ING ontslaat 7000 man onder wie ICT'ers

ING Bank heeft een banenreductie aangekondigd als gevolg van teleurstellende voorlopige jaarcijfers. Onder de zevenduizend ontslagen zitten ook ict'ers. Dat laat een woordvoerder doorschemeren aan Computable.

Naar aanleiding van tegenvallende bedrijfsresultaten schrapt ING Bank wereldwijd zevenduizend banen. Dat is zes procent van het personeelsbestand. De maatregel treft waarschijnlijk ook Nederlandse ict'ers, laat een woordvoerder aan Computable doorschemeren. "Het betreft een reductie over de gehele linie en mogelijk ook ict-afdelingen." De bank heeft een van de grootste ict-afdelingen van Nederland. Exacte aantallen brengt de organisatie pas half februari 2009, bij de officiële presentatie van de jaarcijfers.

De financiële instelling verwacht over 2008 een nettoverlies (inclusief afschrijvingen) van een miljard euro te boeken. De bankentak van ING draait een kleine winst van een half miljard, de verzekeringsdivisie schrijft 900 miljoen verlies en er zijn afschrijvingen ter waarde van 600 miljoen euro. Met de voorgestelde maatregelen hoopt de onderneming jaarlijks een miljard euro te besparen.

Kernactiviteit

Behalve de banenreductie heeft de financiële instelling besloten enkele geplande investeringen niet uit te voeren. Daarbij gaat het om activiteiten die buiten de kern van het bedrijf liggen. De woordvoerder wil niet zeggen of het daarbij om ict-activiteiten gaat. Hij vertelt dat niet alle ict bij de bank als kernactiviteit wordt gezien. "Zoals het werkplekbeheer, dat we al eerder uitbesteedden." Een gelegenheidsconsortium van Getronics, Accenture, Atos Origin en KPN regelt de werkplekken al sinds eind 2006.

Een van de investeringen die op een laag pitje komen te staan, is de invoering van het internetbankierproduct ING Direct in Japan. "Dat doen we voorlopig niet (...) Je kunt je voorstellen dat bij online banking de ict best belangrijk is. Het is daar zelfs een factor waarmee je je kunt onderscheiden", aldus de woordvoerder.

ING Bank heeft wereldwijd 125.000 medewerkers, waarvan dertigduizend in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eerst Pstbank kopen en dan alle Postbank-medewerkers er op deze manier uit gooien, lekker is dat.

Ben benieuwd wat Tilmant als beloning krijgt.

@gedupeerd: Postbank is al vele jaren onderdeel van ING.

De bankentak van ING draait een kleine winst van een half miljard, de verzekeringsdivisie schrijft 900.000 verlies en er zijn afschrijvingen ter waarde van 600.000 euro
600.000 en 900.000 is maar 1,5 miljoen, tellen is moeilijk.

@Al Uitbesteed: Zal niet slecht zijn, maar hij zou in augustus toch al met pensioen gaan.

Eerst internationaal de grote jongen uithangen, dan de Postbank overnemen, daarna werknamers ontslaan want er is kredietcrissis en ondertussen ging de ING zijn handje ophouden bij de staat om voor 10 miljard schuld weg te kwijnen... En ons politiek Nederland vind dit allemaal maar goed? Ben ik nou gek, of hoe zit dit? Is niemand meer wakker tegenwoordig?

@Postbank klant: Nog steeds een grote jongen internationaal. Postbank is niet overgenomen, maar de ING groep bestaat uit een aantal grote financielen, o.a. : Postbank, Nationale Nederlanden, ING, Westland/Utrecht, RVS.
Handje ophouden heeft geen zin als je niet met een bedrijf aankomt dat relatief gezond is, 10 miljard wordt gebruikt omdat banken onderling vertrouwen kwijt zijn en er toch geld moet blijven vloeien.
Maar het was vanochtend vroeg, dus misschien ben ik nog niet helemaal wakker.

@FS: dank voor je opmerkzaamheid. Genoemde getallen waren fout. De verzekeringsdivisie schrijft geen 900.000 maar 900 miljoen euro verlies en de afschrijvingen bedragen geen 600.000 maar 600 miljoen euro. Excuses! Bedragen zijn aangepast.

Triest om te lezen dat het slecht gaat met veel Nederlandse multinationals. Het is toch opvallend dat juist bij die bedrijven waar het slecht gaat de CEO, ook de BELG Tilmant, een schoothondje is van de aandeelhouders! Door de macht van de aandeelhouders worden extreme risico's genomen en moet ieder jaar meer en meer winst worden gemaakt. Immers de waarde van het aandeel is heilig en de GrootGraaiers moeten toch kunnen cashen! De Nederlandse staat moet een Nederlander aan het roer zetten van ING die het belang van de klanten voorop stellen en de macht van de aandeelhouders kortwieken.

Flauwekul verhalen worden geroepen de zetbazen van de aandeelhouders dat je als bedrijf perse GROOT (en dus moet overnemen of moet worden overgenomen) moet zijn om te kunnen overleven.

Hetzelfde verhaal hoor je nu over Essent die perse door RWE moet worden overgenomen om te kunnen overleven. Dom dat politici dit geloven, of zijn ze verblind door de geldbuidel die ze kunnen ontvangen?

@Twan Humus: jammer dat "extreme risico's" in dit verband wordt geroepen. De BELG Tilmant is vorig jaar juist voor gek verklaard door zijn collega-CEO van andere internationale banken, dat hij zo truttig-veilig aan het bankieren was. Als hij met de stoere mannen van ABN en Fortis had meegedaan, dan waren de verliezen vele malen groter geweest.
De nieuwe CEO is een Nederlander: Jan Hommen

Michel Tilmant, die maandag opstapte als topman van bankverzekeraar ING, krijgt een vertrekpremie mee van 1,35 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerder van ING maandag. Het is niet bekend hoeveel de Belgische topman opstrijkt met het verzilveren van aandelen en opties of andere bonussen.

Jammer dat ze een supercommissaris hebben benoemd als CEO! Volgens Nu.nl was Hommen commissaris bij o.a. ING, TNT en Reed Elsevier. En wij weten allemaal wat er met deze bedrijven is gebeurd... Alsof het aantal commissariaten een garantie zou zijn voor succes! Personen uit de 'old boys'- network zou je juist moeten vermijden en een iemand kiezen zoals Docters van Leeuwen. De overheid zou zelf iemand moeten aanstellen die een tegenstander is van de ver-Amerikanisering en globalisering in zakendoen en die het belang inziet voor stimulering van het MKB.

Banken, tja, da's toch gewoon legale georganiseerde criminaliteit lijk me.

De ontslag ronde (aankondigingen en geruchten) speelt al drie jaar door de organistatie en OPS-IT.
De laatste crisis wordt gebruikt om het door de tegenliggende OR heen te duwen.

Wellicht ook een politieke middel geweest om de overheid onder druk te zetten om 64 miljard aan ING troep over te nemen.

Nee we zijn lekker bezig met ze alle en daarnaast nog geloven dat de ING het zo goed doet.

Even een overweging als we het toch over normen en waarden hebben.

Een soldaat die uitgezonden wordt (al dan niet terecht / mee eens) naar afghanistan zwaait af met hooguit een mooi speltje, of een onderzoek van het OM.

Een bankier / CEO / CFO (ahold / ING / ABN / etc) die afzwaait krijgt miljoenen mee. (en na oplichtingen van miljarden een boete van 30.000 euro, dat is 1~5 % van zijn bonus).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-26T11:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.