Nuon rondt splitsing ICT-organisatie af

Alle ict'ers van energiebedrijf Nuon weten of ze na 2011 werken bij het productie/leveringsbedrijf Nuon of bij het toekomstige netwerkbedrijf Alliander. De onderneming is gesplitst in twee onderdelen en op dit moment wordt de ict verdeeld.

Alle ict-medewerkers van Nuon zijn op de hoogte gesteld bij welk bedrijf ze aan de slag gaan: productie- en leveringsbedrijf Nuon of Continuon, vanaf medio november Alliander, de onderneming die verantwoordelijk is voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Op dit moment heet die organisatie nog Continuon.

Wettelijk moeten energiebedrijven voor 2011 bestaan uit twee bedrijven, namelijk een bedrijf met alle commerciële activiteiten en een voor het netwerk. Bij Nuon is deze tweedeling al sinds 1 juli 2008 een feit, onder een gezamenlijke financiële holding. De twee bedrijven die zijn ontstaan, krijgen een eigen ict-afdeling. Daartoe wordt de oude afdeling gesplitst.

Vlekkeloos

De organisatorische verdeling van de medewerkers is achter de rug. Lenne Huisman, directeur informatiemanagement en ict bij het netwerkbedrijf, vindt dat dit deel van de splitsing redelijk vlekkeloos is verlopen. "Als je kijkt naar de bezwaren en beroepen die er geweest zijn, dan is dit zeer beperkt", zegt hij. Bij Nuon werkten achthonderd ict'ers. De medewerkers zijn ongeveer gelijkmatig over de twee nieuwe bedrijven verdeeld.

Nuon besloot eerst welk deel van de ict-afdeling bij welk nieuw bedrijf thuishoorde. "Van de ene applicatie maakt bijvoorbeeld alleen Nuon gebruik, van een andere alleen het netwerkbedrijf", zegt Robbert -Jan Stegeman, ict-directeur van Nuon. De medewerkers thuishorend bij deze delen gaan mee naar het bewuste bedrijf.

Bij de delen waar dat niet zo duidelijk is en die gesplitst worden, mogen de medewerkers zelf besluiten waar ze willen werken. "Het zijn twee unieke bedrijven. Nuon doet mee in een concurrerende Europese markt. Het netwerkbedrijf is grotendeels actief in het gereguleerde domein", zegt Huisman.

Zelf kiezen

Omdat medewerkers zelf konden kiezen voor welk bedrijf ze wilden werken, was het mogelijk dat de verdeling per afdeling ongelijk zou uitvallen. Dit heeft Nuon opgelost met externe medewerkers. "Als er bij een afdeling bij Nuon drie medewerkers aan de slag gingen en bij dezelfde afdeling bij het netwerkbedrijf zes, dan zijn de lege plekken bij Nuon opgevuld door externe medewerkers", zegt Stegeman.

De Wet onafhankelijk netbeheer (de 'splitsingswet') verplicht de energiebedrijven na 1 juli 2008 binnen 2,5 jaar publiek netbeheer en productie- en handelsactiviteiten te splitsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En binnenkort verdwijnt Nuon van de Nederlandse energie markt en word overgenomen door buitenlandse handel..

Goed van Nuon dat ze haar ict-ers redt op tijd..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-13T09:38:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.