Antipestbeleid ongebruikelijk bij ICT-bedrijven

Volgens de initiatiefnemers van de eerste Nederlandse Ban Bullying at Work day is een dag tegen pesten hard nodig. Maar zitten ict-bedrijven wel op antipestbeleid te wachten?

Het zogeheten Mobbing Expert Platform (MEP) houdt op 7 november een landelijk congres ‘(H)erkennen van psychisch geweld op het werk' om pesten op het werk onder de aandacht te brengen. Bij ict-bedrijven staat dit onderwerp echter nog niet op de agenda.

Volgens Hans Broer, woordvoerder van Qurius Nederland, is antipestbeleid niet snel nodig bij ict-bedrijven. "Bij Qurius hebben wij geen specifiek antipestbeleid. Natuurlijk zijn er wel vertrouwenspersonen waar mensen naar toe kunnen, maar wij geloven in het zelfcorrigerende vermogen van onze organisatie. Er heerst hier een cultuur dat je elkaar op dingen aanspreekt. Mensen die te ver gaan worden vanzelf terecht gewezen door collega's. Dat heb ik ook wel eens meegemaakt in het verleden. Een grap is leuk, maar het mag niet kwetsend zijn." 

Pestgedrag heeft volgens hem te maken met de cultuur van een organisatie. "Binnen de ict werken voornamelijk hoog opgeleide mensen, die wel voor zichzelf op kunnen komen", zegt Broer.

Iedere sector, elk niveau

Lia Donkers, personal coach en één van de initiatiefnemers van de antipestdag voor Nederland, zegt echter dat pestgedrag in iedere sector en op elk niveau voorkomen. In haar praktijk komt zij vaak in contact met slachtoffers van pesterijen. "Onderzoek laat zien dat 23 procent van de werknemers wel eens is gepest op de werkvloer. Per sector is er echter weinig over te zeggen. Wij pleiten daarom voor meer onderzoek naar pesten op het werk", legt zij uit.

Dat pesten inderdaad een gevoelig onderwerp is, blijkt uit de reacties van de ict-bedrijven, die Computable over het onderwerp benaderde.  Zowel woordvoerders bij AAC Cosmos als VX Company zeiden ‘dit onderwerp liever te laten liggen' en wilden geen reactie geven op de noodzaak van antipestbeleid en pesten in het algemeen.

Bij Qurius hebben ze ondertussen hun eigen manier om pestgedrag tijdig de kop in te drukken. Broer: "Een ontwikkelaar wil graag in spijkerbroek en t-shirt naar het werk komen en een verkoper loopt in pak. De één gaat naar de kerk en de ander naar de moskee. Het gaat erom dat je met respect met elkaar omgaat."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zullen we eerst eens een goed ICT sector CAO maken ? Dan volgt het anti pest beleid vanzelf.

Dat VX Company dit onderwerp niet op de agenda wil zetten zegt iets over dit bedrijf. VX is zelf erg pesterig naar niet VX medewerkers en freelancers. VX vindt zich zelf erg goed, maar owee .....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-05T11:15:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.