ICT'ers ondersteunen Afrikaanse scholen

'Veel bereikt door enthousiasme en motivatie'

Viafrica selecteerde John Baijens om ondersteuning te bieden op het gebied van e-learning voor de bij Viafrica aangesloten scholen in Tanzania. Hij verbleef er drie weken. Het enthousiasme en de motivatie van de medewerkers zal hem vooral bijblijven. Dit enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat hij meer heeft kunnen doen dan verwacht.

John Baijens van ict-dienstverlener Itsforyou en consultant Menno de Leeuw van Weenen van MLW Consultancy verbleven drie weken in Tanzania om Viafrica en de aangesloten scholen te ondersteunen. Baijens had verwacht dat hij een plan zou schrijven voor de invoering van e-learning.

Hij kon kan in drie weken, naast het doen van een inventarisatie, ook een aantal zaken implementeren. "Ik heb ik een Ubuntu-server ingericht met hierop een elektronische leeromgeving (Moodle) en een content management systeem (Joomla)", zegt Baijens. "Tevens heb ik een aantal medewerkers van Viafrica de doelstelling en het gebruik van deze omgevingen eigen kunnen maken. Daarnaast heb ik een document opgeleverd met een aantal punten ter verbetering van het onderwijsproces."

Enthousiasme

Deze meevaller is vooral te danken aan het enthousiasme en de motivatie van de docenten op de scholen en de medewerkers van Viafrica. "Ik had er rekening mee gehouden dat mensen mij als 'bedreiging' zouden zien, of als de mzungu (blanke) die wel even zou komen vertellen hoe zij hun werk moeten gaan doen. Niets van dit alles! We werden steeds weer met open armen ontvangen en ik ben zelfs meerdere malen even apart genomen met de vraag om, al dan niet e-learning gerelateerd, advies te geven."

Een ander punt dat hem is opgevallen is het gebruik van de computer buiten het leerproces. Baijens had verwacht dat vooral hier veel te halen zou zijn. Dat bleek slechts in mindere mate het geval. "De computer wordt op de meeste scholen al wel gebruikt voor eenvoudige administratieve processen, maar vooral binnen het onderwijs is nog veel te verbeteren aan zowel de gebruikte werkvormen als aan het beschikbare lesmateriaal."

Afrikaanse wijze doeltreffend

Baijens vindt Tanzania een erg mooi land. "De natuur is echt fantastisch en de mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk. Veel dingen zijn eenvoudig, maar op Afrikaanse wijze doeltreffend." Dat geldt niet altijd voor de toepassing van ict, vindt de e-learningspecialist. Vooral het internet is slecht toegankelijk. "Mijn verwachtingen waren niet hoog, maar dit viel toch tegen. Ik had gehoopt op dat op het kantoor van Viafrica een soort analoge of ISDN verbinding beschikbaar was, maar snelheden kwamen vaak niet boven de 1 KB / sec uit. Daar kwam bij dat het vaak helemaal niet mogelijk was om verbinding te maken." Dit wordt, volgens Baijens, op korte termijn verbeterd.

De opdracht zal Baijens nog lang bijblijven. "Voor de samenwerking met de collega's van Viafrica, de bezoeken aan de scholen en ons weekendje bij de Maasai waren onvergetelijk."

Weblog

John Baijens hield een weblog bij over zijn verblijf in Tanzania.

Het Goede Doel

Het Goede Doel geeft op 11 april 2009 een concert in Ahoy. De opbrengsten van deze show komen ten goede aan stichting Viafrica.
Tickets kosten ongeveer dertig euro en zijn verkrijgbaar via http://www.ticketpoint.nl/.

ICT'ers zonder grenzen

Computable helpt Viafrica scholen in Tanzania te ondersteunen bij het gebruik en beheer van ict. Viafrica zet servicecentra op om scholen te ondersteunen bij het gebruik en beheer van een computer lokaal. In de servicecentra werken lokale ict'ers, bijgestaan door Nederlandse collega's die uitgezonden worden door Viafrica. Samen ondersteunen ze scholen en zoeken ze oplossingen voor ict-problemen, bijvoorbeeld op het gebied van de lokale infrastructuur. Computable wil Viafrica helpen door een aantal lezers naar Afrika te sturen en vanuit Nederland met concrete oplossingen voor ict-problemen te komen. Komend jaar zullen tien ict'ers naar Afrika gezonden worden. Zij verblijven drie weken in Tanzania of Kenya. IT-Staffing verzorgt de selectie van de ict'ers en betaalt de reis- en verblijfkosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-16T10:29:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.