Werkgevers willen ook oude ICT'ers

'Het gaat niet om leeftijd maar om passie'

Wat zijn de kansen van een oudere ict'er? Volgens de lezers van Computable zijn die ronduit slecht. Dit blijkt uit de reacties op poll over arbeidskansen van oudere ict'ers. De werkgevers schetsen echter een heel ander beeld. Oudere werknemers zijn juist gewild om hun kennis en ervaring.

Uit de Computable-poll bij het artikel 'Leeftijdsdiscriminatie wel een probleem' blijkt dat 73 procent van de respondenten die somber inschat. Werkgevers zijn echter veel positiever. "Het gaat bij ons niet om de leeftijd van de medewerker maar om de passie voor open source", zegt Linda Neijenhuis, HR manager bij Hippo. 

Open Source CMS-leverancier Hippo heeft niet veel oudere werknemers in dienst. Van de veertig medewerkers zijn twee 45 jaar en vier personen tussen de 40 en de 45 jaar. Toch zegt Hippo niet op leeftijd te letten. "Het gaat bij ons niet om de leeftijd van de medewerker maar om hun passie voor open source software en producten en de ontwikkeling daarvan. Als oudere ict'ers de ervaring hebben die wij eisen voor een functie, kunnen zij zonder probleem bij ons werken", stelt Neijenhuis.

Dit beeld komt niet overeen met de mening van de Computable-lezers. Volgens 41 procent van de 212 stemmers op de poll willen werkgevers liever een jonge hond dan een oude rot. 32 procent denkt zelfs dat je als je ouder bent, je geen kansen meer krijgt. Een kwart van de respondenten is het hier niet mee eens. Elf procent vindt de kansen van ouderen net zo goed als die van jonge sollicitanten en veertien procent vindt de kansen van een oudere ict'er zelfs beter. Wie ouder is, heeft meer ervaring.

Bijblijven is belangrijk

Dit laatste sluit aan bij de mening van de werkgevers. Hippo: "Het is goed om een uitgebalanceerd team te hebben met een aantal jonge honden en een aantal medewerkers die al wat langer in het vak zitten", vindt Neijenhuis. Die hebben al meer gezien, rust gevonden in hun werk en weten waar ze goed in zijn. Essentieel is wel dat de werknemers, ook de ouderen, zin hebben om mee te gaan in de vaart der volkeren. Het is inherent aan onze branche dat deze continu in beweging is. Dat betekent ook een constante stroom van nieuwe informatie en daar moet je wel zin in hebben."

Ook voor Remco Korzaan, HR manager bij SAS Nederland is bijblijven belangrijk. Het aannemen van oudere ict'ers is volgens hem geen enkel probleem, zolang zij maar voldoen aan de bij de functie gestelde criteria. Momenteel is 26 procent van de medewerkers bij SAS boven de 45 jaar. "Bij SAS werken relatief veel mensen die al langer in de SAS community werkzaam zijn. De materie is dikwijls complex en er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Business Intelligence. Belangrijk is dus dat men zich continu bijschoolt. Naast inhoudelijke kennis is het van groot belang dat men de benodigde vaardigheden blijft trainen. Denk hierbij aan specifieke consultancy vaardigheden, zoals leren presenteren of adviseren", legt Korzaan uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leeftijd speelt bij ons geen rol. Wij hebben juist een voorkeur naar mensen met ervaring. Wel is een vereiste dat ze zijn 'bijgebleven' en blijven in hun vakgebied. Jonge medewerkers moeten van de bodem af opgeleid worden.

Merlijn Automatisering BV

Mijn ervaring is dat je boven de 40 afgeschreven bent.

Zelf ben ik 15 jaar geleden op mijn 40e in een outsourcing traject terecht gekomen wegens een interne reorganisatie. Iedereen boven de 40 moest er uit. Ik heb toen mijn eigen plan getrokken en ben ZZP'er geworden. 15 Jaar geleden was internet nog nauwelijks een issue. Nu is het mijn inkomen. Ik kan het iedereen aanraden. Je werkt hard, maar je werkt wel voor jezelf. Bovendien blijft er maar weinig van je uurtarief aan de strijkstok hangen als het om overhead gaat. Zorg er voor dat je bij blijft in je vak en ook alle nieuwe ontwikkelingen oppakt. Maak een goed plan en zorg dat je een goede accountant als adviseur hebt.

In loondienst kun je bijblijven wat je wilt, maar er zijn nog steeds werkgevers die liever iemand van 25 dan iemand van 40 in dienst nemen. En bij een reorganisatie die eens in de zoveel jaar plaatsvindt, dan zal die oudere ICT-er het veld moeten ruimen. Veel werkgevers investeren niet in hun personeel.

Zelf ben ik een oudere ICT'er (geboren 03-12-'29)

Ik heb mijn handen vol om jongeren en politici aan te sturen.

Kijk eens naar mijn website www.gemeenteanalyse.nl

Binnenkort komt er bedrijfsanalyse.nl waarmee elke medewerker zijn eigen bedrijf kan doorlichten.
Waardoor de algemeen verbindende CAO overbodig wordt door meer innovatie en plezier p de eigen werkplek

Wil u meer weten , mijn e-mail is C.Rippen@chello.nl
Vermeld daarin uw telefoonnummer, voor meer informatie.

Mijn ervaring is dat ik met mijn 48 jaar nog helemaal niet afgeschreven ben voor projecten.
Misschien ben je wel afgeschreven voor een vaste baan?!

De ICT-vakken op de meeste scholen stellen weinig voor en sluiten niet aan op de arbeidsmarkt. Dus als bedrijf moet je die mensen nog opleiden.

Vandaar dat oude/ervaren ICT-ers gewild zijn.

Mijn overtuiging is dat veel bedrijven voor jongere mensen keizen JUIST omdat ze van de bodem af getraind KUNNEN worden. Oudere werknemers pikken verder ook minder onzin en werken niet voor de kat zijn viool 75 -80 uur per week. Veel ervaring kan ook een nadeel zijn, werkgevers redeneren ook in de trant van "die is zo weer weg, mocht het ergens beter zijn" en dan nog de kosten, extra leeftijdsdagen, hogere bijdrage voor het pensioen etc. Daarna komt nog het feit dat er veel leidinggevenden zijn die zich bedreigd voelen door oudere werknemers. Ze vinden het gevoelsmatig lastig om hier leiding aan te geven. Dit laatste staat vaak geheel los van de prestaties van de manager of de werknemer. Zoals zo vaak is er niet direct een panklaar antwoord op dit vraagstuk(zoals zo vaak) ik wens iedereen veel wijsheid.

Het gaat om passie, deze kende ik nog niet maar wel aardig gevonden. Ben vroeg begonnen met computers in het algemeen met eenen en nullen, later naar business basic, Unix etc. etc. Alle ontwikkelingen meegemaakt en de laatste jaren actief als leidinggevende (managementniveau) op terein van operations, field.

Helaas moet ik toch weer reageren. Kort geleden nog een uiterst vervelende ervaring gehad. Ik was ingehuurd voor een project waar het om het bouwen van een datawarehouse ging. Leek aanvankelijk goed tot ik een 'projectje' kreeg. De ontwerper had de helft vergeten in zijn ontwerp en was, toen ik mijn twijfel begon te krijgen over dit ontwerp, niet aanwezig. Na zijn vakantie werd het ontwerp ingevuld en kon ik eindelijk aan de slag... Toen kwam het "leuke". Een andere medewerker, ook een ingehuurde, moest mijn werk "beoordelen". En ja hoor de coding zou niet deugen... Einde project dus. Het is mij wel duidelijk. Men wil de oudere gewoon niet meer. Ik zeg van mezelf dat ik een gepassioneerd automatiseerder ben met bergen ervaring. Ik wil ook graag werken en heb het geld ook nog nodig. Maar het enige wat je krijgt is een bedankje met soms zelfs de vermelding dat je te oud bent. Ik dacht altijd dat discriminatie in dit land verboden is. Onze overheid wil niets liever dan dat de ervaring gebruikt blijft worden. Wel, daar doet het bedrijfsleven niet aan mee, die discrimineert er lustig op los. Misschien is het wel tijd dat de wetgever er voor zorgt dat het bedrijfsleven wel zal moeten. Dit zou in ieder geval zorgen voor heel wat minder mislukte projecten...

Beste mensen van Computable,

Het is een mooi idee om dit te vertellen. Dit verhaal is al eeuwen oud. Als men ouder is wil niemand je normaal hebben. Ik heb zelf met oudere mensen in mijn bedrijf gewerkt toen ik jong was.Het ging prima. Ik was de baas. Het interessante onstond dat ze veel meer kennis van zaken en gevoel van inzicht hebben. Dat kun je van de jeugd niet zeggen. keihard werken en goud geld verdienen. Dit vindt ik goed. Maar als er een probleem is moet een stoffige figuur komen uit de prehistory om het simpele probleem op te lossen.
Dus aan het einde van mijn verhaal ga de banen beurs is openen voor 70-, die nog met Machinetaal DOS en Pascal hebben gewerkt, etc.

Veel succes, want ik ben ook zo een schlachtoffer.

Groetjes;

H. Assink

Mijn god, dus iemand tussen 40 en 45 is 'oud'? Je werkt dan ca. 15 jaar en je moet er nog 25 tot je pensioen! Wat is dat toch voor raar gedoe om iemand boven de 40 als 'oud' te betitelen?

Oud zijn is helemaal niet waar het om draait, werkgevers kiezen vaker voor 'jonkies' omdat die goedkoper zijn. Je weet wel: korte termijn denken. Zoals de meeste werkgevers in de ICT - gespeend van enige toekomstvisie.

Passie, kennis en inzet is waar het omdraait, en als die ontbreken - bij jong danwel oud - is het gauw over.

Met 212 stemmen uit de poll en enkele bedrijven die gereageerd hebben geeft het artikel voor mij niet zoveel weer.

En of je nu 28 of 52 bent, je zal altijd moeten laten zien dat je je carriere in beweging hebt gehouden, actueel toepasbare kennis en vaardigheden bezit.

Te oud?? Wat een ONZIN!!

We hebben 2 weken terug nog iemand aangenomen van 52. Waarom?? Heel simpel: Hij kan de job en WIL werken.

Mensen moeten eens leren 'out of the box' te denken qua personeel. We werken momenteel met een wachtlijst van sollicitanten. Tekorten zijn voor een groot deel aan de bedrijven zelf te wijten, durf ik dan ook te stellen.

Groetjes

Een van de ondervraagde bedrijven vindt leeftijd geen issue ('het gaat om passie'), maar heeft vervolgens geen werknemers ouder dan 45 in dienst. Ik verwacht wat kritisch doorvragen op zo'n moment, Computable!

Weer Hippo? Heeft er een verslaggever van Computable aandelen Hippo of zo. En euh "Van de veertig medewerkers zijn twee 45 jaar en vier personen tussen de 40 en de 45 jaar. " Kijk je kan praten wat je wil maar de feiten spreken voor zich.

@Wim. Ik begin stellig te denken dat een verslaggever een kennis bij Hippo heeft zitten of zo. Die kennis denkt Computable te kunnen gebruiken voor public relations. Dus kritische vragen worden dan niet zo snel gesteld.

Vaak is het niet een zaak van oud of jong maar of je als oudere werknemer wilt inleveren. Ik woon sinds 3 jaar in het noorden en daar hanteren de werkgevers het belachlijke principe "het leven in het noorden is goedkoper." Afgelopen maand zijn 3 sollicitaties afgeketst omdat mijn salaris als ontwikkelaar te hoog zou zijn (700 tot 1000). Dus als je boven de 40 bent en ontwikkelaar, dan heb je zeker in het noorden een probleem..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-19T14:52:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.