Novell komt met gratis opensource-onderwijs

Mbo-studenten die worden opgeleid tot ict'er, kunnen waarschijnlijk vanaf volgend schooljaar Linux-onderwijs volgen. Kenniscentrum Loket-ICT is daarover in onderhandeling met softwarebedrijf Novell. Als de onderhandelingen succesvol afgerond worden, kunnen docenten het lespakket over opensourcesoftware gratis gebruiken.

Loket MBO-ICT, onderdeel van kenniscentrum Ecabo, is met softwareleverancier Novell in bespreking over het gebruik van Linux door het middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat om het beschikbaar stellen van lesmateriaal, Linux-examens en technische ondersteuning.

Dat heeft het Loket MBO-ICT laten weten. Het bericht komt vlak nadat politieke partij GroenLinks kamervragen stelde over het gebruik van opensourcesoftware in het onderwijs. Dat zou nu nog te weinig aandacht krijgen.

Als de onderhandelingen tussen het kenniscentrum en Novell tot een goed einde komen, kunnen mbo-opleidingen vanaf volgend schooljaar gebruikmaken van het lesprogramma over opensourcebesturingssysteem Linux. Volgens Loket MBO-ICT gaat de overeenkomst ‘aanzienlijk verder' dan de samenwerking die het kenniscentrum al heeft met Microsoft, Cisco en Oracle. In tegenstelling tot het betaalde onderwijs van déze leveranciers, is het de bedoeling dat Novell de nieuwe lessen en de bijbehorende ondersteuning gratis aanbiedt aan ict-opleiders.

De komende tijd gaan de twee partijen bespreken hoe het nieuwe curriculum kan worden toegevoegd aan de ict-opleidingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi initiatief van Kennisloket ict en Novell :-)
Open Source geeft de power weer terug waar ie hoort.
Bij de programmmers en de bedrijven waarvoor ze willen werken.

Een paar citaten uit de leefregels van onze voorgangers op computer gebied:
"Access to computers should be unlimited and total."
"Always yield to the Hands-On Imperative"
"All information should be free."
"Computers can change your life for the better."
http://www.stevenlevy.com/index.php/other-books/hackers

Novell laat hiermee zien als leverancier dat ze haar roots nog niet is vergeten :-) Welke Leverancier is er bereid om terug te keren naar haar eigen /root(s) ??

Mooi initiatief!
Ik zit wel met een vraag: zijn deze MBO-ers met deze kennis nu wel geschikt(er) voor het bedrijfsleven?
Het liefts zou ik zien dat het bedrijfsleven zich aanpast aan en gebruik gaat maken van het aanbod van opensource kennis op de markt... (wishfull thinking?).

Als aanvullend hieraan het 'opensource bewustzijn' bij het bedrijfsleven wordt gestimuleerd kan het op termijn heel veel opleveren.

Geen wishfull thinking als je het mij vraagt. Door de studenten bekender met opensource te maken zal het bedrijfsleven wellicht ook een positievere kijk hebben op GNU/Linux en/of opensource.

Goed initiatief denk ik zelf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-16T10:36:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.