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst".
Volkomen juist! Maar waarom dan nog een cv maken waarin jarenlange ervaring beschreven staat. Volgens jouw redenatie, heeft dat dus geen zin?
Dan zou het niet uitmaken of je wel of niet iemand zonder ervaring aanneemt? Daar heb ik toch zo mijn twijfels bij...
Tuurlijk zijn er functies waarbij je specifiek 'broekies' wilt hebben. Maar het ging mij (en anderen) er om, dat de vragende kant niet 'eerlijk' is. Men zegt dat men een ervaren iemand wil, men zegt dat men verandertrajecten wil inzetten. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat helemaal niet zo te zijn. (en ik spreek uit ervaring). Men is vaak helemaal niet bereid te luisteren naar andere, nieuwe ideeen (alhoewel men beweert van wel)
Of bedoel je met aanpassen aan de hedendaagse cultuur dat iedereen maar aan DIY marketing en sales moet gaan doen? Dat alleen de brallerige verpakking er nog toe doet en niet de inhoud? Helaas, maar we zijn niet allemaal geboren als salespersoon die zelfs z'n schoonmoeder nog verkoopt. :-)
Tja, sommigen zullen zich kunnen schikken in het credo van "go with the flow" en sommigen hebben principes. ;-)

Zie toch steeds meer dat ik niet alleen sta in de strijd om den dagelijkse broden... Geef ze werk en spelen.....

De spelen hebben we nu al weer gehad, fietsen, tennis en zelf olympisch, laat nu het werk maar weer komen.

De 1e e-mail vanmorgen van een recruiter van een Wervingsbureau zag er echter zo uit:
"
Hartelijk bedankt voor uw reactie op onze vacature. Helaas hebben wij moeten constateren dat u niet voldoende aan het gevraagde profiel voldoet in vergelijking tot enkele andere sollicitanten. Om deze reden zullen wij u niet opnemen in deze procedure.

Wij danken u voor de belangstelling voor de functie en wensen u veel succes in uw verdere loopbaan!
Met vriendelijke groet,
"

Bij navraag bleek ineens dat 9 kantjes cv nieteens gelezen zijn.. Hoezo vergelijk andere collega"s ???

Natuurlijk wil iedereen iemand van 30 met alle opleidingen... oplossing: ga freelancen als ze je 'te oud' vinden. Weinig risco voor het bedrijf waardoor je wel binnen komt. Wellicht willen ze je na een half jaar freelancen zelfs in dienst nemen. Vraag is of je dat dan zelf nog wilt!

Ik zie vele reacties als jezelf kunnen verkopen en niet, ik denk dus niet dat dit aan de hand is , je zelf verkopen kun je pas als je uitgenodigd wordt, een goed cv is wel belangrijk, maar waarom reageren headhunters en recruiters dan wel op mijn cv die gewoon op verschillende banken openbaar op te vragen zijn en bedrijven niet.

zelfs nu, ik doe grotendeels telefonische acquisitie als ik dan ergens uitgenodigd wordt krijg ik 9 van de 10 keer de opmerking van Goh.... ik dacht dat je v??l jonger was, maar ok? dan ben je binnen en doe je je werk en zijn ze erg blij dat de klus geklaard is, met vele klachten over gerenommeerde bedrijven.

Zou de Premier nu eindelijk een abonnement op Computable hebben en het ook nog lezen?
Hij geeft de werkgevers een schop over leeftijd-discriminatie !!
Af en toe droom ik echt.
Laat ie dan gelijk even dat onderzoeksbureau sluiten, dat zegt dat ICT-leeftijddisCRIMInatie wel meevalt.

Belachelijk is die discriminatie...

Ik ben zelf 37 met universiteit opleiding in NL, maar ik kan geen baan vinden als java-ontwikkelaar. Werving en selectie bedrijven zeggen duidelijk tegen mij dat mijn leeftijd in combinatie met ervaring een probleem is.
Daarnaast ben ik van Marokkaanse afkomst. Dit is misschien de reden dat ik overal afgewezen wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-21T11:23:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.