COR Atos Origin kiest in november zijn rol

In november beslissen de leden van de centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin of ze met de automatiseerder gaan overleggen over arbeidsvoorwaarden. Ze baseren hun besluit op gesprekken met de werkgever, vakorganisaties, medezeggenschap, ondernemingsraden en op het rapport van bemiddelaar Staal.

De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin stelt zichzelf ten doel om 4 of uiterlijk 18 november een besluit te nemen over het al dan niet aangaan van arbeidsvoorwaardenoverleg met de werkgever. Dat vertelt cor-voorzitter Wim Lucassen na afloop van de medezeggenschapsdag van 8 oktober.

Op die dag spraken leden van de centrale en decentrale ondernemingsraden en van de onderdeelcommissies over het advies van Boele Staal. De oud-commissaris van de Koningin bemiddelde in het slepende conflict tussen werkgever en vakbonden. Hij concludeerde dat het realistischer is toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg voortaan te voeren met de ondernemingsraad en niet met de vakbonden.

Scenario's

Tijdens de medezeggenschapsdag legde de centrale ondernemingsraad drie scenario's voor, waarin de raad wel, niet of slechts gedeeltelijk met de werkgever spreekt over het arbeidsvoorwaardenpakket. Volgens Lucassen zijn de scenario's uitvoerig besproken. "We hebben de vier decentrale ondernemingsraden gevraagd om voor 22 oktober hun advies over de scenario's aan ons uit te brengen. De adviezen leiden vervolgens in het cor-overleg van 4 of uiterlijk 18 november tot een besluit."

De voorzitter wijst er op dat het uiteindelijke besluit is gebaseerd op gesprekken met de werkgever, de vakorganisaties, de medezeggenschap, de ondernemingsraden en op het rapport van bemiddelaar Staal.

Jammer

Werkgever Atos Origin hoopt op de medewerking van de centrale ondernemingsraad voor het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers. Peter Kersten, vice president human resources bij de automatiseerder, zou het jammer vinden als de centrale ondernemingsraad besluit om niet met zijn bedrijf te willen spreken over een collectief arbeidsvoorwaardenpakket. "Dat zou verdrietig zijn", vertelt hij. "Je voert overleg om de arbeidsvoorwaarden vast te leggen en om voor medewerker en bedrijf duidelijkheid te scheppen."

Drie scenario's

De centrale ondernemingsraad heeft tijdens de medezeggenschapsdag de volgende scenario's aan de leden voorgelegd.

1: De centrale ondernemingsraad treedt in overleg met de werkgever over een breed arbeidsvoorwaardenpakket.

2: De centrale ondernemingsraad behandelt op beperkte schaal instemmingverzoeken en adviesaanvragen. Het gaat hierbij niet om salarisonderhandelingen, maar wel om overige arbeidsvoorwaarden.

3: De centrale ondernemingsraad praat met de werkgever over geen enkele arbeidsvoorwaarde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-09T10:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.