Open Universiteit start master vrije software

De nieuwe master ‘free software en open standards' van de Open Universiteit Nederland (OU) neemt de achterliggende gedachte van vrije software over. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar voor alle geïnteresseerden.

De Open Universiteit Nederland (OU) start met een nieuwe master, ‘free software en open standards'. De master-opleiding is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Open Universiteit Catalonië (OUC) in Barcelona en de ISCTE universiteit in Lissabon.

"Dit initiatief komt tegemoet aan een maatschappelijke noodzaak", licht Lex Bijlsma, decaan van de faculteit Informatica, het initiatief van de OU toe. "Veel bedrijven willen meer doen met open source-producten, maar er is een gebrek aan kennis. Bovendien past het idee achter open source om drempels weg te nemen goed bij de bijscholingsgedachte van de Open Universiteit."

Online campus

Geheel in lijn met het onderwerp zal ook het cursusmateriaal van de master over vrije software en open standaarden voor iedereen beschikbaar zijn. Via de online campus kunnen zowel studenten als andere geïnteresseerden het materiaal gratis inzien en downloaden. "Bij gratis software zijn er geen restricties aan het gebruik van de broncode en het product. Ook het materiaal van de opleiding mag daarom op alle manieren gebruikt worden. Het kan dus ook voor commerciële doeleinden ingezet worden", vertelt Bijlsma. "Een student betaalt alleen voor de persoonlijke begeleiding door docenten, het doen van examens en het nakijken van werkstukken."

Volgens Bijlsma is de Open Universiteit de eerste Nederlandse universiteit die de onderwerpen vrije software en open standaarden serieus aanpakt, omdat het project samen met de Spaanse en Portugese universiteiten opgezet wordt. Er is volgens hem verder weinig samenwerking tussen universiteiten. "Dit is een Europabreed opgezet programma, dat is ongekend binnen de universitaire wereld. De meeste universiteiten stellen zelf hun lesprogramma's samen en werken nauwelijks samen. Dit is een betrekkelijk zwaar project om alleen op te pakken."

De OU verwacht in januari 2010 met de eerste lichting studenten van start te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Volgens Bijlsma is de Open Universiteit de eerste Nederlandse universiteit die de onderwerpen vrije software en open standaarden serieus aanpakt"

Dat is niet waar, de Universiteit van Amsterdam heeft al jaren een master-opleiding waar de focus ligt op Open standaarden (en daarmee vaak ook vrije software): http://www.os3.nl/

Eindelijk een betaalbare Master (hoop ik).
Tot nu zijn alle masters naar mijns inzien te commercieel, ook bij de OU.
Ik ben zeer geinteresseerd in deze Master en wil er zo spoedig modekljkmee beginnen.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-11T11:30:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.