Aan het werk na de vakantie: 7 tips

De zomervakantie is nog maar net voorbij, maar plan alvast een nieuwe reis of weekend weg. Zeven tips om na de zomer weer fris aan het werk te gaan.

Nu de zomervakantie voor de meester werknemers achter de rug is, moet er weer gewerkt worden. Voor wie daar niet meteen enthousiast van wordt, deed Intermediair enkele suggesties om de eerste werkdagen door te komen.

1. Maak een plan voor je goede voornemens
Het zit er dik in dat je in de vakantie van alles bedacht hebt om je leven anders in te richten: minder overwerken, meer sporten, loonsverhoging regelen, een training volgen of de kinderen vaker zelf uit school halen. Voorzie die plannen van een stappenplan, want anders komt er waarschijnlijk niets van terecht. Stel doelen als ‘elke week een sollicitatiebrief opsturen' of ‘binnen een maand de mogelijkheden voor het volgen van een training bespreken'.

2. Houd vast aan vakantiegewoonten
Zoek uit wat je tijdens de vakantie prettig vond en probeer dat in je dagelijks leven te integreren. Wandelen, dansen, zwemmen? Blijf het doen. Hou het vakantiegevoel vast door vaker na het werk te gaan borrelen op het strand of ga Griekse tiropita's eten. Nog een tip: kijk minder tv. Je houdt veel tijd over.

3. Maak afspraken buiten de deur
Als je veel kinderloze collega's hebt, is de kans groot dat zij na de schoolvakanties op reis gaan. Daardoor kan het heel stil worden op kantoor als jij net terugkomt van vakantie. Plan een lunchafspraak buiten de deur als de bibliotheeksfeer je te veel wordt.

4. Handel je e-mail systematisch af
Na twee weken vakantie ruim duizend mailtjes doorploegen, is als een sprint trekken in een moeras. Neem er dus de tijd voor. De eerste werkdag moet in het teken staan van prioriteiten stellen en plannen. Als je je elektronische post gaat bekijken, begin dan bij de nieuwste berichten. De kans is groot dat je daarna berichten tegenkomt die over hetzelfde onderwerp gaan. Die kun je dan meteen skippen.

5. Houd je agenda zo leeg mogelijk
Waarschijnlijk staat je agenda binnen een week na thuiskomst weer vol met afspraken. Dat komt doordat veel mensen slecht zijn in langetermijnplannen. Het heeft weinig zin een afspraak twee weken vooruit te schuiven onder het motto ‘dan heb ik het niet zo druk meer'. Zo werkt het meestal niet. Tegen die tijd zijn er weer allerlei andere dingen die dringend afgehandeld moeten worden. Reserveer dus ook tijd voor het regel- en denkwerk dat met elke afspraak of deadline gepaard gaat.

6. Doe twee dagen niets
Als je nog vakantiedagen overhebt, neem er dan twee extra op en doe niets. Mensen komen nu eenmaal uitgeruster van vakantie als ze geluierd hebben dan wanneer ze fanatiek zijn gaan sporten, dag in dag uit musea bezocht hebben of elke avond met vrienden uit eten gegaan zijn.

7. Plan een nieuwe trip
Zorg ervoor dat je alvast iets leuks hebt om naar uit te kijken. Je komt de werkdagen beter door als je een kort reisje of een dagje weg voor de boeg hebt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ook de Intermediair gelezen...?

http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1565236
kent 8 tips, waaronder:
Ik word depressief van mijn werk
Tip: Het is tijd voor een andere loopbaanstap

2. Ik heb nog helemaal geen zin....
Tip: kopieer artikelen van andere sites

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-01T07:43:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.