Loonoffer HP is investering in werknemers

Het loonoffer dat aan Nederlandse HP-werknemers wordt gevraagd kan gezien worden als een manier om te investeren in werknemers. Dat zegt Hans Daniels, directeur van HP Nederland: “Investeren in je werknemers betekent ook dat je de continuïteit van je bedrijf waarborgt.”

Volgens Hans Daniels, directeur HP Nederland is het niet vreemd dat HP een salarisoffer van zijn werknemers vraagt, terwijl het bedrijf in het laatste kwartaal van 2008 nog 1,9 miljard winst boekte. "Het is essentieel om winst te maken, om de beheerkosten te beheersen en om te investeren in werknemers. Investeren in je werknemers betekent ook dat je de continuïteit van je bedrijf waarborgt, dat je de mogelijkheid in stand houdt om carrière te maken en om grote internationale projecten te kunnen doen."

Volgens Daniels is tot nu toe ‘wisselend' gereageerd door werknemers op het verzoek tot een salarisoffer. Het kortingspercentage dat van hen wordt verwacht hangt volgens de directeur samen met de hoogte van hun salaris. Managers moeten tien, vijftien of twintig procent inleveren. Daniels levert zelf tien procent in. Niet-managers wordt in de tweede helft van 2009 verzocht tussen de 2,5 en 5 procent van hun salaris in te leveren.

Lagere ontslagpremie

Werknemers die niet akkoord gaan met salarisverlaging, lopen volgens de Nederlandse directeur van HP Nederland niet meer kans om ontslagen te worden, mocht een reorganisatie onontkoombaar blijken. Hans Daniels: "Bovendien zou het Nederlandse ontslagrecht dat ook niet toestaan."

Daniels bevestigt dat werknemers die salaris hebben ingeleverd en vervolgens toch ontslagen worden, een lagere ontslagpremie krijgen dan ze anders hadden gekregen. "Dat klopt. Dat is inherent aan de situatie zoals die zich voordoet. Maar we verwachten dat we met dit programma kunnen voorkomen dat er additionele ontslagrondes nodig zijn." Daniels wil niet zeggen welk percentage van de werknemers mee moet doen, wil het programma geslaagd genoemd worden: "Daar doen wij geen mededelingen over."

De directeur van HP Nederland houdt daarnaast nog een slag om de arm: "Als de economie nog verder verslechtert, gaan we de situatie opnieuw bekijken."

Teleurstellend

Ict-dienstverlener HP vraagt zijn Nederlandse medewerkers om een vrijwillige loonsverlaging. HP Nederland gaat in eerste instantie alleen managers vragen om salaris in te leveren. Maar in de tweede helft van 2009 wordt ook de overige werknemers van HP Nederland om een loonoffer gevraagd.

Algemeen directeur Hans Daniels stuurde op 20 februari daartoe een intern bericht rond. De maatregel volgt op een wereldwijde oproep van de internationale groepsdirecteur Mark Hurd. Hurd besloot tot de wereldwijde maatregel na de teleurstellende eerstekwartaalcijfers van zijn bedrijf, dat een gebroken boekjaar kent dat eindigt op 31 oktober. HP boekte in de maanden november 2008, december 2008 en januari 2009 nog wel 1,9 miljard dollar winst. Dat is dertien procent minder dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

De omzet groeide nog maar met een procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 28,8 miljard dollar. In vergelijking met de maanden augustus, september en oktober 2008 (het voorlaatste boekkwartaal) daalde de omzet met vijftien procent.

Voornamelijk het in de zomer van 2008 aangekochte dochterbedrijf EDS is verantwoordelijk voor het behoud van de omzet. De dienstverlening groeide met 116 procent. Andere onderdelen van HP, zoals de verkoop van printers en pc's, presteerden het eerste kwartaal van 2008 slecht. Er werd in deze divisies ongeveer negentien procent minder omgezet. De softwareverkopen bleven wereldwijd steken op bijna 880 miljoen dollar, zeven procent minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Investering in werknemers" via een loonoffer terwijl HP in het laatste kwartaal nog 1.900.000.000 euro winst maakte?
Wat ik me als nuchtere hollander afvraag is wat er met al die winst gebeurd intern bij HP. Waar stroomt al dat geld heen en wie wordt er beter van??

Volgens mij is het verantwoordelijkheid van een mt-team dat het bedrijf gezond blijft en voldoende business genereerd om haar personeel van werk te voorzien. Zo werkt het toch in een "gezagsdragende arbeidsverhouding" hier in Nederland? De baas zorgt voor het werk en jij voert het uit op de werkvloer.

Dit artikel komt op mij over alsof het HP-personeel zelf nu - medeverantwoordelijk gemaakt gaat worden voor de taken die voor ehet mt zijn weggelegd.
Medeverantwoordelijk voor zaken zoals het voortbestaan van hun eigen? bedrijf, hun eigen baan, hun eigen inkomsten? en daar op de koop toe nog extra salaris voor mogen inleveren.

Teleurstellingen:
Als je goed - tussen de regels doorleest in dit bericht - zie je HP's eigen core-business (printers en pc's) slecht presteert! en dat een aangekocht dochterbedrijf EDS verantwoordelijk is voor de omzetgroei!

Met andere woorden HP draait niet meer op haar eigen core business, maar steunt op ingekochte EDS-service capaciteit. Als je het mij vraagt, een gevaarlijk kunstje, als je merkt dat je very corebusines van je eigen bedrijf steeds verder uitgehold raakt!
Zeker als je ook nog beseft dat "consumenten meer op de centen gaan zitten" en dus eerder kiezen voor service (more value voor money) dan voor het aanschaffen van een nieuwe (HP) printer. Die kunnen ze misschien goedkoper aanschaffen van een andere leverancier.

"Daar doen wij geen mededelingen over."
Dus zeker weten dat "die reorganisatie van de HP gelederen" er aan zit te komen. HP is een internationaal bedrijf, en als het HP-HQ in de USA besluit tot globale bezuinigen, volgt het Nederlandse MT gewoon en kun jij gaan als HP-er.

Ik vraag me ook af of dit "een proefballonetje" is voor ook andere grote ict-spelers in de markt. (zie artikelen met als onderwerp "tariefsverlaging" van een maand geleden) Dat er strakt nog meer grotere spelers komen die gaan vragen om een "baanbehoud via salarisoffers"

HP en EDS'er sterkte in de komende tijd!

die zijn van de pot gerukt! en dat met droge ogen verdurven te vertellen.

ik hoop dat het werkvolk bij HP een dikke vinger opsteekt naar het management, ze zouden zich diep moeten schaamen!

Werkgevend Nederland lacht zich een slag in de rondte. De financi�le crisis wordt helemaal uitgemolken, nog even en werknemers moeten bijbetalen om te m�gen werken :-)

Dit artikel met de mening CEO HP Nederland is veel zeggend over niveau van het huidige "top" management...
Meneer Daniels snapt namelijk niet dat de werkvloer niet staat te juichen om salaris in te leveren omdat het "investeren in werknemers" genoemd wordt.
Ik zou meneer Daniels daarom willen adviseren om een nieuwe uitdaging te zoeken in de reclame branche, ik vind de slogan namelijk briljant gevonden.
Het is alleen jammer dat iedere Nederlander (min meneer Daniels natuurlijk), ongeacht opleidings niveau, hier geen enkele investering in kan ontdekken.

Het feit dat de grote baas in de USA wel 20% van zijn salaris inleverd (Jaarsalaris slechts 1.400.000$) klinkt nobel... maar als men even verder zoekt op het internet kom je er al gauw achter dat "meneer" Hurt ook nog wat aan bonussen toucheert...een kleine 47.000.000$ maar..
Dit houd dus in dat "meneer" Hurt tussen de 20 en 25.000$ per uur krijgt (verdienen kan ik dit noemen).
Die 20% vrijwillige salaris reductie van "meneer" Hurt is nog geen twee dagen werken voor de arme man...

Dus laat meneer Daniels, mits hij werkelijk wil investeren in zijn werknemers, eens het volgende proberen....
1.Opleidingen
2.Verbetering van de werksfeer
3.Een fatsoenlijke CAO in overleg MET de vakbonden
4.Gedegen pensioen
5.Sociale events voor personeel al of niet met familie

Zucht....dat zijn dan je leiding gevenden je zou er moe van worden.

Ik ben ervan overtuigd dat de heer Daniels zijn eigen verhaal ook volkomen lulkoek vindt, maar hij kan waarschijnlijk niet anders: hij wordt geregiseerd vanuit Amerika. Het is jammer dat hij geen ruggegraat toont richting zijn broodheren, maar ja, dat is misschien ook de kwaliteit waarop hij voor die positie geselecteerd is? En dan nog, ik denk niet dat daarmee de plannen tegengehouden hadden kunnen worden.

De cultuur in de tijd dat ik er werkte en dit ook in 'mindere tijden' aan het personeel werd gevraagd, is er een van: meedoen, anders raakt het je beoordeling.

Dus dan doe je het maar.

Ik zou het nu niet meer doen: gewoon het loon 100% betalen, daar komt HP echt niet van in de problemen.
Maar ik werk er niet meer... De merger met Compaq heeft destijds al mijn positie gekost...

Op zijn zachtst gezegd een nogal teleurstellend artikel waarbij een aantal zaken absoluut verzwegen worden. Binnen HP geldt al jaren een salaris groei voor de medewerkers van rond de nul procent. Het afgelopen jaar (November 2008) is er gezien de slechte economische situatie al besloten om niemand een salaris verhoging te geven. Gebaseerd op mijn beoordeling en plaats in de schaal zou ik recht gehad hebben op ongeveer 3 � 4 procent. Als ik nu ook nog moet tekenen voor een salaris vermindering dan betekent dit in totaal een vermindering van 8 � 9 procent (ik heb nog geen bank gezien die dit invoert terwijl zij de veroorzakers zijn van de ellende). De heer Daniels spreekt van "investeren in medewerkers". Gemakshalve vergeet hij hierbij te vermelden dat er al jaren een stop is op het volgen van de voor iedereen zo noodzakelijke trainingen. Dus wat investeren in medewerkers? Carri�remogelijkheden! Nee, het tegenovergestelde is waar. Een groot percentage van de medewerkers is een schaal terug geplaatst met als doel alweer meer bezuinigen op de salaris kosten. Medewerkers zijn het meer dan beu. Laatst moest er uit een afdeling 12 man weg gesaneerd worden. Medewerkers van die afdeling kregen de mogelijkheid om van de vertrek regeling gebruik te maken. En wat blijkt... meer dan 35 mensen hebben dankbaar gebruik gemaakt van de regeling omdat ze meer dan genoeg hebben van het bedrijf HP! Nu zitten we met een tekort aan vakspecialisten die voor veel geld van de arbeidsmarkt moeten worden gehaald! Maar wie wil nog werken voor een bedrijf dat continue blijft roepen dat haar medewerkers het belangrijkste asset zijn en daarna iedereen als een kil werknemersnummer behandelt!!! HP-ers, zeg massaal nee tegen dit oneerbare voorstel!!!!

Ziehier, de benefits van het westers economisch systeem, dat drijft op winstbejag en alle emoties die daarbij horen. En wie is er weer de dupe: de hardwerkende werknemers die over de laatste drie maanden nog voor 1.9 miljard winst hebben gezorgd. Hartelijk dank jongens, en nu graag nog een deel van je salaris! Waarvoor? Voor de bonussen van de top? Voor de aandeelhouders die nog meer winst hadden verwacht? Voor investeringen in het bedrijf die eigenlijk uit die winst gehaald moeten worden, maar in dat geval te zwaar drukken op die bonussen en die aandelen? Het lijkt erop dat de HP- en ex EDS werknemers nu de EDS overname moeten betalen i.p.v. de aandeelhouders. Daniels moet zich schamen. Maar ja, als hij zegt dat hij eigenlijk vindt dat dit niet kan dan vliegt hij er zelf uit dunkt me. Dus huilt hij mee met de wolven in het bos en maakt zichzelf en anderen wijs dat dit een geweldige oplossing is. Uitstekend mismanagement. Kom, meneer Daniels, wees een echte manager en ga voor je werknemers staan. Ze verdienen het!

Toen ik de afgelopen dagen de diverse artikelen op NL en USA sites las over het vragen om inleveren van salaris in Amerika en nu ook in Nederland, kreeg ik in een keer een hekel aan HP. Ik had altijd het beeld dat het een prima firma was maar als je kwartalen achtereen zoveel winst maakt (@Ronald Vermeij: goed om eens een keer al die nullen te laten zien) kan het er bij mij niet in dat dan zoiets aan de werknemens gevraagd moet worden.
Hoe is het uberhaupt mogelijk dat dergelijke ceo's zulke bedragen kunnen krijgen voor hun werk? Dat zoiets lukt kun je op een bepaalde objectieve manier nog zien als 'goed voor jezelf afgesproken' maar het zou naar mijn mening niet moeten kunnen/mogen. Zoveel kan iemand met zijn werk niet waard zijn.
Dus: als consument bij mij thuis geen HP meer en ook niet bij alle mensen die ik adviseer op hardware en softwaregebied.

@Henk. Thanks! Op deze manier spreken alle NULLEN voor de komma meer tot de verbeelding.

``If it was a PC simulation game, it would be relatively simple,''
``The problem you get when you deal with things like cost structures, humans are involved.''

Still, good leaders must constantly cut costs and grow revenues, he said. ``You have to work both lines simultaneously. There will never be a day when we are not trying to improve our cost structure. ?

So yes, it will hurt! You.

But I'm fine ...

Investeren in je personeel?

Oke, dan had ik het toch goed begrepen.
Vandaar dat eerst de afdelingsuitjes zijn geschrapt. En natuurlijk Sinterklaas, het kerstdiner, de vaste bonus, outdoor-trainingen, loonsverhoging en face to face meetings.
Als klap op de vuurpijl mag je loon inleveren om de bonussen van de top te betalen.

Ik had altijd het woord investeren verkeerd begrepen, denk ik.

Bedankt voor de nieuwe uitleg Mark Hur-d/t (doorhalen wat van toepassing is)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-24T15:45:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.