ICT'er wil eerder reactie op sollicitatie

Werkgevers die laat reageren op digitale sollicitaties, maken zich niet populair bij werkzoekenden. Dat schrijven lezers van Computable. ‘Fatsoenlijke communicatie is wel het minste wat je mag verwachten’.

Een groot deel van de werkgevers reageert laat op online sollicitaties, aldus onderzoekers. Computable-lezers hebben dezelfde ervaring, blijkt uit hun reacties.

Volgens Digitaal-Werven, dat jaarlijks bedrijven en organisaties onderzoekt op hun digitale sollicitatie-ervaring, reageren veel werkgevers traag op digitale sollicitatiebrieven. Een lezer die reageert onder de naam ‘Andy' herkent dat wel. "Er is niks vervelender dan wanneer een bedrijf niet reageert op je sollicitatie", stelt hij. "Vervolgens bel je na een week zelf en dan is de functie al vergeven."

Ook ‘Tes' raakt wel eens gefrustreerd door de manier waarop werkgevers omgaan met sollicitatiebrieven. Ze vertelt dat ze via netwerksite LinkedIn werd uitgenodigd voor een gesprek met een potentiële nieuwe baas. Naar aanleiding daarvan stelde ze voor een datum af te spreken. Tes: "Nu, vier weken later, heb ik nog steeds geen reactie ontvangen."

Slagvaardigheid

Toch kan het ook anders. Een half uur nadat ‘Paul' zijn cv verstuurde, werd hij opgebeld. Een week later had hij een baan. "Dat zegt ook iets over de slagvaardigheid van een organisatie en dat is voor een sollicitant een belangrijk gegeven", aldus Paul.

Werkgevers die laat reageren op een online sollicitatie maken zich niet populair bij de werkzoekende ict'er. "Sorry hoor, maar fatsoenlijke communicatie is toch wel het minste wat je mag verwachten", aldus een geïrriteerde lezer. Bedrijven waar die communicatie onderaan het prioriteitenlijstje staat, vallen af als potentiële werkgever, blijkt uit de reacties van meerdere lezers. Voor Tes geldt dat in elk geval wel: "Werken ga ik er niet. Als ze zó omgaan met sollicitanten.."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom zou je gefrustreerd raken van een late reacties. Wees blij, want een dergelijke eerste kennismaking geeft direct aan wat voor tent het betreft. Daar ga je dan toch gewoon niet mee mee in gesprek (laat staan er werken).

Aan de andere kant kun je bij een latere reactie (binnen proporties) er vanuit gaan dat er serieus gekeken is naar je sollicitatiebrief en CV en dat ze dus niet Jan-en-alleman aannemen. Dat vind ik weer positief.

Een ontvangstbevestiging binnen twee dagen en een reactie binnen twee weken vind ik acceptabel.

@WG
"Assumption is the mother of all f***ups"
Direct bellen naar de beslissingsmaker (en dus niet e.o.a hrm persoon) en vragen hoe het met jouw vacature staat is je enige reality checkup. Laat je niet afschepen door onderafdelingen of je eigen aan-namens.

Tips voor sollicitanten:
1. Maak van je baan jouw jachtdoel, en behandel het ook zo!.
Het zijn JOUW inkomsten, JOUW baan, JOUW werkplezier.
Als je jouw baan in de handen en tempo van anderen buiten jezelf laat liggen, ben je aan HUN willekeur overgeleverd. De vraag is: Wil je dit???

2. Jaag ZELF ACTIEF achter je baan aan!
Vandaag reageren op vacature -> morgen bellen!
Dat scheelt je bergen met frustratie van doelloos zitten "wachten tot die ander een keer reageert" (als ze uberhaupt) en je weet binnen 1 dag waar je aan toe bent.

3. Hou door je eigen pro-actieve houding - je potentiele werkgever ook scherp..
Des te eerder ben je daar aan het werk toch? of weet je dat het niets word op die vacature.

4. Jaag ook op MEERDERE banen tegelijk!
Er is werk genoeg in de ict, dus hou de keuze aan jezelf
Zo gun je jezelf de lol van een leuke baan, en hoef je niet "gaan zitten wachten tot bedrijf X een keer de tijd gevonden heeft om te reageren".. Nope..
In die tijd heb je al lang een gesprek gehad bij bedrijf Y en Z. Dan hou je zelf de keuze waar jij wilt werken.

5. Sommige bedrijven doen dit ook bewust!
"Effu niet onmiddelijk reageren" als onderdeel van de procedure. Vaak worden dan de mensen die WEL achter hun vacature aanbellen uitgenodigd voor een gesprek ;-)

6. Weet heel duidelijk wat JIJ zelf wil!
Laat je baan niet afhangen van een werkgever / werkplek Maak je eigen strategie wat je gaat doen de komende 4,5 jaar (ja de negatieven onder ons noemen dat jobhoppen)
- Welke baan heb jij over 5 jaar en hoe kom je daar?
- Waar wil jij werken?
- Wat wil je leren?
- Hoelang wil je ergens werken?

7. "Baan voor het leven is - in mijn ogen - een illusie!"
Das leuk in andere bedrijfssectoren, maar niet in de ict. Dit vakgebied veranderd zo snel dat het haast onmenselijk, onmogelijk is om de stand der techniek bij te houden.... behalve als je management functies ambieert... ver van de techniek en de werkvloer.

Good luck met je eigen persoonlijke JOB-HUNT
Je bent het waard een leuke werkplek en een goed salaris

In mijn ervaring zijn met name detacheerders altijd lekker vlot. Ik had bij mijn sollicitatie een gesprek op donderdag bij bedrijf A en een gesprek op vrijdag bij detacheerder B. Bedrijf A reageerde (positief) na 14 dagen, jammer voor hun reageerde detacheerder B terwijl ik nog in de auto zat onderweg naar huis, hadden ze meteen een gesprek geregeld bij bedrijf C op maandag, en was ik daar dinsdag aan het werk.

Ik hoef geen snelle reactie. Dan weet ik tenminste wat ik aan het bedrijf heb (of niet). Binnen een paar minuten een telefoontje naar jou kan erg wanhopig zijn, maar het bedrijf kan ook filosoferen dat ze aan jouw graagte iets van interesse afmeten. Dus dat je zelf ook actie onderneemt. Het wordt dan wel een rollenspel; dit proces is dus de kans om te kijken of jij en de bedrijfscultuur matchen.

Wat electronische communicatie betreft: leesbevestiging aan, check je spambox/spamfilter ook voor de zekerheid.

Bij Electrabel reageren ze gewoon helemaal niet
(wacht al 8 weken op een reaktie, ben inmiddels elders geslaagd). Je vraagt je gewoon af waarom ze nog de moeite nemen om een automatisch gegenereerde mail op te sturen.....

Bij een bekende verzekeringsmaatschappij uit Tilburg die zegt 'Glashelder' te zijn zit ik al zeven jaar in de sollicatieprocedure. Ik heb tenminste nog geen reactie gehad na het tweede gesprek. Zou het dan toch nog komen????

Mijn advies:
Na de sollicitatie ongeveer een week wachten. Als je na een week niets gehoord hebt, dan pas gaan bellen.
Ik heb het namelijk meedere malen meegemaakt dat ik voor de vacature waar ik op geslecteerd had, niet in aanmerking kwam, echter omdat mijn biref en CV zo goed bebiel, hadden ze mijn sollicitatie de organisatie rondgestuurd.
Ik eindigde uiteindelijk bij die organisatie, alleen op een andere functie die nog beter aansloot, en nog mooier was dan de functie waar ik oorspronkelijk op gesolliciteerd had.

Hey Ronald Vermeij, weer niets te doen ofzo?
Zoek eens naar fatsoenlijk werk, en 'licht' je klanten niet 'op', met het verhaal dat je zo druk bent!

Hey Zowie.. Jij je weer aan het vervelen :-) [00:17]
Kom eens op met je positieve bijdrages of kun je alleen maar z*****

@WG: inderdaad, reactietermijn binnen 2 weken is acceptabel, maar dat redden velen dus niet. En ontvangstbevestiging kan toch automatisch, gewoon een automatische mail, lijkt me niet meer dan logisch om te weten dat het technisch goed is gegaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-12T15:18:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.