Microsoft wil student certificaat laten behalen

De vaardigheden van net afgestudeerde ict'ers en de wensen van werkgevers zouden beter op elkaar aansluiten wanneer ict-opleidingen hun studenten de mogelijkheid bieden een Microsoft-certificaat te behalen, aldus Microsoft. Het softwarebedrijf heeft een plan bedacht om dat voor elkaar te krijgen.

Microsoft en Kenniscentrum Ecabo gaan samenwerken. De twee willen ervoor zorgen dat bij Nederlandse ict-opleidingen een Microsoft-certificaat behaald kan worden.

Beide partijen vinden dat er meer aandacht moet komen voor praktisch ict-onderwijs, omdat het ervoor zou zorgen dat de vaardigheden van afgestudeerden en de wensen van werkgevers beter op elkaar aansluiten. "We denken dat we samen met ECABO en Stichting Praktijkleren een stevige bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van het onderwijs binnen de ict-sector", aldus Microsofts academic relations manager Maarten-Jan Vermeulen.

De overeenkomst moet er ook in voorzien dat vertegenwoordigers van kleine en middelgrote bedrijven worden betrokken bij de ontwikkeling van de ict-student.

Populair

Aan het begin van dit jaar bleek dat Microsoft-certificaten nergens zo populair zijn als in Nederland. Ruim 83.000 mensen hadden toen met goed gevolg een Microsoft-examen afgelegd. In Duitsland stond de teller toen op meer dan 175.000 MCP'ers. Daar staat tegenover dat het land ook vijf keer zoveel inwoners heeft als Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt mij verstandiger dat het onderwijs onafhankelijk blijft en geen voorkeur gaat geven aan bepaalde leveranciers. Wie volgt hierna? Oracle?

Ik sluit me geheel aan bij Ferry. Dit lijkt me een aperte poging tot het ver-Microsoften van de student. Er is meer in deze wereld dan Microsoft alleen. Er dient een gebalanceerd aanbod te zijn en (dus) ook Linux, MVS, Mac, Oracle en wat dies meer zij. Dat ze kennis maken met Microsoft-producten is wat mij betreft prima, maar het zich alleen maar op dat product richten leidt uiteindelijk weer tot verschraling van het aanbod van ICT personeel.

Cisco certificaten is al een tijd lang een gewoonte. Dus deze weg was men al ingeslagen. Het zou in mijn ogen mooier zijn als er een breed aanbod is waaruit een ICT-student zou moeten/kunnen kiezen.

De huidige diploma's betekenen niets. Ik heb mensen zien afstuderen die geen regel kunnen programmeren.

Ik zou als student uitermate blij zijn als ik een certificaat kon halen waar ik ook daadwerkelijk wat aan had.

Ik ben het eens dat studenten moeten kunnen kiezen. Veel mensen zijn niet aan het wachten op een Microsoft certificaat. Geef de student de keuze zou ik zeggen.
Dan moeten andere bedrijven zich natuurlijk ook aansluiten. Want voor studenten zullen ze wat geld moeten bijleggen. Een beetje cursus is al gauw de helft van een jaar collegegeld, dus die prijs zal voor studenten omlaag moeten.

Volgens mij is het doel van de opleidingen studenten klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Als ze een betere kans maken door het behalen van MS certicaten (wat op dit moment zo is) dan is het een goede zaak dat de scholen meegroeien met de behoefte uit het bedrijfsleven.

Het volgen van Cisco cursussen op een opleiding keur ik eigenlijk ook af. Zo krijgen studenten nooit te weten wat bijvoorbeeld Juniper doet.

Een breed pakket van verschillende concurrende certificeringen waar studenten in zouden kunnen kiezen, zou daarin tegen wel acceptabel zijn. Mits ze de theoretische on-gesponsorde stof daarnaast ook geserveerd krijgen.

Ter verduidelijking:
ECABO concentreert zich niet alleen op (relevante) samenwerking met Microsoft maar streeft naar samenwerkingsverbanden met alle leveranciers van 'goed' en door het bedrijfsleven (h)erkend leer- en examenmateriaal, vendor-related of niet. Dit op voorspraak van het afnemende bedrijfsleven.

Sterker nog. Begin dit jaar heeft ECABO al een samenwerkingsovereenkomst getekend met Cisco.
Wellicht binnenkort meer nieuws.

Matthijs begrijpt het goed volgens mij. Als een student met een certificaat van wie dan ook substantieel meer kans heeft op de arbeidsmarkt en de kennis sluit aan op wat het bedrijfsleven vraagt en het past binnen het budget en opleidingsplan, dan moet je het doen. Voor Linux, Microsoft, Oracle, Cisco, Juniper, welk product dan ook dat voldoet aan de voornoemde criteria. Juist een combinatie van certificaten maakt het behalen een stuk efficienter omdat veel kennis overlappend is. De fundamentalisten van welk kamp dan ook moeten maar even samenwerken voor betere aansluiting met de arbeidsmarkt Dat is nu lang genoeg een probleem geweest.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-07T09:48:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.