NXP schrapt mogelijk duizenden banen

Een reorganisatie bij chipmaker NXP kost mogelijk duizenden banen. Ongunstige wisselkoersen dwingen de chipleverancier tot harde maatregelen in de concurrentiestrijd op de halfgeleidermarkt.

Er vallen mogelijk duizenden ontslagen bij chipmaker NXP. Dat verwacht FNV Bondgenoten nadat NXP-bestuursvoorzitter Frans van Houten bekend heeft gemaakt fors te gaan reorganiseren om het voortbestaan van het bedrijf te redden. Van Houten maakte die plannen bekend in een interview met het Financieele Dagblad. Hoewel de details van de maatregelen later bekend worden gemaakt, schat Ron van Baden, bestuurder van FNV Bondgenoten, dat er mogelijk duizenden ontslagen gaan vallen bij de chipfabrikant.

NXP heeft last van ongunstige wisselkoersen. Het merendeel van de productiekosten wordt gemaakt in euro's terwijl afnemers de chips betalen in de veel lagere dollar. Daarnaast heeft het bedrijf een forse schuld van bijna 6 miljard euro op een omzet die in 2007 op 6,3 miljard euro uitkwam.

Bij de voormalige Philipsdochter werken wereldwijd ongeveer 32.000 mensen. In Nederland gaat het om 5500 man verdeeld over het hoofdkantoor in Eindhoven en de Nijmeegse vestiging.

NXP wil niet op de schatting van FNV reageren. Het bedrijf maakt dit najaar nadere details bekend van de reorganisatie die het bedrijf weer gezond moet maken.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-25T10:43:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.