50 EDS-ontslagen minder door vrijwillig vertrek

Tenminste vijftig werknemers van ict-dienstverlener EDS maken gebruik van de vrijwillige vertrekregeling die moederbedrijf HP hun biedt. Het uiteindelijke aantal vertrekkers komt in mindering op de 420 ontslagen die eerder werden aangekondigd.

Tenminste vijftig medewerkers van ict-dienstverlener EDS maken gebruik van de vrijwillige vertrekregeling die moederbedrijf HP begin 2009 kort aanbood. Het uiteindelijke aantal vertrekkers komt in mindering op de 420 ontslagen die in november 2008 werden aangekondigd. Dat vertelt HP-woordvoerder Herbert Wormgoor.

Toetsing

"Van de ongeveer honderd mensen die interesse hadden in de regeling, zijn vijftig aanvragen inmiddels goedgekeurd", vertelt Wormgoor. "De overige vijftig aanvragen worden momenteel door onze personeelsafdeling getoetst." Waarschijnlijk volgt binnen enkele weken duidelijkheid over de aanvragen die op deze manier worden getoetst.

Bij de toetsing kijkt het bedrijf naar twee zaken, vertelt de woordvoerder. De criteria zijn opgesteld in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden. Het moeten functies betreffen die ‘niet noodzakelijk hoeven worden opgevuld' en die geen gevolgen voor het bedrijf en de klanten hebben.

Hoe meer medewerkers van een bepaalde afdeling willen vertrekken, hoe groter de kans dat enkelen moeten blijven omdat het anders de organisatie en klanten zou schaden. "Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Maar we houden wel de vrijheid om daar in overleg van af te wijken", zegt Wormgoor.

Vertrekpremie

Eind december 2008 maakte de dienstverlener bekend een vertrekpremie te bieden aan EDS-personeel met een functie of op een afdeling die op de nominatie staat te worden geschrapt. De regeling liep twee weken later af, op 9 januari 2009. De woordvoerder zegt dat zijn bedrijf soortgelijke regelingen in de toekomst niet bij voorbaat uitsluit. "We willen de optie openhouden en gooien die deur niet dicht."

In september 2008 werd bekend dat dienstverlener HP wereldwijd vijfentwintigduizend banen schrapt, waarvan 9300 in Europa. Op 7 oktober werden de ondernemingsraden van HP en EDS door HP ingelicht over de Nederlandse gevolgen daarvan. Toen was sprake van 560 ontslagen in twee jaar tijd. Dat aantal is inmiddels bijgesteld naar 420, waarvan 380 bij dochteronderneming EDS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er hebben veel meer medewerkers gekozen voor de vrijwillige vertrekpremie. Deze zijn echter in een eerste reactie al afgewezen door hun teammanager omdat deze medewerkers teveel binnen brengen elke maand. Voor deze mensen is een beroepsprocedure opgezet.

Nu maar kijken of de beroepsprocedure wel volgens de regels te werk gaat. Van de medeling van de regel ?wie het eerst komt, wie het eerst maalt' is niet veel terecht gekomen het lijkt er meer op dat het potje met geld verdeeld moets worden over zoveel mogelijk mensen en bijvoorkeur de "bank" zitters

De procedure VV is een volstrekt willekeurig, non-transparant geheel. Ook al kom je volgens de 3 big rules in aanmerking, dan nog is er genoeg speelruimte om zaken zo te verdraaien dat e.e.a. toch niet toegekend wordt. Afwachten dus op die uitspraak van de beroepscommissie...En in de tussentijd ben je meteen 'persona non grata' omdat je aangeeft weg te willen...Nice!

Beroepscommissie heeft het waarschijnlijk heeeeeel druk, waarschijnlijk wil de helft van het huidige personeel wel weg, of ze hebben nog geen commissieleden gevonden. Het blijft wel erg stil uit die hoek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-21T09:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.