ICT'ers laten auto staan voor leasefiets

Uit onderzoek van TNO blijkt dat fietsen leidt tot lager ziekteverzuim. Zijn fietsende ict'ers werkelijk gezonder? Het was even zoeken naar ict-bedrijven met een fietsenplan, maar ook in deze sector wordt gefietst.

Werknemers die veel fietsen, zijn niet vaak ziek. Dit blijkt uit resultaten van een onderzoek dat TNO uitvoerde in opdracht van staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoewel weinig ict-bedrijven fietsen actief bevorderen, lijkt het wel te lonen.

Zwartefietsenplan

Medewerkers van softwareontwikkelaar Hippo kunnen kiezen: Of ze krijgen een abonnement op het openbaar vervoer, of ze krijgen een leasefiets via het zwartefietsenplan. Wanneer ze voor de fiets kiezen krijgt deze ieder jaar een onderhoudsbeurt en wordt gerepareerd wanneer er iets kapot is.

Tjeerd Brenninkmeijer, algemeen directeur bij Hippo: "Bij ons ligt het ziekteverzuim heel laag. Of dit aan het fietsen ligt of de werkomgeving, kan ik eerlijk gezegd niet direct herleiden, maar onze medewerkers zijn wel erg enthousiast over ons zwartefietsenplan. Ze zien het niet alleen als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook als voordeel voor zichzelf. In hartje Amsterdam heb je aan een auto niet veel, dus dan is een fiets veel praktischer. Bovendien krijgen we op de fiets gelijk een portie lichaamsbeweging."

Succes

Ook bij ict-dienstverlener PC-Ware komt een deel van de medewerkers op een bedrijfsfiets. Het bedrijf schaft voor die werknemers, die een deel van hun woonwerkverkeer fietsend afleggen, een fiets aan voor maximaal 749 euro en daarnaast een bijbehorende all-risk fietsverzekering.

"We zijn in 2001 gestart met het Nationale Fietsproject (NFP). Onze medewerkers vroegen erom. Het welzijn van onze medewerkers vinden wij erg belangrijk, aangezien plezier in je werk nauw samenhangt met het succes van de organisatie als geheel", vertelt Eveline van den Berg, HR Manager bij PC-Ware Nederland. Of de fietsende medewerkers gezonder zijn, durft het bedrijf niet te zeggen. "Sommige medewerkers komen niet fietsend naar het werk, maar zijn in het weekend wel heel actief."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

300 km gemiddeld per maand woon/werk, houdt mijn ziekte verzuim zeker laag. Met kleine kinderen was er even een dipje (krijg je dan alles mee van hun), maar over het algemeen is het ook goed voor je geest om even uit te blazen voor en na het werk. ;-)

"Werknemers die veel fietsen, zijn niet vaak ziek" zo constateert TNO. Zo ken ik er nog wel een paar. Wat is het verband? Maakt fieten gezonder of nemen gezonde mensen vaker de fiets?

De oorzaak-gevolg onderbouwing in dit artikel is ver te zoeken. Misschien is er wel een heel andere factor:
zou het zo kunnen zijn dat mensen die voor de fiets kiezen zowiezo al een levensstijl hebben die bevorderlijk is voor de gezondheid? En ook dat mensen die voor een bedrijf kiezen die dat aanbiedt, anders in het leven staan dan de lease-auto rijders? Kortom het directe verband met fietsen lijkt mij nogal ver gezocht.

als ik zulke dames (zie voorbeeld) tegen kom, zou ook ik de fiets pakken!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-30T15:45:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.