Ecabo gaat kwaliteit certificaten gelijktrekken

Studenten

De kwaliteit van de certificaten die studenten kunnen behalen moet op alle scholen hetzelfde zijn, aldus kenniscentrum Ecabo. Nu is er tussen scholen onderling nog te veel verschil in de manier van lesgeven en examineren.

Over ongeveer twee jaar moeten alle studenten die een opleiding tot netwerkbeheerder volgen, tijdens hun studie een certificaat kunnen behalen. Ze kunnen dan kiezen uit verschillende leveranciers. Dat zegt ict-accountmanager Joep Swagemakers van kenniscentrum Ecabo.

Eerder liet Ecabo weten een samenwerkingsverband met Microsoft te zijn aangegaan. De twee willen het mogelijk maken dat toekomstige ict'ers al tijdens hun studie een Microsoft-certificaat behalen. Lezers van Computables nieuwsberichten over dat onderwerp lieten weten dat het plan alleen nuttig is als studenten ook kunnen kiezen voor certificaten van andere leveranciers.

Swagemakers laat weten het daar voor honderd procent mee eens te zijn. "We zijn druk bezig met alle relevante partijen een samenwerkingsverband op te bouwen", zegt hij. "Studenten kunnen naast Microsoft ook kiezen uit Cisco en Oracle. De komende tijd willen we ervoor zorgen dat ook VMWare, Novel en Exin daaraan toegevoegd worden."

Netwerkbeheerders

Een belangrijk punt in het project is het gelijktrekken van de kwaliteit van de certificeringen. Volgens Ecabo biedt nu slechts een klein aantal scholen de officiële certificaten aan. Swagemakers: "Sommige scholen gebruiken bijvoorbeeld wél het lesmateriaal van Microsoft, maar nemen zelf de examens af. Het toetsen van kennis moet eigenlijk worden uitbesteed aan een organisatie die daartoe bevoegd is en dat kost nu eenmaal geld." De komende tijd gaat Ecabo besteden aan het bedenken van een oplossing voor dat probleem.

Het kenniscentrum wil dat het certificeringsproject eerst wordt geperfectioneerd voor studenten die worden opgeleid tot netwerkbeheerder, omdat er volgens Swagemakers veel vraag is naar ict'ers met deze functie. Ecabo hoopt binnen anderhalf schooljaar, ongeveer twee kalenderjaren, ervoor te zorgen dat alle toekomstige netwerkbeheerders een certificaat van dezelfde kwaliteit, maar van verschillende leveranciers kunnen behalen.

Daar komt bij dat de kwaliteit van de certificaten niet alleen verschilt door de manier van toetsen, maar ook doordat de examens fraudegevoelig zouden zijn. Zo zijn de vragen en antwoorden ervan volgens sommige lezers gemakkelijk op internet te vinden. Swagemakers geeft aan dat Ecabo dat probleem gaat bespreken met de leveranciers. "Ik ga deze week nog praten met Microsoft. We willen met alle grote certificaten-aanbieders de problemen bespreken en in kaart brengen. Hopelijk kunnen we de knelpunten dan volgend jaar wegnemen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"[...] Het toetsen van kennis moet eigenlijk worden uitbesteed aan een organisatie die daartoe bevoegd is en dat kost nu eenmaal geld."

Ik hoop niet dat hier commerciele partijen worden bedoeld...

Zet 'm Op Joep

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-14T14:33:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.