Ontslag in proeftijd geeft soms recht op vergoeding

Zorgen

Personeel dat in de proeftijd wordt ontslagen, heeft in sommige gevallen recht op een vergoeding. Medewerkers menen dat zij bij ontslag in hun proeftijd geen rechten hebben. Dat is volgens juristen onjuist.

Medewerkers die in hun proeftijd worden ontslagen hebben soms recht op een vergoeding. Dat stelt jurist Shjaam Ganeshie van het online juristenkantoor Belontslaglijn.nl. Volgens hem laten werknemers zich afschrikken door de officiële formulering dat hun contract in de proeftijd zonder opgave van reden kan worden ontbonden. Werknemers hebben, als zij daar om vragen, altijd recht op een schriftelijke verklaring over de aanleiding voor hun ontslag, stelt Ganeshie.

Een ontslag in de proeftijd kan volgens jurist Ganeshie zelfs door de rechter worden vernietigd, wanneer de reden die de werkgever opgeeft voor het ontbinden van het contract strijdig is met het discriminatieverbod. Bijvoorbeeld een verwijzing naar de leeftijd van een werknemer (“je bent te oud”) zou voor de rechter aanleiding kunnen zijn het ontslag terug te draaien. Andere discriminatiegronden zijn bijvoorbeeld geloofsovertuiging of geslacht.

Volgens de jurist zal de rechter een ontslag in de proeftijd op grond van bedrijfseconomische redenen in de regel als rechtsgeldig beschouwen. De omstandigheden waaronder het ontslag plaatsvindt kan voor de rechter aanleiding zijn voor het toekennen van een vergoeding. Dit is het geval wanneer het ontslag in strijd is met de beginselen van goed werkgeverschap.

Niet gelukkig

Onlangs besloot ict-dienstverlener Logica het contract van een aantal medewerkers in hun proeftijd te ontbinden. De vakbonden zijn ontstemd over deze ontslagen, maar kunnen als bond weinig doen. “Als je als werknemer in je proeftijd ontslagen wordt heb je geen poot om op te staan. Wij zijn daar als FNV niet gelukkig mee, maar in het arbeidsrecht is het zo geregeld”, zegt vakbondsbestuurder Marcel Nuyten van FNV Bongenoten.

Goed werkgeverschap

In de wet is bepaald dat de werkgever en de werknemer verplicht zijn zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen. Een ruimere omschrijving is niet denkbaar. Goed werkgeverschap kan beschouwd worden als een norm waaraan arbeidsrechtelijke aspecten die niet wettelijk zijn geregeld, getoetst kunnen worden. Bijvoorbeeld wijzigen van de arbeidsvoorwaarden door de werkgever, indelen van salarisgroepen naar aanleiding van functiewaardering, aanbieden van passend arbeid aan een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer. (bron: Intermediair.nl)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het feit dat Logica personeel aanneemt en binnen 3 maanden (1 maand opzegtermijn vorige werkgever + 2 maanden proeftijd) weer ontslaat, zegt genoeg over de toekomstvisie van het bedrijf: als het bedrijf al niet eens 3 maanden in de toekomst kan kijken hoe kan je dan verwachten dat het jou gaat helpen 2 of 3 jaar in de toekomst te kijken? Trouwens, zit Kiekeboom niet nog in zijn proeftijd? Logica: je laatste kans om die clown te lozen!

Gelul van Ganeshie. Ik geef werknemers gewoon geen reden. Vragen ze erom, dan krijgen ze het niet. Het contract is tijdens de proeftijd ontbonden, jammer dan. Het lijkt me vervolgens een kansloze zaak bij de rechter: Mijn contract is om bedrijfseconomische redenen ontbonden! Dat kan ik niet bevestigen. Onvoldoende redenen voor ontslagvergoeding, doei!

> Ik geef werknemers gewoon geen reden. Vragen ze erom,
> dan krijgen ze het niet. Het contract is tijdens de
> proeftijd ontbonden, jammer dan.
Of het nou wettelijk gezien mag of niet, het is in elk geval ronduit asociaal. Aannemende dat je iemand ontslaat omdat hij iets niet goed doet, dan is het minste wat je kan doen hem laten leren van zijn fouten.

Help me herinneren dat ik nooit bij je solliciteer, Martin. Want voor zo'n baas hoef ik niet te werken!

Hm, te weinig bezoekers op Computable.nl, dus brengen we Logica er weer eens bij voor een leuke discussie in de reacties?

Lullig dat het gebeurt overigens. Jammer dat Computable dit soort dingen alleen over Logica publiceert, en alle anderen (die vorig jaar al mensen eruit aan het schoppen waren) maar laat voor wat ze zijn.

@Gast-zoveel: Jij werkt zeker bij Logica? Of wil je er graag gaan werken..?

Er is blijkbaar een reden om de andere ICT-dienstverleners niet te melden, Logica wordt als voorbeeld genoemd omdat het er daar wel heel dik bovenop ligt. Wanneer je op deze manier opereert kun je vroeg of laat verwachten dat je voer wordt voor de media. De schaal waarop dit gebeurd maakt het nieuwswaardig, daar zijn Logica managers en directeuren debet aan.

Aan de andere kant is het wel zo dat Logica graag genoemd mag worden, of het daarmee extra nieuwswaarde heeft is geheel afhankelijk van het doel en de relatie met andere artikelen... misschien geeft dit de kwaliteit aan van de schrijver van het artikel en daarmee de kwaliteit van computable?

De reden waarom Logica genoemd wordt is dat het relevant is voor dit artikel. En dat is voor de andere ook zo. Als de mensen die werken met Logica niet goed behandeld worden, zie je vanzelf dat er veel negatieve reacties komen. Bij de andere bedrijven is dat significant minder.

Dus na 3 weken kom je er opeens achter dat je werknemer te oud is, of van het verkeerde geslacht? zou ik toch je sollicitatieprocedure aanpassen....

@ronald: Eerder "vanwege de wet mochten we geen onderscheid maken tussen man en vrouw, dus hebben we je aan moeten nemen, dus vlieg je er bij de eerste de beste komma die je fout doet uit".

Ik twijfel zeer zeker aan de inhoud van de post. Heb het door twee juristen uit laten zoeken. De situatie die Ganeshie schetst klopt wel, maar is alleen niet van toepassing voor de meeste onslagen in de proeftijd. Deze worden gedaan wegens de genoemde bedrijfseconomische redenen.

De kans dat de rechter ook van mening is, dat het slecht werkgeverschap is, zal klein zijn omdat ze meeste gewoonweg niet anders kunnen.

Vind het ook wel een beetje apart, dat altijd Logica erbij wordt gehaald. En dit terwijl Logica tot nu toe de enige is die durft toe te geven dat er mensen in hun proeftijd ontslagen worden.

Alle grote ICT bedrijven doen hetzelfde, maar die blijven alles starrig ontkennen...

En straks is het tij gekeerd en moeten er weer ICT'ers bij. Lijkt me dat die wel 2x nadenken voor ze bij die tent gaan werken ..

Het is toch werkelijk te belachelijk voor woorden dat dit zomaar kan. Als je als bedrijf inderdaad niet kan, okee. Als de medewerker niet functioneert, okee. Maar niet als je iemand al onder je vleugels hebt genomen en met allerlei mooie beloftes binnen hebt gehaald. Dan ben je als werkgever ook een morele verplichting naar je werknemer aangegaan. Bedrijven die mensen aannemen en vervolgens op de laatste dag van de proeftijd ontslaan omdat het hun "even" niet uitkomt, verdienen mijns inziens geen personeel. Managers die dat besluiten zijn het licht in hun ogen nog niet waard.

Hetzelfde overkwam mij met Yacht. Ook wegens een "veranderende propositie" op de laatste dag van mijn proeftijd ontslagen. Daar heb je dan een vaste baan van 7 jaar voor opgegeven!

@Martin,

Als je zo met mensen omgaat komt het je duur te staan!

Bij Yacht gebeurde inderdaad hetzelfde , natuurlijk is het een kwalijke zaak dat bedrijven de situatie zo verkeerd hebben ingschat. Ik heb er ook begrip voor dat ze mensen aan het einde van de proftijd ontslaan want je kan ze natuurlijk ook niet 1 jaar op de bank laten zitten maar je kunt het wel op een redelijke afwikkelen als je de mensen een goede uitleg geeft , exuses maakt en 2 maand salarisen meegeeft dan is de situatie nog niet leuk maar dan heb je het wel redelijk netjes afgewikkeld. Het kost dan wel wat geld maar ik denk dat kosten om al de negatieve publiciteit en het gevoel bij het achtergebleven personeel weer om te buigen zijn volgens mij veel hoger

"Vind het ook wel een beetje apart, dat altijd Logica erbij wordt gehaald. En dit terwijl Logica tot nu toe de enige is die durft toe te geven dat er mensen in hun proeftijd ontslagen worden.

Alle grote ICT bedrijven doen hetzelfde, maar die blijven alles starrig ontkennen..."

Aardig dat jullie het voor Logica opnemen, maar durven doen ze helaas niet:
Het is nog altijd niet officieel INTERN gecommuniceerd dat er mensen zijn ontslagen in hunproefperiode, laat staan hoeveel dat er dan zijn.
Wij weten officieel net zoveel als de gemiddelde Computable lezer!

@Kees2

Inmiddels is intern wel gecommuniceerd dat personeel helaas in hun proeftijd moest vertrekken om zo de kosten te reduceren.

Logica is geen uitzondering ten opzichte van de andere detacheerders alleen heeft wel eerlijk toegegeven hard te moeten snijden om zo de crisis te overleven.

Wat kun je doen als je in je proeftijd wordt ontslagen omdat je werkgever geen projekt voor jou heeft gescoord, dus zonder dat je ook maar 1 uur hebt gewerkt?

In dat geval heb je misschien hier wat aan:

http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AZ8036

"Daarbij geldt dat een ontslag tijdens proeftijd in strijd kan zijn met het beginsel van goed werkgeverschap. Het hof oordeelt dat, nu Inter Planet [geintimeerde] slechts ongeveer een uur tewerk heeft gesteld, terwijl dit werk (het installeren van een modem) naar [ge?ntimeerde] heeft gesteld en Inter Planet onvoldoende heeft weersproken niet het werk was waarvoor [geintimeerde] was aangenomen en Inter Planet voorts ten tijde van de opzegging geen steekhoudende argumenten voor opzegging van de arbeidsovereenkomst heeft gegeven, Inter Planet in strijd met goed werkgeverschap heeft gehandeld."

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-13T17:02:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.