HBO-i werkt aan nieuw profiel Bachelor of ICT

Studenten

Er komt een nieuwe profielbeschrijving van ‘Bachelor of ICT'. Daar werkt het HBO-i nu aan. De afgelopen jaren is er een aantal nieuwe opleidingen bij gekomen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe media. Daardoor voldoet het oude profiel niet meer.

HBO-i, de overkoepelende organisatie van Nederlandse hbo-opleiding op het gebied van ict, ontwikkelt een nieuw profielbeschrijving voor de Bachelor of ICT. Dit profiel beschrijft over welke competenties een hbo-student beschikt als hij een ict-opleiding heeft afgerond.

De stichting ontwikkelde in 2004 het eerste profiel. Dit profiel beschrijft globaal vijf competentiebouwstenen. Elke ict-opleiding heeft op basis hiervan eindtermen of competenties geformuleerd en dit tot een curriculum verwerkt.

Nieuwe hbo-opleidingen

Inmiddels is er een aantal nieuwe hbo-opleidingen op het gebied van ict bijgekomen, zegt HBO-i-bestuurder Jan Dirk Schagen. "Er zijn acht tot tien nieuwe opleidingen bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Network Infrastructure Design of de opleiding Information Security Management of opleidingen op het gebied van nieuwe media."

Deze opleidingen passen niet in het profiel Bachelor of ICT. Ook is het lastig om opleidingen onderling te vergelijken. De nieuwe profielbeschrijving beschrijft verschillende stappen (analyseren, adviseren, ontwerpen, realiseren en beheren) en voegt deze samen met vijf ict-architectuurlagen en drie niveau's. Zo ontstaat een 3D-matrix met in elke cel een kort en krachtige beschrijving van de vaardigheden die een ict'er op dat punt moet hebben.

3D-matrix

Momenteel wordt gewerkt aan de invulling van de cellen van deze 3D-matrix. Daarna kan het bedrijfsleven controleren of ze kunnen werken met de matrix. "Het wordt een uitdaging om bedrijven uitspraken te laten doen over wat ze wel of niet als een ict-opleiding beschouwen, zodat er met het boekje een soort kwaliteitsstempel ontstaat", zegt Schagen.

De stichting hoopt op 2 oktober, tijdens het HBO-ICT Job event, het nieuwe profiel te kunnen publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-12T10:29:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.