Vakbond verwacht niet veel ontslagen bij HP

Vakbondsman Gerard van Hees vermoedt dat in Nederland relatief weinig mensen op straat komen te staan als gevolg van de aangekondigde wereldwijde ontslagronde van HP. Het bedrijf en zijn dochteronderneming EDS vullen elkaar hier in Nederland namelijk goed aan.

In Nederland zullen relatief weinig ontslagen vallen in verband van de wereldwijde reorganisatie bij ict-leverancier HP. Dat is de verwachting van Gerard van Hees van vakbond FNV Bondgenoten. "De activiteiten van HP en EDS zijn hier voornamelijk complementair en vullen elkaar dus goed aan. Er zal waarschijnlijk alleen gesneden worden in de overhead van de twee bedrijven, zoals in de hr-organisatie, administratie enzovoorts", aldus Van Hees.

Indien er toch wordt gesneden in het personeelsbestand van ict'ers, vermoedt de vakbondsbestuurder dat in eerste instantie voornamelijk ingehuurde krachten het onderspit delven. "EDS heeft veel inhuurkrachten, dus zullen er dan waarschijnlijk als eerste uit vliegen."

Relatief klein

Ook analisten verwachten dat bij de Nederlandse vestigingen relatief minder ontslagen zullen vallen dan bij andere vestigingen. "HP Nederland is relatief klein op het vlak van dienstverlening. Ik verwacht daarom dat de impact van de reorganisatie op HP Nederland kleiner zal zijn dan bij andere HP-vestigingen", zegt IDC-analist Peter Vermeulen. De analist verwacht dat er een paar honderd Nederlandse banen zullen verdwijnen. "Maar de ervaring leert dat dit getal vaak lager uitvalt", zegt hij.

Wereldwijd schrapt de dienstverlener vijfentwintigduizend banen, waarvan 9300 in Europa. HP-woordvoerder Jeroen Coenen bevestigt dat het wereldwijd voornamelijk medewerkers van EDS betreft. Hij kan niet zeggen of dat in Nederland ook het geval is. Op 7 oktober licht zijn bedrijf de ondernemingsraden in over de plannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In NL verdwijnen 560 arbeidsplaatsen. Verkeerde inschatting dus van Gerard van Hees

Bij EDS vallen de meeste klappen. Thanks HP!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-02T12:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.