Pensioenfonds Atos Origin mist 39 miljoen

Het pensioenfonds van ict-dienstverlener Atos Origin verkeert in zwaar weer. De dekkingsgraad van het fonds is gedaald tot 88 procent, waar 105 procent het minimum is dat De Nederlandse Bank voorschrijft.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds van Atos Origin-medewerkers ligt op 88 procent, 17 procentpunt onder de door De Nederlandsche Bank voorgeschreven minimum dekkingsgraad van 105 procent. Het tekort in het fonds beloopt 39 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2008 die de onderneming deze week publiceerde.

Een deel van het tekort is door Atos Origin gecompenseerd uit winsten die werden geboekt door het Britse pensioenfonds van het bedrijf.

Pensioenfondsen die niet kunnen voldoen aan de minimum dekkingsgraad moeten bij De Nederlandsche Bank een herstelplan indienen. Het fonds krijgt drie jaar de tijd de dekkingsgraad te herstellen. Voorbeelden van maatregelen die een fonds kan nemen zijn het niet indexeren van de uitgekeerde pensioenen, het verhogen van de premies of het verlagen van de uiteindelijke pensioenuitkering. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kom op redactie, een beetje zelfwerkzaamheid. Lees het persbericht van Atos Origin en je vindt het volgende:

The profit made from the pensions in the United Kingdom with the Plan amendment has been partly offset by a depreciation of EUR 39 million of the Dutch pension prepaid assets.

@Betweter Je hebt gelijk. Heb het gerucht, zoals dat werd genoemd in het FD, uit de tekst geschrapt. Atos Origin geeft aan een deel van het tekort te compenseren uit winsten van het pensioenfonds in Groot-Brittannie.

De Atos Origin medewerkers moeten blij zijn dat ze nog een echt pensioen hebben en geen beschikbare premie regeling waarvan niemand weet wat je ooit als pensioen gaat krijgen.

@Paul Muller
Dat echte pensioen is maar tot een bepaald maximum. Daarboven doe je gewoon mee in zo'n BPR (of je wil of niet). En of ik daar nog wat aan overhoudt? Afgelopen jaar is, ondanks de extra premies die er in 2008 bijkwamen, de waarde van dat potje met een kwart gedaald.

Pensioen voorspelling blijft voorbehouden aan paranormaal geschoolden en daarbij bruikbare technieken. Bovendien lijkt het mij dat bedrijven de pensioenpot in betere tijden als een soort variabel krediet gebruiken. Destijds is dat o.a. bij KPN gebeurd. Erg jammer en schadelijk voor het imago en vertrouwen. Overigens wel iets dat niet alleen Atos Origin pensioenfonds betreft maar standaard lijkt voor pensioenfondsen. Zou mooi zijn als er van overheidswege iets aan regelgeving en standaardisering werd gedaan. Ik heb begrepen dat Atos Origin al wel bezig is de inzichtelijkheid verder te verbeteren. Maar ja dat wordt dan weer iets dat alleen van en voor Atos Origin mensen geldt.

Kreeg het (slechte) advies van Mercer eind jaren 90, om m'n bij Philips opgebouwde pensioen (37 jaar) mee te nemen naar AtosOrigin......Had achteraf beter m'n opgebouwde pensioen bij Philips laten staan. ex- kollegae die zich van het advies van Mercer niets aantrokken, en hun opgebouwde pensioen bij Philips lieten staan blijken nu vele keren beter uit te zijn. We zijn destijds meerdere oren aangenaaid!

je hebt helemaal gelijk, helaas voor jou en velen met jou. Ik behoorde destijds tot de "eigenwijzen", en kreeg te horen dief van eigen portemonnee te zijn. Nu lach ik en huilen die anderen; overigens heb ik wel met hen te doen!

Smeerlappen die pensioenfondsbestuurders. Zorgen zelf wel dat ze hun oudedagvoorziening op hoog pijl hebben alvorens met pensioen te gaan. Ben vanaf Juni 2001 met pensioen; slechts een keer 1.1 procent indexatie ontvangen, dus het pensioen dat ik ontving in 2001, is nagenoeg gelijk aan het pensioen dat ik nu negen jaar later in 2010 ontvang. Intussen is alles vele malen duurder geworden (wat te denken van bijv. de zieketkostenverzekering e.d.), en dan nu ook nog eens gaan korten op de pensioenen. Aso honden die pensioenfonds bestuurders! Wordt er morgen een ontslagen krijgt ie een handdruk van een miljoentje of meer mee. Een schande in optima forma.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-19T11:32:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.