Bonden akkoord met Getronics CAO 2009

De vakbonden hebben bij Getronics ingestemd met een cao voor 2009. Behalve een gemiddelde salarisverhoging van 2,6 procent komt er een aparte loonlijn voor consultants. "Gezien de laatste ontwikkelingen in de ict mogen we tevreden zijn", aldus een vakbondsman.

Bij ict-dienstverlener Getronics is een akkoord bereikt over de collectieve arbeidsovereenkomst in 2009. De bij vakbonden aangesloten werknemers van de automatiseerder hebben in ruime meerderheid ingestemd met het eindbod dat de werkgever begin januari deed. Eerdere pogingen liepen op niets uit. Daardoor werd de cao in 2008 niet vernieuwd.

Salarisverhoging

In de nieuwe cao is een gemiddelde salarisverhoging van 2,6 procent afgesproken. "Gezien de laatste ontwikkelingen in de ict mogen we tevreden zijn", vertelt Nico Passchier van CNV Dienstenbond. "Zeker als je kijkt naar de loonbiedingen bij andere dienstverleners. Atos Origin biedt een loonsverhoging van een procent en bij Capgemini zit het ergens tussen de nul en twee procent."

Huug Brinkers van vakbond De Unie vertelt dat de loonparagraaf door veel leden als redelijk positief is ervaren, voornamelijk door ‘de recente ontwikkelingen in ict-land'. "Daarnaast wil men de cao behouden en niet het risico lopen wederom in een cao-loze periode terecht te komen. Het cao-loze jaar 2008 heeft tot veel ongenoegen, maar ook onrust geleid", aldus Brinkers.

Loonlijn voor consultants

Het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst is de introductie van een aparte loonlijn voor het bedrijfsonderdeel Getronics Consulting. In de loonlijn zijn de maximale salarissen binnen de diverse schalen vastgelegd. De hoogste salarissen binnen een schaal liggen voor consultants van Getronics twee procent hoger dan nu het geval is. De hoogste salarissen binnen een schaal liggen voor de rest van het personeel acht procent lager dan nu.

De vakbonden zijn kritisch over de tweedeling tussen consultants en de rest van het bedrijf. "De loonlijnen blijven mogelijk stof voor toekomstige discussie", vertelt CNV'er Passchier. Ook collega Brinkers van De Unie is er ‘uitermate kritisch en bezorgd' over.

Bob Bolte van FNV Bondgenoten is wel te spreken over de aparte loonlijn voor Getronics Consulting. "Ik ben blij dat het hierdoor een bedrijf kan blijven. Die loonlijnen zijn er meer voor de vorm en waren er eigenlijk al, maar dan niet officieel. Het is goed om binnen Getronics een aparte tak met aparte spelregels te hebben, zolang de inkomsten maar in één bedrijf blijven."

Nu de vakbonden hun fiat hebben gegeven aan het cao-voorstel van Getronics, verwacht Passchier dat de overeenkomst binnen enkele weken is geformaliseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk weet men bij Getronics waar men aan toe is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-02T15:27:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.