ICT-salarissen zijn gestegen in 2008

Het gemiddelde bruto jaarsalaris van ict'ers is gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners.

Ict'ers zijn het afgelopen jaar gemiddeld meer gaan verdienen. Lag het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2007 nog op een gemiddelde van 40.230 euro, in 2008 verdienden ict'ers gemiddeld 43.120 euro. Ook het aandeel werknemers dat een dertiende maand ontving groeide van 25 naar 27 procent.

"Het afgelopen jaar is er veel beweging geweest op de arbeidsmarkt. Er was vooral veel vraag naar ervaren en goed gekwalificeerd personeel. Voor specialisten werden soms hoge bedragen geboden", verklaart Judith Herrewijn van consultancybureau De Breed en Partners het gestegen gemiddelde.

Verschillen

Naast de salarissen zijn ook overwerkvergoedingen, gratificaties en prestatiebonussen in 2008 gestegen. Volgens Herrewijn geldt dat echter niet voor iedereen. "In 2008 zijn grote verschillen ontstaan tussen de beloning van het zittende personeel, vaak mensen die jarenlang dezelfde functie uitvoeren, en baanwisselaars. Als je van baan wisselde, kon je al snel een paar honderd euro meer verdienen."

Herrewijn verwacht dat minder ict'ers in 2009 van baan zullen wisselen en de salarissen niet navenant zullen stijgen. "Door de kredietcrisis houden werkgevers de hand op de knip en zijn voorzichtig in het aannemen van personeel en het verhogen van de salarissen. Ik verwacht komend jaar veel minder verloop op de arbeidsmarkt, vooral in de tweede helft van 2009. Op dit moment zijn werkgevers nog wel bereid om aardig te belonen. Maar die bereidheid zal afnemen naarmate de tijd vordert en de crisis meer zichtbaar wordt."

Voor het Beloningsonderzoek zijn 4860 ict'ers in verschillende functies ondervraagd, waarvan 244 Computable-lezers.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

overwerkvergoedingen? gratificaties??? prestatiebonussen????? we hebben hier nog veel te winnen blijkbaar!

Ik vind het heel moeilijk om met deze summiere info conclusies te trekken. Goede trend is dat salarissen omhoog gaan, maar hoe zit het met satisfaction en toekomstperspectieven? Ik denk dat het belangrijk is in de industrie dat mensen langer op hun plaats blijven zitten, dit is de snelste weg naar een beter salaris. Waarom zou een DGA een hoger salaris uitbetalen als mensen toch zo snel zijn vertrokken? Ik denk dat een volgend onderzoek duidelijk moet uitwijzen wat de relatie is tussen het huidige salaris en de diensttijd die iemand er in dezelfde organisatie op heeft zitten.

Aanvullend: het onderzoek is mij ook toegestuurd en ik ben halverwege afgehaakt, omdat ik voor mij belangrijke factoren niet kon verwerken in het onderzoek, ik vond het dus wat minder representatief. Ik laat mijn bevinding niet vallen in een dergelijk oordeel. Ik kon bijvoorbeeld niet correct aangeven wat de som van al mijn emolumenten was. En zeker niet in relatie tot wat ik in het verleden verdiende.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-22T10:42:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.