RSI geen reden voor uitval bij ICT'ers

Hoewel ict'ers voornamelijk beeldschermwerk doen, komt rsi (repetitive strain injury) nauwelijks meer voor als oorzaak voor arbeidsongeschiktheid.

Verzekeraars die ict-werknemers verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid constateren dat rsi weinig voorkomt onder ict'ers. Een belangrijke reden waardoor ict'ers wel arbeidsongeschikt raken, is stress.

Miranda Mens van Nationale Nederlanden: "Ict'ers hebben geen fysiek belastend beroep. Daardoor worden zij zelden arbeidsongeschikt door fysieke klachten. Hoewel ict'ers voornamelijk beeldschermwerk doen, valt ons op dat wij rsi niet als reden voor arbeidsongeschiktheid terugzien in onze cijfers."

Werkplek

Verzekeraar Cardiff ziet zelfs een grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren."Uit onze gegevens blijkt dat rsi een aantal jaar geleden nog een veel voorkomende reden voor arbeidsongeschiktheid was", zegt woordvoerder Marieke van Zuien. "Tegenwoordig komt het nauwelijks nog voor. Waarschijnlijk wordt er door werkgevers tijdig ingegrepen en is er voldoende aandacht voor een ergonomisch verantwoorde werkplek voor werknemers."

Wanneer ict'ers arbeidsongeschikt raken, komt dit meestal door  een burn-out, stress of een andere psychische oorzaak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Goed om te lezen, wat mij opvalt is dat er opvallend weinig gebruik wordt gemaakt van producten als spraakherkenning, met spraakherkenning wordt de kans op RSi en CANS zeer beperkt. Ook kunnen mensen met CANS en RSI met spraakherkenning door blijven werken..

Gelukkig komt RSI steeds minder voor, echter wordt nu werkstress vooral als boosdoener aangestipt. Let hierbij op dat stress een hogere tonus van de spieren veroorzaakt en dat de fysieke klachten als RSI of lage rug weer eenvoudig kunnen opspelen, als de oorzaak van werkstress niet wordt weggenomen. Wij concluderen dat het nemen van een onderbreking (koffie toilet roken etc.) op z'n tijd erg belangrijk is en blijft.

RSI daling komt naast allerlei andere maatregelen voornamelijk door de intreding van de optische muis. Door het roleffect (probeer het nog maar 'ns) werd namelijk de meest voorkomende RSI veroorzaakt.

Het fysieke menselijke lichaam is een afspiegeling van het geestelijke en emotionele lichaam. Pas wanneer dat in balans is, gaan klachten zoals RSI ook weg, zomaar vanzelf, helemaal automatisch :-) .

Jammer dat mensen meer weten van bijv LCD flatscreen, computer, video, ict-systemen, dan van hun "eigen stoffelijk omhulsel". Ze kennen bijv wel de handleiding van een nieuwe laptop, auto, gereedschap, ict systeem, programmeertaal of , CMS uit hun hoofd, maar niemand kan,wil kennis nemen van de gebruiksaanwijzing van eigen lichaam en geest ;-)

Neem voor je gezondheid je eigen verantwoordelijkheid
Niemand anders doet het voor je en er words miljarden verdiend om je dom en ziek te houden op dit gebied.

Zorg voor je zelf...
Je bent het (ook) waard, en niemand anders gaat het voor je doen, tenzij ze grof aan je kunnen verdienen.

RSI komt ook alleen maar voor bij internen. Externen hoor je hier nooit over klagen. Typisch.

Ook externen kunnen CANS krijgen en dat zelfs terwijl die drie keer in de week op de sportschool zit. CANS komt ook niet altijd puur voort uit verkeerde houding. Een Whiplash of andere langdurige aandoening aan schouder, nek of rug kunnen een heel goede katalysator zijn.

Ik denk dat door tijdig ingrijpen, tijdelijk gas terug en een goede coaching (op bijvoorbeeld assertiviteit) voorkomen wordt dat pati?nten ziek blijven. Door de goede begeleiding komen de pati?nten niet meer in de WIA. Zelf hoor ik om me heen steeds vaker mensen die klachten gehad hebben.

Ter aanscherping: dit artikel gaat uitsluitend over RSI terugzien als reden voor arbeidsongeschiktheid. Dat dit relatief weinig voorkomt wil niet zeggen dat RSI van de wereld is. In tegendeel: ruim een kwart van de NL beroepsbevolking heeft RSI-klachten. Vaak herkennen mensen hun klachten niet als zijnde RSI en zien hun computerwerk meestal niet als oorzaak. Het tijdig onderbreken van het computerwerk ('pauzeren') is een bewezen methode om het RSI-risico te reduceren, pauzesoftware zoals de Beeldschermtachograaf helpt je hierbij.

Nonsens. Hangt natuurlijk sterk af of die mensen op afdelingen werken waar vaak continue bedrijfskritische problemen snel moeten worden opgelost. RSI of niet, dan moet het gebeuren. ICT onder welke bedrijfstakken zijn onderzocht? Ik heb voldoende klachten al of niet met voorzorgsmaatregelen van het bedrijf. Het management die voorzorgsmaatregelen nemen, hebben vaak geen benul hoe kritisch het soms aan toe kan gaan in de onderliggende lagen.

@ De Externe
Dat klopt. Als externe neem je het voor lief als er geen maatregelen worden genomen tegen RSI. Dat is immers een keuze en al zou je het wel doen dan rookt je schoorsteen niet. Een verzekering er voor nemen is ook geen optie voor een extene want dan gaat het geld op aan een dure verzekering ipv een leuke auto en gadgets om de interne de ogen mee uit te steken.

Waarom willen nu ineens de externe vast in dienst ?

Typisch.

@rsi-man:

[quote]
Hangt natuurlijk sterk af of die mensen op afdelingen werken waar vaak continue bedrijfskritische problemen snel moeten worden opgelost.
[/quote]

Als je hier RSI van krijgt, ben je dus ongeschikt voor dit werk (en ja, ik heb ook menig bedrijfskritisch IBM-Mainframe netwerk 's nachts weer aan de gang geholpen in't verleden)


Overigens wel typisch dat de S van RSI hier vooral toegewezen wordt aan Stress, terwijl het officieel volgens mij voor Strain staat.
Wat dat betreft ga ik wel met Ronald Vermeij mee: leer luisteren naar je lichaam. Enough is enough!
Je kunt niet door blijven gaan.

Na 2 nachten doorbuffelen om een bedrijfskritisch systeem weer aan de praat te krijgen, moet je baas niet verwachten dat je weer om 0800u op de stoep staat.

Leer luisteren naar je lichaam, en neem daar ook de tijd voor. Als je almaar door blijft jagen, vergeet je te luisteren naar je lichaam, met alle gevolgen van dien. Leer de signalen herkennen, en respecteer deze ook.
Dan maar een keer die opdracht niet op tijd af, dat is nog altijd beter dan 3 maanden thuis zitten.

Het is een sprookje dat de ict-ers psychisch (door stress) arbeidsongeschikt zouden worden. De klachten zijn lichamelijk, door de elektromagnetische velden van alle apparatuur. Nogal logisch dat rsi 'niet meer voorkomt', rsi is lichamelijk en dat m?g gewoon niet bestaan. Wie nu nog met lichamelijke klachten aan komt zetten, wordt burn-out verklaard, ook als daar helemaal geen sprake van is.

Het artikel geeft net als andere berichten aan dat het door RSI bepaalde deel van arbeidsongeschiktheid is afgenomen. Dit is te wijten aan de preventie-programma's die veelvuldig zijn ingevoerd.

Het is echter niet waar dat ICT'ers geen fysiek belastend beroep hebben. Bewezen is dat tijdens beeldschermwerk de spieren in de onderarmen, schouders en nek op 2% van de maximale spiercontractie werken. Als dit 6 tot 8 uur op een dag gebeurt dan kan dit toch wel leiden tot negatieve gevolgen voor de spieren. De Cinderella-hypothese verklaart deels waarom er klachten in de spieren kunnen optreden.

De risicofactoren van RSI zijn te vinden op het Fysieke, Psychosociale en Persoonlijke vlak.
- Fysiek: beinvloed door werkplek en werkhouding
- Psychosociaal : o.a. Steun van collega's, Stress, Werkdruk
- Persoonlijk : Type A (buitenwereld is altijd schuldig)

Kortom fysieke belasting is een voorwaarde voor het krijgen van RSI. Psycosociale belasting verhoogt het risico op RSI (verhoogde spiertonus).
Ik vermoed dat d.m.v. voorlichting werknemers zich goed bewust zijn van de invloed van Fysieke belasting op RSI en dat daarom RSI is afgenomen. Ook mede door het tijdig in een behandeltraject stappen kan RSI afgenomen zijn.

Ik denk dat we mogen concluderen dat er nog veel gedaan kan worden aan het verminderen van psychosociale en persoonlijke risicofactoren. Deze zijn ook verantwoordelijk voor o.a. Burn-Out.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-18T11:17:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.