ICT’er onvoorbereid op arbeidsongeschiktheid

Arts met stethoscoop

Uit onderzoek van de Breed & Partners blijkt dat ict’ers slecht voorbereid zijn op eventuele arbeidsongeschiktheid. Bijna de helft van de ict’ers weet niet of hij een WIA-verzekering heeft.

Ruim 42 procent van de ict'ers weet niet of een WIA-verzekering deel uitmaakt van zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Breed & Partners. Slechts dertig procent weet zeker dat hij via zijn werkgever een WIA-verzekering afgesloten heeft en 27 procent is niet verzekerd.

De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) verzorgt de uitkering bij arbeidsongeschiktheid en vervangt sinds januari 2006 de WAO. De uitkering vanuit de WIA start twee jaar na de eerste ziektedag. Door de invoering van de WIA kunnen arbeidsongeschikte werknemers met een enorme inkomensterugval te maken krijgen. De maximale uitkering is zeventig procent van het maximumdagloon, dat in 2009 is vastgesteld op 183,15 euro.

Inkomen

Door een WIA-verzekering af te sluiten kan een werknemer voorkomen te veel inkomen te verliezen. Bijvoorbeeld wanneer hij voor minder dan 35 procent wordt afgekeurd maar geen passende arbeid kan vinden om de uitkering aan te vullen. Veel werkgevers bieden hun personeel de mogelijkheid tot deelname aan een collectieve WIA-verzekering, een vaste aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsvergoeding. Sommige werkgevers dragen bovendien bij in de kosten. Het is niet verplicht om een WIA-verzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt voor pensioenen.

Van de 1463 respondenten die aangaven een WIA-verzekering te hebben, kregen 522 (36 procent) een werkgeversbijdrage terwijl 914 respondenten (63 procent) zeiden geen bijdrage te ontvangen.

Secundaire arbeidsvoorwaarde

Judith Herrewijn, consultant bij de Breed & Partners: "Dat zoveel ict'ers niet weten of zij deelnemen in een collectieve WIA-verzekering, geeft aan dat zij zich niet bewust zijn van het belang ervan. Daarin is de verzekering net als een pensioenplan een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde. Pensioen en WIA zijn echter geen sexy looncomponenten, dus tijdens een sollicitatiegesprek heb je het sneller over een leaseauto dan over de pensioen- en WIA-bijdrage."

Wanneer een werknemer meer dan het maximum dagloon verdient, krijgt hij bij arbeidsongeschiktheid te maken met extra inkomstenterugval. Met een WIA-excedentverzekering kan het gedeelte boven het maximale dagloon verzekerd worden. Slechts 392 van de 4856 ondervraagde ict'ers hadden een WIA-excedentverzekering. 1297 personen wisten niet of zij een excedentverzekering hadden en 725 gaf aan er geen te hebben. Slechts een handjevol werkgevers droeg bij in de kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-06T11:40:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.