ICT~Office ziet wel tekorten op arbeidsmarkt

ICT~Office is niet onder de indruk van het essay van consultant Bert Landman in High Tech Analysis, waarin hij aangeeft een tekort aan ict'ers te verwachten. De branchevereniging krijgt heel andere signalen en vindt het onduidelijk waarop Landman zijn verwachting baseert.

Branchevereniging ICT~Office kan zich niet vinden in de toekomstvisie van Bert Landman op de werkgelegenheid onder ict'ers.  "Wij herkennen ons totaal niet in het verhaal van Landman", zegt Ted van Hintum, manager Communicatie bij ICT~Office.

"We zijn niet onder de indruk van Landman's essay. Het is onduidelijk waarop hij zijn cijfers en modellen baseert. ICT~Office krijgt dagelijks signalen vanuit de achterban over het toenemende tekort aan gekwalificeerde ict'ers. Daarnaast neemt de vraag naar ict'ers ook toe buiten de branche. Landman gaat daaraan volledig voorbij."
Volgens hem beschikt ICT~Office over genoeg bronnen om een goed beeld neer te zetten. "De signalen uit onze achterban worden onder meer bevestigd door een recente CWI-publicatie en door cijfers van het Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht. In onze ICT Marktmonitor 2008 staat dan ook dat de tekorten aan ict'ers blijven bestaan, zelfs bij terugvallende economische groei", licht hij toe. "Alleen al door de dalende instroom van afgestudeerden kan de komende jaren niet eens aan de vervangingsvraag worden voldaan."

Offshoring

Ook de conclusie van Landman dat Nederland banen zal verliezen door de toenemende populariteit van offshoring, komt niet overeen met de visie van ICT~Office. "Er zijn bedrijven die offshoren om de huidige krapte het hoofd te bieden. Nederland zal per saldo geen banen verliezen door offshoring. Er gaan weliswaar werkzaamheden verloren, maar daar komt hoogwaardiger werk voor in de plaats dat zorgt voor economische groei. Kortom, er blijft een toenemende behoefte aan ict'ers. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een technische achtergrond, maar ook om ict'ers met competenties op het commerciële, communicatieve en bedrijfskundige vlak."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ICT is niet meer weg te denken in het huidige organisatie leven. De strategie mede bepalen vanuit ICT zal alleen maar toenemen. Zowel voor consument als voor bedrijf is ICT een absolute levensbehoefte geworden.

Hoogopgeleide technische ICT-ers waren al schaars. Dat verandert morgen niet. Wat wel verandert is het beeld van een kennismigrant. Dacht men eerder aan een non communicatieve Aziaat, nu zie je juist vanuit Oost Europa & de V.S. (lage dollar) steeds meer goed geschoolde ICT-ers naar Nederland komen. En die hebben we nodig! Niet alleen nu, maar zeker ook morgen! Dit om ICT daadwerkelijk toepasbaar te laten zijn in strategie en ontwikkeling. Bovenal ook om kosten goed in beheer te houden.

@Rob van Elburg: Met die lage dollar is het sinds vandaag ook wel gedaan hoor.

Maar goed het is allemaal koffiedik kijken. Zie de bedreiding als een opportunity. Als de kennismigranten komen zal dat ook de huidige kennismedewerkers stimuleren meer werk van hogere kwaliteit in een kortere tijd te leven. Ik mijn ogen alleen maar een verbetering want als je af en toe op sommige IT afdelingen rond loopt, dan heb je soms het gevoel of sommige de dagen tot hun pensioen al aan het afstrepen zijn. Kasplanten met 9-tot-5-abbo op surfen, koffieleuten en het bedrijfproces frustreren (je kent ze wel, diegenen die heel grappig "Goeiemoggel" naar je roepen als je binnenkomt.

Werken moet je voor dat dik betaalde salaris en die riante secundaire arbeidsvoorwaarden!

Overschot aan goed opgeleid ICT personeel lijkt me ook stug.

Misschien hoeven we door een daling van het tekort straks wat minder onbetaalde overuren te gaan draaien ;-)

Wat heeft Kim de Vries met Bert Landman?

Deze Landman is niet werkzaam in de ICT, heeft er wel een ongefundeerde mening over en wordt nu al voor de tweede keer breeduit gepresenteerd.

Wie weet het antwoord?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-22T11:04:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.