Meer bankzitters dan gebruikelijk

Nederlandse ict-dienstverleners en detacheerders hebben deze periode meer bankzitters dan gewoonlijk. Door de huidige economische situatie kunnen ze niet alle mensen kwijt.

Bij ict-dienstverleners zitten momenteel meer mensen op de bank dan gebruikelijk in januari. Dat blijkt uit een belronde van Computable langs verschillende Nederlandse ict-dienstverleners. "Er zitten momenteel heel veel meer mensen op de bank dan normaal in januari", zegt Marcel van den Berg, directeur van Twice IT Trainingen. Veel bankzitters worden momenteel op cursus gestuurd.

Detacheerder VX Company heeft momenteel twee keer zoveel bankzitters bij een personeelsbestand van driehonderd medewerkers. Dienstverlener Sogeti kan negentig medewerkers meer dan gebruikelijk niet kwijt bij klanten. Getronics zegt bij de publicatie van de jaarcijfers van moederbedrijf KPN dat het bedrijf momenteel veel mensen op de bank heeft zitten. Een woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel bankzitters het gaat. "Het getal is erg aan verandering onderhevig."

Inter Access en Ordina willen niet zeggen hoeveel bankzitters zij momenteel hebben. "Als de beste detacheerder van Nederland al tien procent van de mensen niet kan plaatsen, hoeveel moet het dan wel niet bij andere detacheerders zijn", zegt financieel directeur Michel Flens van VX Company. Zijn bedrijf ontving twee maal de Computable Award voor beste detacheringsbureau.

Leegloop rond de kerstdagen

Het is voor dienstverleners altijd lastig om in januari alle medewerkers bij een klant neer te zetten. "In de maanden december en januari is het aantal bankzitters altijd wat hoger. Dat komt door de leegloop rond de kerstdagen", zegt Flens.

Daarnaast hebben dienstverleners altijd te maken met een aantal bankzitters. "We hebben een aantal frictiebankzitters", zegt een woordvoerder van Logica. Net als bij frictiewerkloosheid, heeft de dienstverlener altijd een aantal mensen die tussen twee projecten inzitten.

Alleen ict-dienstverlener Logica zegt hetzelfde aantal bankzitters te hebben als gebruikelijk. Dat komt, aldus een woordvoerder, omdat het bedrijf nu minder werkt met onderaannemers. "Vorig jaar hebben we al laten weten dat we minder gebruik wilden maken van onderaannemers. Dit is een trend die vorig jaar al is ingezet."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Haha, wat een grap van Logica. Ook daar zitten er momenteel veel meer op de bank dan normaal!!

Inderdaad zitten er ook bij Logica meer mensen op de bank dan anders. En aangezien het daar een stel krenten zijn, zit je dan als werknemer stompzinnig je tijd te verdoen op kantoor. Hoezo investeren in een cursus? Tuurlijk niet, dat kost geld! Maar het werkt wel heel motiverend om je mensen langdurig doelloos op kantoor te laten zitten... Da's erg goed voor het toch als zo hoge verloop en ziekteverzuim daar.

Bij Logica hebben ze geen bankzitters, maar schreeuwende mensen op een paard. Dat is toch anders hoor.

Is die reclame typerend voor een dag bij Logica? Leven ze daar nog steeds alszijnde in de middeleeuwen?
aaaaaaah ik vat hem, ouwe meuk computers e.d.
jahjah... geen bankzitters, nee strandstoelen zeker uhu...

One day you will be a king. At least try to act like one!

Paadenstal zal wel aardig vol zijn aangezien je bij Logica op kantoor moet niksen (verplicht) als je op de bank zit. Ach altijd leuk om de productie van andere mensen omlaag te helpen. Wellicht hebben ze evenveel ridders als vroeger op kantoor omdat iedereen vertrokken is en naar een baan op zoek gaat waar je een leaseauto krijgt en pak ipv paard en ridder outfit hahahaha

Gewoon eens langs rijden bij al die detacheerders en kijken hoeveel auto's erop de parkeerplaatsen staan. Toegevoegde waarde diensten van de Logica;s Caps, etc. zijn nihil, in de praktijk zijn het gewoon heel erg dure detacheerders. Dus detacheerders met normale tarieven, ZZP en freelancers gaan gouden tijden tegemoet. Weleenswaar lagere tarieven, maar geen overhead.

haha parkeerterrein staat vol joh, en er komen er met de dag meer bij...wat een lulkoek. En cursus ho maar inderdaad. Veel te duur.

Bij Logica zitten er standaard onwijs veel mensen op de bank dus vandaar... veel tijd om riddertje te spelen enzo op kantoor.

Ik kan het beamen, zit hier momenteel ook op de bank en er is nog geen uitzicht op een nieuw project.

Al die detacheringsburo's zijn allemaal hetzelfde, als je aan het werk bent OK want dan stroomt het geld wel binnen maar als je op de bank zit investeren ho maar want dan mag je eigenlijk wel oprotten.
Heb voor een detaburo gewerkt voor ene heer Koens, die had toen ook een partyboot lang leve de lol. Hij heeft tijdens het detacheren al het geld in die schuit van hem gestopt en de mensen konden in een slechte periode het hazepad kiezen, wat een LUL.

Als je bij het goede bureau werkt niet. Er zijn bedrijven die al 25 jaar gerenommeerde dienstverlening leveren.

Klaas,
Dan heb jij geluk gehad..
Ik heb inmiddels na een aantal jaar detachering voor een vaste baan gekozen bij een bedrijf om daar consultancy te geven voor andere bedrijven en dat bevalt me zeer goed.
Ik had geen trek meer om voor die "zakkenvullers" te werken.

Blijft toch leuk Logica CMG pesten met die domme reclame. :-)

@BraveHeart LOL!!!

@TheBug & Mr_Amstelv, alle e-learning trainingen zijn gratis en kun je op elk moment doen. Wanneer begin je?

Ik erger mij werkelijkwaar kapot aan alle negativiteit van klaarblijkelijk Logica medewerkers die momenteel op "de bank" zitten. Ik kan mijzelf goed voorstellen dat het geen feestje is om geen concrete opdracht te hebben en ook nog eens op kantoor te moeten verschijnen. Maar doe jezelf (en de mensen om je heen)een lol en doe bijvoorbeeld een beroep op je eigen netwerk om een opdracht te verwerven, inventariseer wat de mogelijkheden zijn om "intern" van toegevoegde waarde te zijn, lever een positieve bijdrage! Door heel de dag te gaan staan tafelvoetballen kom je in ieder geval niet verder!

@Instelling

Leg mij nu eens uit waarom de bankzitter zelf op zoek moet gaan naar een nieuwe job? Waarom betaald een klant dan 2.5 tot 3 maal het uurtarief van een consultant voor een backoffice, sales & marketing apparaat?

Zoals jij het voor doet komen kan de bankzitter beter ZZP'er worden en dan kan hij al die overhead in eigen zak steken.

Quote: Als de beste detacheerder van Nederland al tien procent van de mensen niet kan plaatsen, hoeveel moet het dan wel niet bij andere detacheerders zijn", zegt financieel directeur Michel Flens van VX Company.

De beste detacheerder? Ja, bij computable misschien. Bovendien als je maar genoeg advertenties zet in de Computable kom je vanzelf op de shortlist voor die prijs. Persoonlijk denk ik dat er vele betere bedrijven zijn.

@John Bernard

Als Instelling dat aan je moet uitleggen, dan moet jij je eventuele bankzit-tijd nuttig gaan besteden. Misschien eens een beetje buiten je scope denken?@Pascal

Jouw scope beperkt zich blijkbaar tot ongefundeerde aannames, ik ben geen bankzitter maar wel Logicaan overigens.

Wat mij irriteert is de geponeerde stelling dat de bankzitter zelf maar aan de slag moet zien te komen via zijn 'netwerk'. Klinkt leuk maar hoe moeten we dat netwerk opbouwen du moment dat we zelfs voor jaarreviews niet eens meer op kantoor mogen komen omwille van de billable hours.

We blijven echter wel onze klanten riante tarieven doorberekenen voor onze backoffice en het verkrijgen van cursussen die echt iets toevoegen, e-learning is leuk maar heeft maar zelden echt waardevolle cursussen op het technische vlak, is een uitermate moeizaam verhaal waar ik iig al een aantal malen nul op het rekest heb gehad.

@John Bernard

Goed de context lezen.

Begrijp wat je bedoelt, maar waar Instelling op doelt kan ik heel goed inkomen. Ik zit niet op de bank, maar af en toe als ik even om welke reden dan ook op het kantoor van mijn detacheringsbureau ben, dan zie ik mijn bank-zittende collega's bezig zijn met 'nuttige' dingen zoals kennis verrijking.
Gezien de taak van ons bedrijf is een diversiteit aan kennis aanwezig, dus dat deelt men op gepaste momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een workshop of momenten als er veel mensen binnen zijn. Dat lijkt mij een goede manier om het 'bank-zitten' enigzins nuttig te gebruiken.

Je kunt ook natuurlijk wachten tot je sales manager een potentiele opdracht voor je heeft, maar enige proactiviteit is in deze tijd niet onwenselijk.

@Kritisch.

Zou je toch eens kritisch moeten kijken naar het aantal advertenties dat VX in Computable heeft staan. Conclusie: heeft niets te maken dat ze terecht als beste detacheerder zijn verkozen en overigens niet voor het eerst. Als klant heb ik uiterst positieve ervaringen omdat ze hun medewerkers zeer hoog hebben zitten. Als je dat afzet tegen de kwaliteit en houding van de "grote" detacheerders.....

Tips voor alle (huidige en future) bankzitters:
1 - Gebruik deze tijd eens om na te gaan of je niet voor jezelf wilt beginnen. Als een grote ict detacheerder brood in je vaardigheden ziet, dan zijn er dus ook klanten die daarmee geholpen kunnen worden.
Weet je wat jij eens zou kunnen doen
Langs de kamer van koophandel gaan en je (andere) mogelijkheden ontdekken... als is het maar als tegenwicht voor je huidige situatie

2 - Vraag om intern trainingsmateriaal en gebruik deze pauze om in jezelf te investeren, te upgraden. Goed voor jezelf en het geeft je een betere overstap kans als je nog langer moet bank-zitten. Het is ook beter voor je werkgever, want jij word in de tussentijd (voor jezelf en dus ook voor hen) MEER WAARD! qua ervaring, kennis, en mogelijk certificaten (voor zolang je daar waarde aan hecht)

3 - Je kunt ook met andere bankzitters samen ZELF op jacht gaan naar potentiele klanten voor de baas, of voor je eigen kontakten-netwerk. Waarom dat alleen laten afhangen van het sales-force-van-de-baas. Als jij jezelf kunt verkopen, ben je weer in business en van die bank af.

4 - Vraag eens oprecht! na aan je werkgever waarom JIJ op de bank zit en niet je collega (die ongeveer hetzelfde werk doet)..
Werkt heel verhelderend (als je tenminste oprecht feedback, antwoord krijgt) en je weet meteen wat er aan schort om weer bla bla bla "inzet baar te zijn"

5 - Vraag dan ook meteen (als je wilt) aan je werkgever of je interne opleidingen kunt gaan doen. Je loopt toch al rond "op de zaak", dan kun je er maar beter gebruik van maken nietwaar en er wat van op steken

Uit ervaring weet ik zelf (helaas) hoe frusterend het kan zijn, wetend dat je goed in je vak bent, en toch bij je eigen baas op de bank moeten zitten (door wat voor reden dan ook)

"Sell yourself! Hunt your own job!" als het salesforce van de baas er niet in slaagt. Je bent het waard!

Als de overheid in bepaalde bedrijfstakken SOFTWARE TESTEN verplicht stelt is het gelijk weer afgelopen met het aantal bankzitters, gaat de economie weer uit de crisis.

@ zorrotester

Hoezo? Het % testers dat op de bank zit is niet anders dan andere groepen ICTers. Impliciet schilder jij testers als ongewenst af. Lijkt me niet de bedoeling.....

@WG: laten we er geen wellus/nietus spelletje van maken...

Je opmerking over de grote detacheerders, ben ik volkomen met je eens! Maar er zijn veel meer kleinere (lees: klein of middelgroot) detacheerders die erg goed zijn voor hun klanten en personeel. En die doen niet mee in de competitie. Omdat ze geen reclame maken in computable? Een gratis blad als computable draait op haar adverteerders en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat commercie een rol speelt in de competitie.

Overigens heb ik niet gezegd dat VX slecht is oid. Wat ik bedoelde was: het feit dat VX detacheerder van het jaar is (in de ogen van computable of beter gezegd de lezer ervan) zegt niets over de anderen... ik ken detacheerders die geen computable award gewonnen hebben waar niemand op de bank zit :)

Maar ik geef toe, erg duidelijk was ik niet als ik mijn bericht terug lees. Ik had moeten afsluiten met: Persoonlijk denk ik dat er vele detacheerders zijn die het beter doen in deze slechte tijden.

hoezo impliciet?

software testers zijn ook nog veel te veel 'ongewenst' in projecten.

niet verkeerd te begrijpen: dat zou NIET zo moeten zijn.

Maar helaas nog wel de praktijk in vele projecten.

mensen moeten eens leren om kritiek te ontvangen en te begrijpen dat het voor het goeie doel is (in het geval van software testen).

kortom, positief bedoeld.

Door te stellen dat:

"het gelijk weer afgelopen met het aantal bankzitters, gaat de economie weer uit de crisis."

Impliceer jij dat tetsers de enige bankzitters zijn.

Dat er bij veel projecten meer aandacht voor testen nodig is zal ik niet betwisten.

Maar de rampage (dezelfde post tig keer....) van jou is geen constructieve bijdrage hieraan. Sterker die rampage zorgt ervoor dat de tester negatief en kinderachtig in beeld komt.

Vind ik jammer

@ tester

in de eerste plaats het is testers en niet tetsers...

wat dat betreft 'lekkere "tester" ben jij'

ten tweede daar ben ik het echt niet mee eens, ik denk dat jij de opmerkingen verkeerd opvat. jouwn reply is wel kinderachtig, ik zal maar niet zeggen zeikerig!

En jij mag hoofdletters leren gebruiken. Het punt van de opmerking is?

Ik denk dat het jou ontgaan is dat de originele post van zorrotester bij diverse topics gepost zijn. In de meeste gevallen was de relevantie met het betrefende topic in het geheel niet te vinden. Een dergelijke actie komt bij mij over als het schreeuwen om aandacht van een klein kind.

Jammer dat jij daar anders over denkt. Maar muggenziften over enkelvoud of meervoud verandert daar niets aan :)

hehe foutje.

Toch lekker die tikfouten etc. Die maken de 'inhoud' van een discussie voor bepaalde mensen een stuk makkelijker.

Nu weer ontopic:
Nog even voor de duidelijkheid. Ik vind het 'Testen onder de aandacht brengen.' een goed streven. Het is de manier waarop dit plaatsvond die mij tegen de borst stuitte

Niet meer bankzitters bij Logica dan 'normaal'. Daar koop je wat voor als je onderstaand bericht van 3 februari leest:

'Logica houdt rekening met banenverlies'

AMSTELVEEN (AFN) - Automatiseerder Logica houdt rekening met fors banenverlies bij zijn Nederlandse onderdeel. Dat zei bestuursvoorzitter Andy Green dinsdag tegenover het Financieele Dagblad.

'Logica houdt rekening met banenverlies'

Wie gaan er als eerste uit......de bankzitters die doen immers niets en leveren geen geld op!
tenzij..... je die klusjes van je manager oppakt ( maar ja dan doe je ook niets)

Precies :-(
Ze zijn al een lijst aan het opstellen (uit zeer betrouwbare bron)

Als Logica zegt dat ze niet meer bankzitters heeft dan normaal, dan past dat in hun gebruikelijke 'creatieve omgang met de werkelijkheid en eerlijkheid'. De (objectieve) waarheid is echter anders. Helaas heeft Logica alle cursussen geschrapt, dus de tijd op de bank nuttig besteden is er helaas nauwelijks bij.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-29T11:13:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.