Getronics bekijkt herplaatsen personeel bij KPN

bezwaar kritiek inspraak

Getronics is met de vakbonden een nieuw sociaal plan overeengekomen. Als onderdeel ervan gaat de dienstverlener onderzoeken hoe zijn medewerkers in bepaalde gevallen kunnen worden hergeplaatst bij moederbedrijf KPN.

De vakbonden reageren positief op het nieuwe sociaal plan dat ze hebben afgesproken met de directie van Getronics. Het plan is in grote lijnen hetzelfde als dat van 2008. Belangrijkste nieuwe afspraak is dat de werkgever gaat bekijken of de ‘interne arbeidsmarkt' kan worden verruimd, zodat Getronics-medewerkers ook bij andere delen van moederbedrijf KPN terecht kunnen, indien wenselijk. Bovendien wordt de oude kantonrechtersformule behouden. Die is gunstiger dan de nieuwe.

Interne herplaatsing

"Ik ben net vrolijk het hoofdkantoor van Getronics uitgelopen", vertelt Bob Bolte van FNV Bondgenoten. De vakbondsman is tevreden over het principe-akkoord, dat hij nog moet voorleggen aan zijn achterban. "Het schept vertrouwen in het bedrijf." Begin februari gingen de bonden al akkoord met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor 2009.

Als onderdeel van het nieuwe sociaal plan gaat Getronics onderzoeken hoe zijn medewerkers eventueel bij moederbedrijf KPN aan de slag kunnen. Interne herplaatsing is belangrijk in deze economische situatie, zegt Bolte. "Normaal is het personeelsverloop bij Getronics redelijk groot, meer dan duizend werknemers per jaar. Door de onzekere situatie blijft iedereen nu zitten waar hij zit." Ict-dienstverleners zoals Getronics hebben volgens hem voornamelijk extern ingehuurde medewerkers de wacht aangezegd. Het is goed als interne medewerkers ook bij KPN kunnen worden geplaatst als bij het dochterbedrijf geen werk is, beredeneert Bolte.

Formule

Een sociaal plan treedt niet alleen in werking bij ontslagen. Er staan ook regelingen in die bijvoorbeeld in werking treden zodra ondernemingen besluiten om vestigingen te sluiten of te verhuizen, duidt de vakbondsman.

Getronics is wel al langere tijd bezig met het sluiten van enkele locaties, vertelt hij, maar heeft geen grootschalige ontslagplannen. "Alle bedrijfsonderdelen tellen op dit moment wel hun knopen en kijken hoe ze hun kosten kunnen verlagen. Bijvoorbeeld door lease-auto's niet in vier maar in vijf jaar af te schrijven en door het verminderen van het aantal buitenlandse reizen. Dit noemen ze bij Getronics het ‘contingencyplan'.

Ict-dienstverlener Getronics heeft nog niet kunnen reageren op dit bericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kan beter bij Getronics blijven werken dan bij KPN.
Geen werk is evenwel nog slechter als werken bij KPN.
Getronic medewerkers kunen bijna niet terecht op de externe ICT-markt.
Ik ben wel tevreden dat de inhuurders eruit gewerkt worden; hadden ook nauwelijks additionele meerwaarde.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-20T16:38:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.