Leerlingen ICT-Lyceum planten ICT-boom

Studenten Informatie- en Communicatietechnologie van het ROC Westerschelde hebben op hun eerste schooldag geschoffeld, geharkt en gesnoeid. Ook zwerfafval opruimen, bladblazen en het planten van een boom, stonden op het programma.

Negentig leerlingen van het ict-lyceum in Terneuzen hebben onder begeleiding van tien groenmedewerkers van de gemeente een heuse ict-boom geplant. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar hebben de studenten het park bij zwembad De Vliegende Vaart opgeruimd.

 "Wij proberen ieder jaar het schooljaar te starten met een activiteit. Eerst was dat alleen voor de eerstejaars, maar vorig jaar hebben we besloten dat we met het hele ict-lyceum iets gingen doen", vertelt René Mondriaan, coördinator van het ict-lyceum. "Vorig jaar hebben we in samenwerking met de burgemeester een simulatie van een raadsvergadering van de gemeente gehouden. De leerlingen konden toen met de burgemeester over maatschappelijke onderwerpen discussiëren."

Leren, Loopbaan en Burgerschap

De achtergrond van dit soort dagen is een het stimuleren van maatschappelijke bewustwording. Mondriaan: "Mbo-leerlingen hebben een kwalificatiedossier, waarin algemene leerdoelen zijn opgenomen. Maar ook de competenties Leren, Loopbaan en Burgerschap. Dit is maatschappelijke, culturele vorming en kan te maken hebben met politiek, cultuur, maar ook met natuur. De activiteiten zijn ieder jaar anders, van tevoren kijken we bijvoorbeeld met de gemeente wat we kunnen doen."

Dit jaar was dat het opruimen van het park. "Er waren tien mensen van de plantsoenendienst die de leerlingen op weg hebben geholpen. En het ging heel goed. Wij waren wel een beetje verbaasd dat ze zo braaf aan de slag gingen", lacht Mondriaan. "Maar het is goed dat ze zien wat voor een rotzooi er in zo'n park ligt. En dat andere mensen dat weer op moeten ruimen. Bovendien zijn we ‘s middags nog gaan skiën, dus ze hadden ook nog iets leuks in het vooruitzicht."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Het stimuleren van maatschappelijke bewustwording."
Eindelijk een opleidingsinstituut die meer gaat doen dan het volstoppen van de hoofden van hun leerlingen, met feiten, feiten en nog eens feiten.. Bravo!

Trouwens ook een leuk research project voor
- fractals
- 3d visualisatie
- genetische algorithme
- bio-computing
zo'n real-life boompje

Kijken of er een groep studenten in staat is om de groei van dit boompje te modelleren in een ict-omgeving.
Dan nog eens wat anders dan "dom records sorteren in een database" of "sql queries bouwen"

Good luck guys

"Het stimuleren van maatschappelijke bewustwording"

Past wel erg in het rijtje vetarm, milieuzones en sojamutsen. Jammer dat het nodig is voor MBO(!) ict-leerlingen. En wat die mensen van de plantsoenendienst doen hoef je niet te ervaren, dat is moeiteloos voor te stellen.
Denk je dat je al dat soort ellende gehad hebt na je middelbare school... Ik vrees het demotiverende effect dat uitgaat van dit soort acties. Die mensen willen nu wel eens gewoon doen waar ze goed in zijn en dat is in dit geval ict lijkt mij, niet het plantsoenbeheer, daar zijn weer andere mensen goed in. Als je niets geschikters kunt verzinnen voor de eerste schoolweek, probeer dan eens onderwijs, hou je later in het schooljaar ook nog een weekje over, waarmee een last-minute bedrijfsbezoek (in de sector) o.i.d. mogelijk wordt.

Prima initiatief!
ICT-onderwijs is meer dan bits.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-27T16:33:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.