Onduidelijkheid over EDS-CAO bij HP

bezwaar kritiek inspraak

Het is de vraag of EDS-medewerkers hun huidige cao behouden na integratie met hun nieuwe moederbedrijf HP. Als het aan vakbond FNV Bondgenoten ligt, stappen ook de andere divisies van HP over op een bedrijfs-cao.

Het is nog niet duidelijk hoe HP bij de integratie met EDS in Nederland omgaat met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de dochteronderneming. EDS heeft als een van de weinige ict-bedrijven in Nederland een eigen bedrijfs-cao en het is de vraag of HP de regeling overneemt in de nieuwe organisatie. Zelf hanteert HP Nederland de cao die geldt voor werknemers in de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK).

Scenario's

Volgens Gerard van Hees van vakbond FNV Bondgenoten zijn er drie cao-scenario's bij de integratie van de twee bedrijven. Het eenvoudigste is als de huidige bedrijfs-cao voor de EDS-divisie van HP behouden blijft en de andere drie divisies van HP hun huidige ICK-cao houden. Een andere oplossing zou zijn om de EDS-medewerkers in de ICK-cao te schuiven. Dat is volgens de vakbondsman niet wenselijk omdat EDS eigenlijk niet in de sector ICK valt.

Van Hees heeft een voorkeur voor een derde scenario, waarbij de werkgever voor alle divisies van het geïntegreerde HP eenzelfde bedrijfs-cao afspreekt. Hoewel hij de integratie op de voet volgt, is het voorlopig te vroeg om zijn voorkeur in het overleg in te brengen. De vakbondsman verwacht dat ondernemingsraden en bonden pas later in het derde kwartaal van dit jaar de eerste gezamenlijke gesprekken zullen voeren.

Europese vakbonden

Op dit moment spreekt HP alleen op Europees niveau met vakbonden. Hoog op de agenda staan niet zo zeer de collectieve arbeidsovereenkomsten, maar de aangekondigde reorganisatieplannen. De komende twee jaar schrapt de dienstverlener vijfentwintigduizend banen, waarvan 9300 in Europa. Het zou voornamelijk gaan om EDS-medewerkers.

De Europese bonden UNI en EMF verwerpen deze plannen en vragen zich af wat de economische motivatie en de langetermijnplannen achter de overname van EDS door HP zijn. In Italië is er zelfs al actie tegen gevoerd. Zowel FNV Bondgenoten als marktanalisten verwachten dat in Nederland relatief weinig ontslagen zullen vallen als gevolg van de reorganisatieplannen.

Op 7 oktober licht HP Nederland de ondernemingsraden in over de plannen in ons land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ruim 500 vrijwillig en gedwongen ontslagen in NL noem het maar weinig. Leuk dat de vakbond weer een artikel ergens plaatst maar echt actie ondernemen ze niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij EDS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-03T12:47:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.