HP biedt EDS'ers vrijwillige vertrekpremie

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Tot 'ergens in januari 2009' kunnen EDS-medewerkers gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling. De vergoeding "zal in de lijn liggen met het sociaal plan, zoals dat geldt voor de mensen die gedwongen moeten vertrekken", aldus de woordvoerder.

Medewerkers van ict-dienstverlener EDS krijgen een premie als zij in januari 2009 besluiten vrijwillig op te stappen. Dat vertelt de woordvoerder van HP Nederland, het moederbedrijf van EDS.

De regeling is van tijdelijke aard en alleen van toepassing op personeel met een functie of op een afdeling die op de nominatie staat te worden geschrapt. De regeling loopt ‘ergens in januari' af, aldus de woordvoerder. Hij wil niet zeggen wat de financiële details zijn. "Het zal in de lijn liggen met het sociaal plan, zoals dat geldt voor de mensen die gedwongen moeten vertrekken."

Sociaal plan

HP Nederland, de vakbonden en de ondernemingsraad hebben inmiddels een ‘onderhandelingsresultaat' geboekt over een sociaal plan bij EDS. De bonden moeten het nog aan hun leden voorleggen. Het plan is in grote lijnen gebaseerd op het huidige sociaal plan van HP zelf, dat in mei 2008 na langdurig gesteggel tot stand kwam.

Er is echter één belangrijk verschil tussen de twee sociale plannen: de vertrekregeling van de topinkomens. De woordvoerder vertelt dat is afgesproken dat EDS-medewerkers met een jaarsalaris hoger dan 115.000 euro bij gedwongen ontslag maximaal twee brutojaarsalarissen meekrijgen.

Synchronisatie

De ict-dienstverlener wil deze vertrekregeling ook in het sociaal plan van zijn eigen HP-medewerkers opnemen. "We streven naar zoveel mogelijk synchronisatie tussen de EDS en HP-regelingen. De aftopping is vastgelegd in het najaarsakkoord van het kabinet. Het past bij de maatschappelijke wens en bij de wens van veel van onze medewerkers." De vakbonden zijn het hier echter niet mee eens en noemden de gewenste aanpassing van het sociaal plan bij HP in november 2008 al een ‘versobering'.

Eind september 2008 werd bekend dat dienstverlener HP wereldwijd vijfentwintigduizend banen schrapt, waarvan 9300 in Europa. Op 7 oktober werden de ondernemingsraden van HP en EDS door HP ingelicht over de Nederlandse gevolgen daarvan. Toen was sprake van 560 ontslagen in twee jaar tijd. Dat aantal is inmiddels bijgesteld naar 420, waarvan 380 bij dochteronderneming EDS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt me toch een minder fijn gevoel geven als werknemer bij EDS. Je kunt jaren met plezier er gewerkt hebben. Het bedrijf gaat vooruit word succesvol en zo succesvol dat het word overgenomen door HP. En dan krijg je dit bericht te horen..

Aan de andere kant geeft het de EDS-ers weer de mogelijkheid om ergens anders met een frisse start te beginnen gezien de schaarste op de huidige ict_arbeidsmarkt.

Ik ben heel benieuwd hoeveel van dit soort berichten er nog gaan verschijnen in 2009... zonder of met "de kredietcrisis" als mogelijke aanleiding voor je vertrek

De regeling loopt tot en met vandaag (9/1). Van wat ik gehoord heb mag iedereen die billable is niet vrijwillig vertrekken. Van mijn collega's hebben ongeveer 2/3 voor de regeling ingeschreven maar ik heb van niemand gehoord die weg mag. De regeling zelf kan ik niet anders dan goed noemen, vandaar dat zoveel medewerkers ervan gebruik willen maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-24T09:53:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.