Ook ICT'ers hebben last van ontslagen NXP

Ook ict'ers zullen last hebben van de ontslagronde bij chipfabrikant NXP. De maker van chips heeft een groot deel van de ict uitbesteed, maar toch nog zo'n 750 ict'ers wereldwijd in dienst.

Het is waarschijnlijk dat er bij chipfabrikant NXP ook ict'ers ontslagen zullen worden. "Door sluiting van een vestiging worden de ict'ers die daar werkzaam zijn door de sluiting geraakt", zegt een woordvoerster. Ze wil echter niet zeggen of er ontslagen zullen vallen of dat de ict'ers worden overgeplaatst naar een andere vestiging.

Chipfabrikant NXP maakt vrijdag 12 september bekend dat er 1300 banen in Nederland zullen verdwijnen. De ontslagen vallen voornamelijk in Nijmegen, waar de ICN5-fabriek sluit. Het is waarschijnlijk dat de ict'ers werkzaam bij de Nijmeegse vestiging last hebben van de ontslagronde van het bedrijf.

Flexibel door uitbesteding

Wereldwijd heeft de chipfabrikant 750 ict'ers in dienst. De ict bij het bedrijf is flexibel, omdat een groot deel van de infrastructuur is uitbesteed aan derden, aldus de woordvoerder. Het personeel is ingelicht over de ontslagen. "De werknemers begrijpen dat de ontslagronde nodig is en ze accepteren de maatregelen", zegt de woordvoerster.

De bedrijfstop zegt dat een reorganisatie onvermijdelijk is door de overcapaciteit en afnemende vraag naar chips als gevolg van de vertragende wereldeconomie. Het bedrijf maakt te hoge overhead- en research & developmentkosten na de joint-venture met STMicroelectronics. Bovendien heeft NXP last van ongunstige wisselkoersen. Het merendeel van de productiekosten wordt gemaakt in euro's, terwijl afnemers de chips betalen in de veel lagere dollar. Daarnaast heeft het bedrijf een schuld van bijna 6 miljard euro op een omzet die in 2007 op 6,3 miljard euro uitkwam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-17T14:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.