'Met beperkte middelen grote stappen maken'

Menno de Leeuw en John Baijens vertrekken zaterdag 8 november voor drie weken naar Tanzania om daar Viafrica te ondersteunen. Baijens, eigenaar van Itsforyou, gaat een plan schrijven om de scholen die worden ondersteund door Viafrica te helpen bij de inzet van ict binnen het onderwijs.

Het gaat om ict-gebruik tijdens lessen, maar ook in ondersteunende processen. "Ik ga daar bijvoorbeeld de mogelijkheden bekijken voor digitale leeromgevingen en -middelen. En ik wil ook kijken of er handelingen zijn eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden, waardoor er toegevoegde waarde ontstaat voor het onderwijsproces. Cijfers van leerlingen kun je in een schriftje schrijven, maar als je ze invoert in een spreadsheet zijn ze beter te beheren", zegt Baijens. Hij hoopt zo draagvlak te creëren bij de leraren.

Baijens is vaak naar Afrika op vakantie geweest. "Wat betreft het Afrikaanse heb ik wel een idee wat ik kan verwachten", zegt hij. De zelfstandig e-learningspecialist is wel benieuwd hoe het met het gebruik van de ict op de verschillende scholen geregeld is. "Er staan wel computers, maar ik weet niet in hoeverre ze gebruikt worden. Ik denk dat dit marginaal is."

Schrijven van plan

Hij verwacht in drie weken een plan te kunnen schrijven dat op korte termijn haalbaar is, maar dat ook voor de lange termijn bruikbaar blijft. De eerste twee weken zal hij met veel mensen van zowel Viafrica als van de scholen spreken. De tweede week wordt vooral gebruikt voor het schrijven van het plan. Ook geeft hij dan een presentatie aan de medewerkers van Viafrica en de hoofden van de scholen. De laatste week gebruikt hij om, op basis van de ontvangen feedback het plan verder uit te werken.

Baijens was meteen enthousiast toen hij de oproep in Computable las. "Binnen een uur lag mijn cv bij IT Staffing", zegt hij. Werken in Afrika spreekt hem aan, omdat hij iets heeft met dit continent. Als specialist op het gebied van e-learning heeft hij vaak te maken met projecten waar veel geld in omgaat. "Ik hoop hier grote stappen te kunnen maken. En het is een uitdaging om dat in weinig tijd en met weinig mogelijkheden te doen."

Weblog

John Baijens houdt de komende week een weblog bij over zijn verblijf in Tanzania.

ICT'ers zonder grenzen

Computable werkt samen met stichting Viafrica en IT-Staffing om scholen in Tanzania te ondersteunen bij het gebruik en beheer van ict.
Viafrica zet servicecentra op om scholen te ondersteunen bij het gebruik en beheer van een computer lokaal. Hier werken lokale ict'ers, bijgestaan door Nederlandse collega's die uitgezonden worden door Viafrica. Deze servicecentra bieden ondersteuning en support aan de scholen en zoeken oplossingen voor ict-problemen, bijvoorbeeld op het gebied van de lokale infrastructuur.
Computable wil Viafrica helpen door een aantal lezers naar Afrika te sturen en vanuit Nederland met concrete oplossingen voor ict-problemen te komen. Komend jaar zullen tien ict'ers naar Afrika gezonden worden. Zij verblijven drie weken in Tanzania of Kenya. IT-Staffing verzorgt de selectie van de ict'ers en betaalt de reis- en verblijfkosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit klinkt inderdaad als een perfecte uitdaging met veel mogelijkheden, ik ben geen expert op het gebied van Afrika maar vermoed wel dat er op dit moment weinig met ICT-middelen gebeurd. Een goede uitdaging!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-07T18:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.