Bedrijven geven VMBO'ers kijkje in keuken

Tijdens de actieweken ‘Kom in het leerbedrijf' openen 27 ict-bedrijven hun deuren voor vmbo-leerlingen die willen weten of een ict-beroep bij hen past. Kenniscentrum Ecabo organiseert de bedrijfsbezoeken bij bedrijven.

Vmbo-leerlingen krijgen tijdens de actieweken ‘Kom in het leerbedrijf' een rondleiding door het bedrijf van hun keuze en presentaties over bedrijven en beroepen. Tot en met 27 maart maken 257 vmbo-leerlingen kennis met hun mogelijk toekomstige beroep in de ict-sector. Onder andere Siemens Nederland, Xebic Software en Bosch Security Systems laten leerlingen kennismaken met ict-beroepen  

Verbeelding

Medewerkers van de deelnemende bedrijven laten de leerlingen zien welke taken ze uitvoeren in hun functie. Op die manier krijgen de leerlingen een goed beeld van wat een beroep inhoudt. Naast de beveiligingssector, die de meeste leerlingen trekt, zijn ict en de bedrijfsadministratieve beroepen het populairst.

"Ict spreekt bij jongeren tot de verbeelding. Een vmbo'er is nog op zoek naar de beroepskeuze. Vaak lijkt het ze leuk om met computers te werken, maar weten zij nog niet precies wat werken als ict'er precies inhoudt", zegt een woordvoerster van kenniscentrum Ecabo.

`Kom in het leerbedrijf` is een gezamenlijk initiatief van de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven die verenigd zijn in Colo, VO-Raad, NVS-NVL en Stichting platforms VMBO. In totaal nemen 7500 vmbo'ers deel aan de bedrijfsbezoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

He een positief bericht over de ict sector van Kim. Bravo!

@Ecabo:
"Learning AND Motivation by Inspiration"
De beste garantie op een enorme toeloop voor al jullie studies! Lichtende voorbeelden trekken meer mensen aan dan depressieve artikelen en negatieve berichtgeving over deze ict_sector! Volgens mij zijn jullie op de goede weg met deze aanpak Ecabo, Keep up the good work.

Stap 2?
Mensen uit de deelnemende bedrijven komen regelmatig, structureel langs op scholen om (gast) colleges met real-life praktijk kennis en voorbeelden te geven?

Ecabo.. bieden jullie ook al EMBEDDED ict opleidingen aan, zoals industri?le automatisering, real-time proces besturing, robotica, domotica, home-automation. Kijk voor inspirerende onderwijs voorbeelden eens in het blad Elector -> http://www.elektor.com/ (nee ik heb er geen aandelen in)

Hands on, zeer en direct toepasbare electronica en ict voorbeelden. In mijn ogen ontzettend leerzaam ter inspiratie en motivatie van jonge studenten.

Immers..
Er is zoveel meer ict fun te beleven - voor scholieren - buiten het "windows raamwerk". So open your educational windows today.. what do you want to learn tomorrow?

Met dank aan de positieve berichtgeving van Kim en de reactie van Ronald hier nog wat aanvullende info:

We zijn blij met toeloop voor 'onze' opleidingen maar nog belangrijker vinden we dat jongeren de JUISTE beroepskeuze maken op basis van objectieve informatie en beroepsbeelden vanuit de praktijk.

Met betrekking tot ICT werkt ECABO samen met haar collega Kenniscentrum Kenteq. Kenteq is verantwoordelijk voor de opleidingen 'industriele automatisering' zoals embedded systems, robotica en domotica. Alle informatie is terug te vinden op www.loketmboict.nl

Immers: Samenwerking is een van de belangrijkste competenties voor een ICT-professional en dat goede voorbeeld willen we dus aan elke (potentiele) student meegeven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-11T13:23:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.