Banometer: aantal ICT-vacatures daalt fors

Personeelsfunctionarissen lijken minder hard te zoeken naar ict'ers. Dat blijkt uit gegevens van Nielsen Media Research. Het aantal vacatures is voor het eerst in lange tijd flink gedaald: de teller ging de afgelopen twee maanden van 851 naar 569.

Het aantal ict-vacatures in de landelijke bladen is de laatste twee weken gedaald. Dat is voor het eerst sinds een lange periode waarin de vraag naar ict'ers alleen maar steeg. Een van de functies waarnaar minder gezocht wordt, is die van automatiseringsadviseur.

Personeelsfunctionarissen plaatsten in week 49 vijf advertenties voor personeelsleden met die functie. Een week eerder waren het er nog tien. Ook over een langere termijn daalt het aantal vacatures: in oktober werden 851 advertenties geplaatst, maar in november zakte de teller tot 569.

De daling kan veroorzaakt worden door de economische crisis. De naderende kerstperiode zou ook een verklaring kunnen zijn voor het lagere aantal openstaande functies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"De naderende kerstperiode zou ook een verklaring kunnen zijn voor het lagere aantal openstaande functies."

De Onderzoekers hadden wel even wat meer moeite mogen doen om de gegevens met historische cijfers te vergelijken. Nu weten we dus niet of de daling te maken heeft met recessie of kerst.

Ik merk het zelf ook. Ben zelf best ambitieus en heb hierdoor de laatste jaren van m'n HBO (technische informatica) studie geinvesteerd in werkervaring (netwerkengineer) met bijbehorende certificaten (ccna, ccnp). Heb me ook in die tijd georienteerd op de arbeidsmarkt voor een vaste werkgever omdat ik tijdens m'n studie op projectbasis werkte (20-40u pw), ik vond altijd meer dan genoeg vacatures in mijn vakgebied.

Sinds twee maanden ben ik afgestudeerd en sinds 1 maand ben ik bezig met het solliciteren en merk toch wel sterk dat er aanzienlijk minder is dan een half jaar geleden. Of dan krijg je detacheerders die je in dienst willen nemen voor een laag salaris en dan de kredietcrisis gebruiken als excuus om je dat te betalen (verlaging van een paar 100e p/m).

Een personeelsfunctionaris die een advertentie plaatst om een automatiseringsadviseur aan te trekken. Dit klinkt wel heel "Old School".

Advertenties "doen" al jaren amper iets. Is de conclusie dan te trekken dat de vacature er niet meer is of is het wellicht zo dat er een recruiter in dienst getreden die via online search op zoek gaat naar een ICT-er, bijvoorbeeld via een weblog of een social network. Deze kans van slagen is veel groter en bespaart een veelal dure advertentie. Zeker als het gaat om technisch ICT.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T16:29:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.