Kredietcrisis kost 18.000 Nederlandse ICT-banen

Zorgen

In 2009 en 2010 verdwijnen ongeveer achttienduizend arbeidsplaatsen in de Nederlandse ict-sector. De Nederlandse ict-omzet daalt in 2009 met vijf procent en herstelt nauwelijks in 2010. Dat voorspelt het Nederlandse onderzoeksbureau AME Research.

De ict-sector reageert heftiger op de economische crisis dan andere bedrijfstakken. Hardware en dienstverlening worden het hardst getroffen: hardwareaankopen worden uitgesteld, dienstverlening vertrekt naar lage lonen landen. Software en SaaS (Software as a Service) hebben minder te lijden onder de crisis.

Dat voorspelt AME Research op basis van de meest recente prognoses van het Centraal Plan Bureau (CPB). Het onderzoeksbureau vertaalde deze cijfers met behulp van een ‘macro-economisch model' en ‘bedrijfseconomische data' naar de ict-sector.

Omzetdaling van vijf procent

AME Research voorspelt dat de komende twee jaar ongeveer achttienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen in de Nederlandse ict-sector. De Nederlandse ict-omzet zou in 2009 met vijf procent dalen en ‘herstelt niet noemenswaard in 2010'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je merkt het nu al, her en der vliegen de externen eruit bij de opdrachtgevers. En als ze eventjes op de bank zitten, dan vliegen ze er ook bij hun eigen werkgever uit...

In een rap tempo wordt nu het kaf van het koren gescheiden. Met name middelgrote ICT dienstverleners EN hardwareleveranciers die in de "goede tijd" aan hun onderscheidend vermogen hebben gewerkt zullen overeind blijven in deze periode.
ICT diensten naar lage lonen landen heeft dan ook met name betrekking op de grotere (internationaal opererende) organisaties. Zij kunnen nl. relatief makkelijk uitbesteden naar het buitenland. Het middenbedrijf in nederland, met vaak een regionaal karakter, zal niet snel het beheer uitbesteden naar India oid.
Al met al is er dus ook best wat positief nieuws te melden in de ICT.

Overigens merk ik nu al dat de "oudere ict-er" en de starters het spreekwoordelijke "kind van de rekening' dreigen te worden op de huidige arbeidsmarkt.

Hte probleem van IT dienst verlening naar lage loonlanden brengen, is dat je deze IT diensten nooit meer terugkrijgt in je eigen land.
Frapant is dat veel global sourcing partijen (zoals eerder genoemd Indiase partijen) veel mensen lokaal op de Nederlandes markt brengen (*er zijn in Nederland naar schatting meer dan 4000 Indiase IT'ers actief bij TCS, WIpro, HCL, Infosys, Satyam en anderen). Door sponsering van onze overheid om deze zo genoemde kennismigranten hier te krijgen & houden (met al reden dat Nederland aantrekkelijk moet zijn als kennisland) zou misschien herzien mogen worden (moelijke opgaven maar toch: laat bijvoorbeeld het ministerie van economische zaken, sociale zaken en justitie samen werken)
Natuurlijk is IT een kostenpost die werkelijk gerationaliseerd en geconsolideerd zou mogen worden. Naast het eisen van kostenverlaging bij IT bedrijven (hetgeen toch al elk jaar gebeurde) mogen bedrijven ook overwegen of het daadwerkelijk goedkoper is om met Indiers te werken en of ze daadwerkelijk hun IT aan het optimaliseren zijn.

In de cyclus van ontslag in IT, zouden we mogen gaan streven naar eigen IT'ers laatst (zie automatiseringsgids 20 feb 09).

Proctectionisme is geen (lange termijn) oplossing voor het werkelijk probleem. Het lijkt, gezien de enorme groei van offshore-bedrijven, dat de verhouding prijs/kwaliteit de klanten enorm aanspreekt.

Effe nuchter "outside of de box" denken hoor.. Waarom staat hierboven eigenlijk "kredietcrisis kost 18.000 Nederlandse ICT_banen"?

Er wordt gesproken over "De kredietcrisis" en ook "De Economie". Alsof het "een ding" is of "een mens van vlees en bloed", die je kunt zien, beet kunt pakken, aan zou kunnen raken, die een voorspelbaar gedrag heeft, die je kunt beinvloeden als je dat nog zou willen.

Maar zeg nu zelf ... hardwerkende ict-collega's:
- Heb jij een freelance-contract lopen met "De Kredietcrisis"?
- Een werkopdracht gekregen van "De Economie"?
- Doe je jij dagelijkse werk in dienst van de "Globale Financiele Crisis"?
- Sta je dagelijks in de file voor het "slechte economische klimaat"?

Wake up!
Dit is nu een mooi schoolvoorbeeld van massa-media-communicatie / beinvloeding. Een heel slim uitgedachte vorm/methode van bewust ziekmakende communicatie door psychologen, berichtgevers en overheid. Door op deze wijze te (blijven) communiceren, kunnen ze "de kredietcrisis" de SCHULD geven van hun eigen falen, en AFSCHUIVEN van alles wat er in hun bedrijf, land en om hun heen gebeurd. Hierboven had - mijn inziens - ook moeten staan:

"MISMANAGEMENT van Globale Financiele Instellingen, Overheden en Bedrijfsleven kost 18.000 Nederlandse ICTers HUN baan!"
- Want je hebt toch immers een contract met een BEDRIJF!
- Je doet je dagelijkse kunstje toch voor een WERK-GEVER!
- je maakt to werkafspraken met een PERSOON!

Echter omdat iedereen "de kredietcrisis" nu de schuld probeert te geven, denken ze dat ze zelf buiten schot kunnen blijven, dat ze niet hun eigen verantwoordelijkheid hoeven nemen. Zolang iedereen maar NIET voor zichzelf gaat denken en dit soort berichten voor waarheid aanneemt, komen ze ermee weg!. Laat het daarom eens goed tot je doordringen..

Deze wereldomspannende kredietcrisis is bewust geplanned (net als 9/11) om deze wereldwijde financiele ellende te veroorzaken door de New World Order.

Stel jezelf eens de vraag:
- WIE word er beter van dit gebeuren?
- WAT word die partij er beter van?
- Wat moet ik INLEVEREN om te kunnen overleven..
- Hoe gaat dit verder voor MIJ?

Ken u nog uw "klassiekers" op dit gebied?
- Hitler, Brandende Riechs dag -> WOII
- Bush, 9/11 -> War on Terrorisme

Denk hierbij dan aan een bekende "New World Order" massa manipulatie taktiek;
A - PROBLEM:
- te veel vrijheid, onafhanklijkheid zelfstandigheid voor de burgers
B - REACTION:
- geplannede!!! globale geld crisis, banken in overheidshanden, beleggingen verdampen, pensioenfondsen gaan naar de k****
c - SOLUTION:
Overheid (biedt een voor HUN gunstig hulpscenario) en grijpt in en verstevigd daarmee, daardoor haar verregaande verstikkende grip op die vrije, hardwerkende burgers zoals jij en ik.

Dus.. wake up en versla dit soort berichtgeving.
Neem niet alles maar voor zoete koek aan wat er geschreven word en op (NWO gecensureerde )TV verschijnt.

Heb sch*t aan "De Economie"! Versla "De krediet crisis". Ga zelf denken en uitzoeken. Vertrouw voortaan alleen nog maar op je eigen waarneming en survival instinct voordat je er nog verder instinkt

Reboot you brain en denk (aan je) zelf!

New World Order is toch juist 2 handen op 1 buik met bankiers?
Ik weet niet wat erger is monopolie van grote machtige multinationals of staatsmonopolie.(zijn allebei tools in handen van de global elite dan nog liever in staatshanden, dan kan je de macht igv zichtbaarder)

@Gast, 26-02-2009 16:36
Ja, de lage prijzen hebben zo hun charme. Dat een Nederlander niet van 1 euro per uur kan rondkomen is een (on)prettige bijkomstigheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-24T10:34:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.