Loonsverlaging HP stuit op onbegrip

HP heeft medewerkers gevraagd om een vrijwillige loonsverlaging. Lezers van Computable hebben weinig begrip voor dat verzoek. De verontwaardiging wordt veroorzaakt doordat het bedrijf ondanks de recessie nog altijd winst maakt.

Het plan van HP om de beloning van personeelsleden te verlagen, schiet lezers van Computable in het verkeerde keelgat. Zo zou het bedrijf misbruik maken van het economisch tij. ‘Dit is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel'.

Hoewel er volgens de ict-leverancier sprake is van een vrijwillige loonsverlaging, resulteerde Computables berichtgeving over het onderwerp op een lading reacties van verontwaardigde lezers. Zij noemen het idee van de softwareleverancier ‘onbegrijpelijk' en vinden dat de werkgever ‘zich moet schamen'.

‘Rob' was de eerste die reageerde op het artikel. Volgens hem draait het bij HP vooral om de belangen van de aandeelhouders en komen de personeelsleden op de tweede of derde plaats. Hij verbaast zich vooral over het verzoek van de werkgever, omdat het bedrijf ondanks de recessie winst maakt. ‘Je zou denken dat de salarissen dan kunnen blijven zoals ze zijn', schrijft hij.

De mening van deze lezer krijgt veel bijval. Zo omschrijft iemand die reageert onder de naam ‘Diepfries' de loonsverlaging als ‘ronduit belachelijk' en noemt een ander de situatie ‘een verkapte bezuinigingsmaatregel'.

Dilemma

‘Paul', die reageert op een opvolgend artikel over de plannen, vreest dat werknemers die niet meewerken een opmerking in het personeelsdossier krijgen. ‘En als je wél meewerkt, dan heb je jezelf in de vingers gesneden op het gebied van je uitkering', zegt hij. Daarover maken meer lezers zich zorgen. Bert-Jan Wiegeraad: "Dit is wel een dilemma voor diegenen die denken op termijn in de werkeloosheidswet te komen. Met het verlagen van het salaris wordt de ww-uitkering ook lager."

Toch stuit het plan niet bij iedereen op onbegrip. ‘Nike' probeert ook de zonnige kant van de zaak te zien: "Ondanks de 2,5 procent salarisverlaging hebben deze werknemers nog steeds de zekerheid van een inkomen en een baan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Ondanks de 2,5 procent salarisverlaging hebben deze werknemers nog steeds de zekerheid van een inkomen en een baan."
Volgens mij heeft niemand zekerheid, zeker niet in deze onzekere tijd. Als 'ze' je eruit willen knikkeren dan gebeurt dat linksom of rechtsom toch.

HP heeft dit soort "solidariteits" salarisverlaging al eens eerder doorgevoerd. Met weinig succes want het jaar daarop werd er een veelvoud van de beoogde besparing uitgegeven aan de verwerving van nieuwe bedrijven. En vergeet niet de aandeelhouders, daar doet HP alles voor. Dat wil zeggen, men heeft het idee dat dit noodzakelijk is. De koers van de aandelen is echter van hele andere factoren afhankelijk. Een salarisverlaging zal niet veel uithalen.
Vergeet ook de massale ontslagen niet die HP de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Het resultaat hiervan is ook niet gunstig geweest.

hoezo zekerheid van baan en inkomen die wordt juist niet gegeven.
Het is een eenzijdig verzoek zonder enige tegenprestatie. Verder is het zo dat de meeste medewerkers 5% gaan inleveren ipv 2,5
alleen mensen die langdurig ziek zijn of na 1-1-2009 in dienst zijn gekomen of afspraken in hun contract hebben mbt reductie mogen 2,5% inleveren.

Het is geen slecht idee. Als mr. M. Hurd nu eens een voorbeeld gaf en van zijn vele miljoenen iets afstond. Zou een mooi voorbeeld zijn. Maar dat zit er waarschijnlijk niet.

M. Hurd heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk impopulair gemaakt bij de medewerkers van HP. In de jaren dat hij aan het roer staat heeft hij zich voornamelijk bezig gehouden met kostenbesparing. Deze kostenbesparing is voor een groot deel over de rug van alle medewerkers gegaan. Zelfs in tijden dat astronomische winsten werden geboekt was er geen ruimte voor salarisverhogingen en bonussen. Sterker nog, stukje bij beetje worden de medewerkers verder uitgekleed.

Het is een schitterend gebaar van de hoogste baas om 20% van zijn salaris van 1.4 miljoen dollar in te leveren. Helaas verteld hij er niet bij dat zijn bonusstructuur wel intact blijft en hij hierbij over 2008 alleen al 47 miljoen dollar heeft ontvangen!

Vroeger had je de echte LEIDERS, zij die het bedrijf in een garage zijn opgestart en liefde en passie voor hun bedrijf en de mederwerkers hadden. Tegenwoordig heb je de parasieten die geen liefde voor het bedrijf hebben maar puur uit eigen (korte termijn) belang handelen.

Het zijn deze parasieten die het volledige monetaire systeem nu doet wankelen!

Ik heb te doen met de medewerkers in het buitenland die niet door de wet worden beschermd tegen dit soort malafide praktijken. In NL worden we tenminste nog een klein beetje beschermd.

Het is een schitterend gebaar dat Hurd dit kwartaal niet verder zal snijden in het personeelsbestand. Maar wees jezelf ervan bewust dat ook dit weer een slimme manier is om in de komende kwartalen het mes er des te scherper in te kunnen zetten!

Je maakt niet langer deel uit van het ooit zo grote HP. Nee, je bent een vervangbaar nummer dat alleen maar geld kost (althans, dat is hoe het hoger management blijkbaar over HP medewerkers denkt).

Dus laat je niet gek maken dit jaar.. Kies voor jezelf! Ik wil best wat salaris inleveren. Maar daar gaat zeker het een en ander tegenover staan.. Want liefde moet van twee kanten komen!

Overigens geen kwaad woord over het NL management van HP. Zij voeren slechts met moeite uit wat hen vanuit de US wordt opgedragen!
Je bent niet verplicht om voor ze te werken, zij hebben interessante concurrenten waar je hetzelfde werk kan doen.

Men heeft het over zekerheid maar in deze tijden heb je juist ook lef nodig! Zeg nee en dien je ontslag in, ICT'ers zijn nog steeds schaars.

Een vrijwillige salarisverlaging met als stok achter de deur dat men anders geen zekerheid heeft van een baan. Helaas menen bedrijven van Amerikaanse origine met beursnotering, dat alleen de aandeelhouder belangrijk is. Dat is bij HP, maar ook bij anderen zo. Dat komt omdat de CEO en CFO een bonusstructuur kent, die gemeten wordt naar winstgevendheid en shareholdervalue. Helaas moeten de HP werknemers nu vrijwillig salaris inleveren, opdat de CEO en CFO hun vette bonus kunnen blijven incasseren. Soms is kapitalisme ook niet alles.

Een brug te ver ??
Je kan als HP wel al je concurrenten en bedrijfjes, die een slim product leveren wat je zelf niet op tijd kan ontwikkelen opkopen.
Maar je moet niet vergeten, dat dit mensenwerk is en in de koppies van die werknemers zit, gaan die er vandoor dat zit je met een lege firma, die je voor veel geld gekocht heb, waarbij je problemen krijg met je klanten, want zowel de ondersteuning als de vooruitgang lopen een flinke deuk op, met als gevolg dat ook klanten gaan verdwijnen en morren.
HP management denkt teveel dat zij een financiele instelling runnen en niet een technologisch bedrijf, bij de laatste zit het kapitaal in de werknemers, die moet je maar binnen zien te houden, zet je deze buiten met reorganisaties en dergelijke acties ben je eigenlijk je eigen kapitaal aan het vernietigen.
Als je dan niet oppast kom je in een neerwaardse spiraal en help je je eigen bedrijf ten gronde, in de laatste jaren voorbeelden genoeg in andere sectoren lijkt mij. Het idee dat gebeurt ons niet is wel erg optimistisch.

Kreeg net van een EDS collega het volgende linkje:
http://boards.fool.com/Message.asp?mid=27462118

Helaas of gelukkig is de tijd dat een werknemer puur een slaaf van de onderneming was voorbij.

Stop nu met huilen over dit soort berichten.

De realiteit van de arbeidsrelatie is dat je voor je zelf werkt, zelf bepaalt waar je werkt en wat voor werk je doet. Of je deze wensen nu in kan vullen bij een werkgever of als ZZP'er, de keuze is aan jou.
Als je niet tevreden bent over het beleid van je huidige werkgever dan moet je je conclusies trekken en je eigen weg volgen. Ligt dat economisch momenteel even moeilijk dan is dat helaas ook de realiteit.

We hebben de afgelopen jaren ook de andere kant meegemaakt, die van headhunters, stijgende salarissen, opleidingen en een glimmende auto. Die realiteit hebben we ook geaccepteerd en daar was minder commentaar op.

Ik snap even niet waarom ik moet stoppen met huilen. Ik werk al een redelijke lange tijd naar tevredenheid bij EDS. Die vervolgens wordt overgenomen en dan moet ik zien hoe binnen no-time grote aantallen mensen het pand moet gaan verlaten (oh ja, niet op 'vrijwillige' basis), hoe onze grote bazen er beter van worden (maar ja schijnt elder exact hetzelfde te zijn, dus daar hoef ik niet om van baan te wisselen).

Het grote issue in deze is dat er binnen EDS (an HP company) een groot aantal mensen uit moeten (hoezo baangarantie??) en vervolgens ook nog getrakteerd worden op een 'vrijwillige' salarisverlaging. Aangezien nog steeds niet bekend wie eruit "mag" is het dus wel erg zuur dat als je besluit een deel van je salaris in te leveren (baangarantie ??) er daarna alsnog een redelijke kans bestaat dat je er wordt uitgegooid. (oh en de ontslagpremie was gebonden aan je laatste salaris... euueh min 5 % dan ?, etc, etc, etc)

En wat betreft die stijgende salarissen -haalde in veel gevallen niet eens de inflatiecorrectie- en glimmende auto's. Weinig van gemerkt de laatste paar jaren (en ja het was mijn eigen keuze te blijven dus ik klaag daar niet over) maar om dat nu argument te gebruiken om "niet te huilen". Ik denk dat voor een redelijke groep mensen het toch redelijk lastig is om van baan te wisselen (lees mensen van begin 50) ondanks alles wat er gezegd wordt over de vele banen.

Maw het is makkelijk om alles over een kam te scheren maar ik denk dat in de praktijk het eea wel iets anders ligt dan hier gesteld wordt.

En toch nog op het intranet zeggen dat ze weer miljoenendeals hebben gesloten. EDS-HP heeft nu weer 6 bedrijven binnengehaald. Dan hoeft er toch niet bezuinigd te worden?

Weet je wat? Ik lever mijn bonus in als de hoge piefen dat ook doen.
Maar van mijn salaris blijven ze af.

Er kan natuurlijk ook - achter gesloten deuren - een deal gesloten zijn met de UWV en de nederlandse overheid.
Zo van.. als jij ervoor zorgt dat ze NU genoegen nemen met minder salaris, die ik niet moeilijk bij ontslagen en hoef ik ze STRAKS minder ww premie uit te keren.

Leuke vraag voor de betrokken partijen:
"Wie word er (nu.straks) werkelijk beter van deze maatregelen en waarom"

Vergeet niet dat in de USA het "hire-en-fire" scenario al geldt.. Mense inhuren als je ze nodig hebt, en zo niet zet je ze weer op straat (naast de company recycle bin)
Gelukkig voor de Nederlandse werknemers van HP bestaat er nog zoiets als een "sociaal vangnet" met het (te)werk(stelling)bedrijf die je helpt "als burg van werk-naar-werk." Ben alleen benieuwd welk werk er aan de andere kant van de uwv-brug te wachten staat

The abisse? The void of een verplichte baan in het gezondheidszorg of het onderwijs. Dan is metteen "die eeuwige kloof tussen school en bedrijfsleven" gedicht als ex-bedrijfslevers voor de klas gaan staan en jonge ict studenten gaan opleiden op een business manier.

Misschien toch een win-win situatie???

Na ruim twintig jaar DEC, Compaq en HP de sprong gewaagd, nog geen dag spijt van gehad. HP-ers kijk eens verder dan je neus lang is, het gras is ECHT groener aan de overkant. Er worden nog steeds heel veel ICT'ers gevraagd die jou wel weten te waarderen. Als HP medewerker wordt je namelijk steeds zuurder en pessimistischer.

Wacht niet langer! Handel! Succes!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-23T14:23:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.