Studenten leren terrorisme bestrijden met ICT

Studenten in Leiden en Delft kunnen binnenkort leren hoe ze aanslagen kunnen voorkomen. Ict-colleges vormen een deel van het lesprogramma. De studie moet nog worden goedgekeurd.

Universiteit Leiden en TU Delft gaan studenten een antiterrorismeopleiding aanbieden. De studie, die aandacht moet besteden aan veiligheid in allerlei situaties, bestaat voor een deel uit ict-colleges.

De studie gaat Security, Safety and Justice heten. Studenten die de tweejarige masteropleiding volgen, houden zich onder andere bezig met de juridische, ethische en bestuurskundige kanten van terrorismebestrijding.

Ook leren studenten hoe data gebruikt kunnen worden om veiligheidsvraagstukken op te lossen. "Het gaat er bijvoorbeeld om dat de juiste informatie op het goede moment bij de juiste persoon is", zegt Jan van den Berg, docent Security en Techniek aan de TU Delft. "Bij beveiliging speelt ict een grote rol. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de gegevens over terroristen die in databases zijn opgeslagen."

De studie moet nog worden goedgekeurd door het Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Als alles volgens plan verloopt, begint de opleiding in het najaar van 2009.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo door de actualiteit gedreven? Sinds 9/11 heb ik een firewall draaien en doe ik op mijn databases vaak:

SELECT ALL FROM NAW
WHERE NAW.NAAM = "Achmed" AND NAW.HOBBIES = "vliegen";

:)

Tsja, het is inderdaad te hopen dat het ethische deel van de opleiding genoeg aandacht krijgt. Terrorisme moet worden bestreden zonder een big brother die in onze nek hangt.

Tevens zou het mooi zijn als de oorzaken van terrorisme worden geanalyseerd. Voorkomen is beter dan bestrijden.

Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-15T16:06:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.