Tekort ICT-stages door kredietcrisis

De vereniging van kenniscentra Colo constateert dat er een ernstig tekort aan stageplaatsen zal zijn bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Colo wijt dit aan de economische crisis. Ook kenniscentrum Ecabo merkt dat het voor bepaalde ict-studies steeds lastiger is om stageplekken te vinden.

Volgens Colo, de vereniging van de zeventien kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, dreigt door de economische neergang bij de start van het nieuwe schooljaar in augustus een tekort van 150.000 stageplekken op mbo-niveau. Ook ict-leerlingen worden volgens kenniscentrum Ecabo getroffen door de kredietcrisis. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vindt dat het kabinet, werkgevers en vakbonden het dreigende tekort aan stageplaatsen moeten aanpakken.

Probleemstudie

Karin Jansen, woordvoerder van Ecabo, laat weten dat de adviseurs buitendienst voor de ict-sector dezelfde problemen als Colo constateren. "Voor leerlingen die een ict-studie op niveau twee doen, speelt het probleem van stageplaatsen al een aantal jaren. Dit komt vooral doordat een relatief hoog aantal studenten de mbo-opleiding tot ict-medewerker volgt, terwijl de vraag naar afgestudeerde mbo'ers op niveau twee, niet groot is."  Een tweede probleemstudie is volgens Jansen de relatief nieuwe opleiding tot Particulier Digitaal Onderzoeker (PDO) op niveau vier. "Deze studie is ontstaan door vraag vanuit de markt, maar nu zijn er relatief te veel studenten in opleiding, waardoor er te weinig leerbedrijven zijn met stageplaatsen."

Op hbo-niveau speelt het tekort aan stageplekken volgens Jansen niet. "Hbo'ers zet je zo aan het werk. Leerlingen van de lagere niveaus hebben meer begeleiding nodig. Ik kan me voorstellen dat bedrijven door de economische crisis nog minder tijd hebben om leerlingen te begeleiden en instrueren."

Het afgelopen schooljaar volgden ruim 19.000 leerlingen een ict-opleiding op mbo-niveau. Daarvan deden ruim 8000 een opleiding op niveau vier, 7000 op niveau drie en 4000 op niveau twee. Het afgelopen jaar was het verwachte aantal leerplaatsen voor alle niveaus 5700.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ik zie wat voor gemiddelde student er een MBO ICT opleiding doet, dan is de spoeling ook maar zeer matigjes.

In deze tijden kan het juist handig zijn om een stagair aan het werk te hebben, maar dan moet je wel 1 vinden die je niet meer geld/tijd kost dan hij oplevert.

Inderdaad, een stagiair kan je de kosten van een FTE-er besparen, en later mogelijk zelfs een goede werknemer opleveren. Dan moet die stagiair dus wel gemotiveerd zijn en een beetje een pro-actieve houding hebben.

Voor zulke stagiairs willen wij wel een handje helpen het tekort aan te vullen met stageplaatsen.

Ben je op zoek naar een stage of ken je iemand die nog stageplaatsen zoekt, reageer dan (of laat reageren) op de vacature Junior PHP developer op www.mailordersolutions.nl!

Leerlingen van de lagere niveaus hebben meer begeleiding nodig. Ik kan me voorstellen dat bedrijven door de economische crisis nog minder tijd hebben om leerlingen te begeleiden en instrueren

Ik dacht dat er door de crisis juist minder werk was voor de werknemers? Het begeleiden van (jouw) toekomstig personeel lijkt me een goed alternatief voor bankzitten.

Als de werkgevers elke werknemer waarvoor geen opdracht is wil ontslaan, dan heb ik een tip voor van Bijsterveldt: maak stagebegeleiden financieel aantrekkelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-05T15:27:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.