Eerste Nederlander Certified Master in Directory

Na drie trainingsweken en een veertien uren durend examen in de Verenigde Staten mag Roelf Zomerman zich als eerste Nederlander Microsoft Certified Master in Directory noemen.

Roelf Zomerman, senior consultant bij Avanade Nederland, is als eerste in Nederland Microsoft Certified Master in Directory. Deze nieuwe certificering van Microsoft is maar voor een kleine groep mensen weggelegd.

Zomerman houdt zich in zijn werk vooral bezig met het migreren en verbeteren van de active directory. Door de opleiding tot Microsoft Certified Master in Directory leerde hij nog meer over de active directory. "Het is vooral een heel technische opleiding", vertelt Zomerman. "Ik heb heel veel geleerd over trouble shooten in de active directory en ook hoe het nu precies werkt aan de achterkant. Van de 22 deelnemers hebben vijf het niet gehaald. Daarin zie je het verschil tussen de mensen met en zonder praktijkervaring."

Dat het examen veertien uur duurde, maakte het nog zwaarder. "Het idee van Microsoft was om een examen van acht uur te houden, maar de hoeveelheid opdrachten moeten ze daarvoor nog een beetje bijstellen. Wij waren na veertien uur nog niet klaar", vertelt Zomerman.

Braindumps

Het examen werd afgenomen in een live-omgeving. "Op een aantal broken servers moesten wij 22 targets uitvoeren. De opdracht was bovendien om te doen alsof we bezig waren met het oplossen van problemen binnen een klantomgeving. Je kan daardoor niet al die machines ‘weggooien' en van scratch starten. Dat kun je bij een klant ook niet doen."

Microsoft heeft de nieuwe certificering volgens Zomerman bewust in het leven geroepen. "De opleiding is ontstaan doordat Microsoft merkte dat met de bestaande certificeringen, zoals MC ITP, toch wel veel achterdeuren werden genomen. Op internet zijn bijvoorbeeld braindumps te vinden. Mensen leren dan alleen nog maar de vragen en antwoorden."

Select gezelschap

Het is de bedoeling dat het aantal Master of Directory gecertificeerden een select gezelschap blijft. Zomerman: "Op dit moment hebben wereldwijd 26 mensen het certificaat. De opleiding bestaat sinds maart dit jaar en Microsoft wil maximaal duizend mensen per jaar opleiden. Daarnaast moet het je ook gegund worden door je werkgever. Je bent drie weken weg en het kost veel geld."

Zomerman hoopt in zijn werk meer opdrachten te gaan doen om problemen in de active directory op te lossen. Bovendien helpt hij Microsoft nu met het bedenken van vragen en opdrachten voor de volgende lichting. "Je doet door de opleiding veel contacten op. Enerzijds bij Microsoft, maar met de mensen, die het certificaat gehaald hebben, vormen we ook een community. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met elkaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Roelf Zomerman
Gefeliciteerd met het behalen van je titel!

Ik hoop dat je snel glasheldere seminairs en workshops gaat organiseren voor leidinggevend Nederland.
Hierdoor zullen ook zij eindelijk gaan snappen wat een goede directory ict infrastructure voor een onderneming kan doen!
Dat zal het leven van vele ict-collega's een stuk gemakkelijker gaan maken in de toekomst :-)

Ronald:
Certified Netscape 4.0, Banyan Directory Architect
(back in the year 2000)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-03T11:30:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.