Scholen en bedrijfsleven werken samen aan meer innovatie

'ICT moet onderwijs aantrekkelijker maken'

Studenten

Ict-toepassingen kunnen efficiënter en vaker gebruikt worden op scholen dan nu het geval is, vindt de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. Een innovatieplatform van ict-bedrijven en onderwijsinstellingen moet voor meer innovatie zorgen.

De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, gaat samenwerken met bedrijven om de inzet van ict in het onderwijs aantrekkelijker te maken voor scholieren en docenten. Onder andere CapGemini, TU Delft en Cisco doen mee aan het project.

Ook IBM, het ministerie van Onderwijs en stichting Kennisnet maken deel uit van het kennisplatform-VO dat de sectororganisatie opgericht heeft. "Dit platform moet drie doelen dichterbij brengen: meer digitaal onderwijs voor leerlingen, het aanpakken van het lerarentekort en het uitdagender maken van het beroep van docent," aldus Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. Bovendien moet het platform een impuls geven aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal.

Volgens de Onderwijsmonitor 2007 is het lerarentekort in 2015 opgelopen tot ruim negen procent. Dat is ongeveer zes procent meer dan nu. Volgens de VO-raad kan een baan als docent aantrekkelijker worden als scholen nadenken over innovatie op ict-gebied. Zo zouden leraren bijvoorbeeld sneller proefwerken kunnen nadenken en gemakkelijker absenties kunnen registreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Probeer eerst eens het enorme aanbod van onderwijsgerelateerde sites te bundelen tot een zinvole toevoeging/bruikbaar element binnen het onderwijs.

Mensen kiezen niet eerder voor het onderwijs als ze extra achter de computer mogen plaatsnemen.

Het goed coachen van leerlingen en controleren van gemaakt werk m.b.v. een ELO is bijzonder tijdrovend.
Kopen van extra digitaal niet in de methode passend lesmateriaal is duur.
Absenties worden al digitaal bijgehouden.

ICT maakt onderwijs aantrekkelijker? Kom maar op!

De rol van ICT in het onderwijs is vaak nog veel te gering. Terwijl leerlingen en studenten het gebruik van ICT een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven vinden. Kinderen van zes die aan hun ouders een e-mail adres vragen. Middelbare scholieren die het gevoel hebben dat wanneer ze naar school gaan 'zichzelf uit moeten schakelen'. En zo zijn er ook de zij-instromers die vanuit bedrijfsleven zo gewend zijn aan IT ondersteuning. Denk zeker dat ICT kan helpen om onderwijs te moderniseren en dat de kans daardoor groter wordt om zij-instromers vanuit bedrijfsleven aan te trekken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-18T20:11:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.