Recruiter stelt sollicitant graag rare vraag

Creatieve recruiters gaan verder dan de standaard vraag ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?'. Zo vraagt Microsofts recruiter sollicitanten een berg te verplaatsen en wil wervingsbureau Yer weten wat voor vader je bent.

Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? Sommige recruiters houden wel van een rare vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Microsofts recruitment manager Jolie den Boer is er een van. ‘Doe je niet mooier voor dan je bent'.

Bij softwarebedrijf Microsoft wordt sollicitanten al jaren gevraagd hoe ze de berg Mount Fuji zouden verplaatsen. De werkgever zoekt namelijk gemotiveerde, stressbestendige, creatieve mensen die over een gezonde dosis logica beschikken en hoopt met vragen als deze sollicitanten uit te dagen.

Microsofts recruitment manager Jolie den Boer: "De meeste kandidaten hebben hun gesprek goed voorbereid en hun cv op orde. Vaak komt er dan een riedeltje van wat ze kunnen en hebben gedaan. Waardevolle informatie, maar niet voldoende. Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit."

Het bos in

Ook het stellen van persoonlijke vragen behoort tot die tactiek. Den Boer raadt sollicitanten aan bij dit soort vragen eerlijk te zijn. "Doe je niet mooier voor dan je bent", zegt ze in een gesprek met collegatijdschift Intermediair. "Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur."

Ook Jerre Cramer, managing consultant bij Yer en verantwoordelijk voor het werven van ict-managers, kent de rare-vragen-methode. Cramer: "We sturen onze kandidaten soms heel bewust het bos in. Je ziet dan ineens de ware aard van een persoon naar boven komen. Daarom stel ik vragen als: "‘Wat ben je voor vader?' of ‘Zit je nu in je rol of ben je echt?'."

Volgens Cramer is het belangrijk bij het horen van een rare vraag niet in de verdediging te schieten. Ga dus niet met je armen over elkaar zitten als een recruiter vraagt wat je zou doen met een miljoen pingpongballen. Wanneer je overdonderd bent, is het slimmer om bedenktijd te creëren door te vragen waarom de recruiter de vraag stelt, aldus Cremer. Bovendien kan een manager op het werk ook moeilijke vragen verwachten. Cramer "Daar moet je gewoon mee kunnen omgaan."

De tien raarste vragen

1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?
2 Beschrijf jezelf in één woord
3 Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
4 Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?
5 Wat is hot in muziek, auto's, jeans, shopping, sieraden en zo?
6 Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?
7 Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?
8 Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?
9 Vertel eens een mop?
10 Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?

bron: O'Connel Marketing Recruitment

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat zijn nog relatief normale vragen.

Bij mijn werkgevers eerste selectiegespre (v.d. 4 in totaal) moest ik even vertellen welke muziek ik op mijn begrafenis zou willen..

Daarbij had ik geantwoord:
Ik zou mijn hele muziek verzameling afspelen, dat vindt ik een reflectie van mijn persoonlijkheid.

Nog niet eens zo slecht gevonden, zeiden zij...

>>Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur.
Alsof managers bij Microsoft daadwerkelijk geintresseerd zijn in je persoonlijke leven....

Tja, als je als manager niet gehinderd bent door enige vakkennis waarop je sollicitanten kunt beoordelen dan moet je wel iets verzinnen om over te ouwehoeren. Wij zitten midden in de zwaarste recessie sinds de jaren 30 maar bedrijven hebben nog steeds tijd en geld over voor dit onzin.

Wat wil je nu eigenlijk zeggen, tester?

Tussen de recruiters (HRM, P&O) en de werkelijke werkvloer zitten een wereld van verschil. Dergelijke rare vragen bieden voor de sollicitant ook helemaal geen meerwaarde.

1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?

je mag me kopen voor 3000 euro netto per maand

Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?

zoveel mogelijk Chinezen blij maken

Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?


Wat is hot in muziek, auto's, jeans, shopping, sieraden en zo?

vuur

god, vragen als ie echt bestaat

Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?

niet op 2 handen te tellen

Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?

jij bent oud en ik ben jong

Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?

waarschijnlijk te veel


Vertel eens een mop?

god bestaat niet


Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?

zo veel mogelijk aan zelf verrijking, en niet hier solliciteren

Bij sollicitatie gesprekken stellen recruiters en managers vragen die zij tijdens hun sollicitatie hinderlijk vonden.Niet waar? :)

Ik denk dat recruiters dit soort vragen stellen uit verveling. Het is dan ook echt een klote-beroep. Elke dag mensen bevragen, ik moet er niet aan denken. Dan zou ik vanzelf ook na twee dagen alleen nog maar vragen stellen als: doe eens een zwangere kangaroe na, of: heb je als man liever seks met een echt hele lelijke vieze vrouw of met een mooie man?
Dat zou na weer twee dagen ook weer gaan vervelen, en dan zou ik ontslag nemen, of ontslagen worden.
Een beangstige gedachte is alleen dat er misschien mensen zijn die ?n recruiter zijn ?n die uit serieuze motieven onzin-vragen stellen. Ik kan me het haast niet voorstellen, maar je zal maar zo'n type treffen tijdens een sollicitatiegesprek...

Ook een bekende...
Kies een dier dat het beste bij je past en vertel hoe en waarom dat dier het beste bij onze organisatie past.

Op zich heb ik niks tegen dit soort vragen, het geeft je als sollicitant ook de kans om je van een andere kant te laten zien.

Veel interessanter vind ik echter dat ze altijd vragen naar je ervaring (wat je gedaan hebt, waar, hoe, je taken, verantwoordelijkheden etc.) Kortom heb je het trucje dat ze zoeken al eens gedaan. Ze vragen echter nooit of je er goed in was.

Ik kreeg ooit de vraag wat zou je beste vriend zeggen over jou. Mijn antwoord "hij zou zeggen je hebt de verkeerde je moet mij hebben want ik weet het toch beter".

Toen moesten ze gaan nadenken over wie er met de "ik" in de zin bedoelt werd.
Op dat moment heb ik bedankt en heb het gesprek beeindigt.

Zelf ook meegemaakt bij Syntegra met zo'n flapdrol. M'n c.v. had hij niet gelezen, maar onzinvragen wist hij wel te stellen. Achteraf hoorde ik dat ze me niet bij hun klant wilden aanbieden, maar omdat ze m'n c.v. al naar die klant hadden doorgestuurd ?n de klant erop stond (op basis van dat c.v.) w?l met mij een gesprek te hebben heb ik die opdracht wel gekregen. Dit geeft eens te meer aan dat de meerwaarde van W&S bureau's van nul en generlei waarde is. Laat ons gewoon met de klant praten, die weet doorgaans meer van de materie dan de tussenpersoon.

Recruiters stellen deze vragen niet om simpelweg te irriteren maar zullen hiermee ook een indruk krijgen in je flexibiliteit, door snel van gespreksonderwerp te kunnen veranderen toon je aan dat je flexibel bent in gedachte.

Deze vragen zijn niet simpelweg om mensen te irriteren, maar hiermee testen ze onder andere je flexibiliteit.

HR (voorheen PZ!), recruitment, talentdevelopment etc.; allemaal lieden die zelf over 0 competenties beschikken. Laat ze er eerst eens voor zorgen dat mijn naw gegevens juist geadministreerd zijn en mijn verhuisbericht in een keer correct doorgevoerd wordt!

Te veel mensen voor te weinig werk.. Dan krijg je dat. En de politiek maar denken dat de spreadsheet telling op orde is. We hebben in Nederland echt teveel reclamefiguren, boekhoudvolk, programmeurs, PZ-ers (HR) en ander vaag volk.

Tot 67 doorwerken levert echt niks op. Moet je eerst al dat overbodige volk vertellen dat ze normaal werk moeten doen en daarna dat ze moeten innoveren.

Gewoon arbeidstijdverkorting en vut. Houden die pz-ers vanzelf wel op.

Sjongejonge, wat zijn we allemaal weer positief ...het standaard doorploegen van je CV is toch ook waardeloos of niet ? een beetje variatie in de vraagstelling kan geen kwaad toch ? niemand hier die ervaring heeft met een goede recruiter ?

Ik denk dat vragen naar hobby's vaak veel meer zegt over iemand ... en daar kun je dan over doorvragen waarom iemand een hobby heeft. Dat zegt vaak veel meer over iemand dan een willekeurige onzinvraag.

Flexibiliteit? Originaliteit? Je krijgt zo alleen maar de mensen die een mooi ad-rem verhaal op kunnen hangen. En er zijn genoeg mensen in de IT die hun werk opleuken in verhalen, moeilijker doen voorkomen en creatieve manieren verzinnen om het bij anderen neer te leggen (vroeger delegeren genoemd). Vragen die de echte persoon tonen, en om te checken of de echte ik er zit, prima.

@ M

Waarom heb jij die hobbie:
""omdat ik het leuk vind"

Kijk, die zou ik dan meteen afwijzen. "Omdat ik het leuk vind" lijkt me een reactie waar geen echt plezier in zit. En dat dan voor iets wat je voor je plezier doet. Of het moet zijn dat er nog een verhaal van 5 minuten volgt.

Als ze mij naar mijn hobbies vragen krijgen ze een enthousiast verhaal. En laat hobby en werk nu ook nog eens dicht bij elkaar liggen. Maar als ze onzinvragen gaan stellen dan ben ik weg. Ik kan mijn tijd wel beter besteden.

Wat tweaktubbie zegt. Een werkgever heeft meer aan mensen die gewoon hun werk goed doen. Ik heb genoeg mensen gezien met lulpraatjes die 0,0 niets aan productie maken.

Vraag 1: Wat zou je doen als je na een maand weer wordt ontslagen?
Vraag 2: Zou je bankzitter willen worden?
Vraag 3: Ben je bereid tot je 75ste door te werken?
Vraag 4: Zou jij als je onze bestuurder was je bonus weigeren?
Vraag 5: Wat is de raarste vraag, die ik je zou kunnen stellen?
Vraag 6: Wat is het correcte antwoord op vraag 6?

Het is de taak van een recruiter om zijn vak te kennen en te weten hoe hij een kandidaat genoeg leert kennen in 1,5 uur maar de taak van de kandidaat om een stukje research te doen c.q. aanvoelen bij welk bureau hij een professioneel gesprek kan voeren.

DUS...................

Tijdens mijn sollicitatie had ik al een akkoord met de directie, hij wilde HR niet omzeilen dus een gesprek met een muts. Ze vroeg naar mijn werkelijke ambitie.
Mijn antwoord: zo laat mogelijk beginnen, lange lunch en vroeg thuis.
Ze adviseerde de directie: aannemen, hij is heel creatief.

Die vragen zijn echt onzinnig.
Ik heb laatst een sollicitatie procedure achter de rug. Daar zijn geen van dit soort onzin vragen gesteld. Als dat wel hadden gedaan, was mijn interesse in het bedrijf gedaald. Je zet jezelf te kijk met dit soort wannabee psychologische vragen.

Voor veel mensen is een sollicitatiegesprek nog steeds een stressvol gebeuren en die zitten dan behoorlijk gespannen in het gesprek. Een dergelijke "onzin"-vraag kan het ijs een beetje breken en mbv bv een vraag over hobbies kun je een kandidaat beter peilen over iets waar hij echt enthousiast over is.

Ik heb wel goede ervaringen met recruiters: geen onzin vragen, een gesprek met diepgang. Het werd geen interview en daar zit hem wat mij betreft het verschil in.

Wat de recruiter vaak vergeet is dat recruiten zijn/haar vak is en solliciteren geen vak is. Een sollicitant heeft minimaal last van zenuwen, wil de baan graag waarop hij heeft gesolliciteerd en wil toch het beste van zichzelf laten zien, daarnaast moet hij ook nog eens zichzelf zijn en antwoord gaan geven op wat in zijn perspectief niet bijster intelligente vragen zijn. Een goede recruiter houdt daar rekening mee. Solliciteren is GEEN VAK.

Daarentegen hou ik wel van domme vragen tijdens mijn gesprek. Die leggen we heel simpel weer terug.

Recruiter : "Met wat voor dier ben je te vergelijken" ...
Sollicitant: "Dat is nou eens een diepzinnige vraag, hummm dat verrast mij, wat voor dier zou jij kiezen?"

Achter elke recruit zit een wereld aan ervaringen, mogelijkheden en kansen, en, ja, ook persoonlijke networking. Dat maakt recruiting zo leuk.
Met die rare vragen buiten de comfort zone kun je iemands creativiteit en IQ peilen en het gesprek een beetje spannend houden.
Met (3 tot 5x) doorvragen binnen het vakgebied kun je iemands kennis, ervaring en overtuigingskracht peilen.

Tegenwoordig tref ik heel veel HRM mensen van jongere generaties. Deze hebben totaal geen fantasie en of verbeeldingskracht. Ze worden opgedeeld in 2 secties. De 1e zijn zoekers en de 2e zijn de HRM managers.

De 1e zoekt naar mensen op steekwoorden in databases bij het Monsterboard en zo en als het "woordje" niet in je CV staat dan heb je onvoldoende kennis en ervaring

De 2e heeft al moeite om een CV groter als 3 bladzijden te lezen ( doet dit dan ook niet) en gaat dan tijdens een intake ( want hij nodigt je toch uit want hij moet ook zijn tijd verantwoorden)proberen je te prikkelen met nonsens vragen. Hier ga ik graag op in want dan neem je het gesprek over, resultaat is dan vaak dat ze helemaal niet meer weten wat te zeggen/doen en je dan op basis van vergelijk met mede collega's niet voldoet over de juiste skills of past in de samenstelling van de afdeling.

Vroeger..... ja krijgen we dat weer, was solliciteren een normale bezigheid, een automonetur kwam met zwarte handen en liet zien hoe hij een auto doorsmeerde en een telefoniste bewees achter de balie haar vriendelijkheid en accuratese met doorverbinden / verwijzen e.d.

Tegenwoordig moet je beneden de 36 jaar zijn ( Bewezen studie), afgeronde universitaire opleiding Nederlands,(want stel dat je een punt komma verkeerd hebt) wel in een 3 deligpak maar dat toch lijkt op een casuele uitstraling en vooral niet slimmer willen zijn als de recruiter want dan weet je zeker dat deze ijdeltuit je niet aanneemt.

Ik heb hier pas geleden ergens anders ook over gelezen, o.a. Microsoft's vraag over Mount Fuji werd daar ook genoemd.

Hier een website die gewijd is aan interview puzzels: http://www.techinterview.org.

Om te oefenen...

"Doe je niet mooier voor dan je bent" is ook een mooie slogan voor alle recruiters en bedrijven. Stop zelf ook eens met de fake vacatures, mooie imagos en valse beloften die je niet waar kunt maken als recruiter of bedrijf. Wees zelf oprecht en eerlijk, want dat duurt het langste toch? What comes around goes around ;-)

Mount Fuji verplaatsen?
Beetje vage probleemdefinitie geachte spreker.. Dat hangt bij mij geheel af van wat jij ervan wilt overhouden na afloop van die verplaatsing :-)

"Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit."
1. Bedenk hierbij dan ook dat ditzelfde gedrag ook een leuke counter-strategie voor een sollicitant kunnen zijn als tegen-actie, bij wijze van de zoveel geprezen assertiviteit:

2. Beste werkgever/ geachte recruiter:
- wat is het doel van uw vraag?
- waar heeft u de verborgen camera verstopt?
- waarom wilt u van mij dit antwoord weten?
- wat wilt u met deze vraag bewerkstelligen?
- wat is uw motivatie om mij deze vraag te stellen?
- helpt mijn antwoord mij dichter op weg naar uw vacature?
- word dit interview opgenomen ter kwaliteitsverbetering van uw bedrijf en personeel?
- bent u uberhaupt wel van plan om mij deze vacature te gunnen of zit ik hier mijn tijd te verdoen voor uw entertainment?

Dit zijn zo maar een paar assertieve counter-acties om de motivatie van je gesprekpersoon duidelijk en helder te krijgen tijdens een gesprek. Daar heb jij ook recht op als sollicitant. Kaats rustig de gesprekbal terug als JIJ voelt dat het je niet dichterbij een baan brengt.

4. Als je als sollicitant echt lol wilt hebben, heb ik hier nog een paar leuke uitprobeer vragen voor je.
- is uw bedrijfscultuur wel kredietcrisis bestand?
- hoe lang heeft u geplanned dat ik hier kan blijven werken?
- hoeveel verdient u aan het aanstellen van mij in uw bedrijf?
- stelt u thuis ook zulke rare vragen om uw gezinsleden te motiveren?
- wat is het belangrijkste doel van uw HRM beleid, winst maken of mensen behouden?
- wat zou u doen als ik de serverruimte door mijn ongelukje een dagje zonder stroom komt te zitten?
- welke garantie kunt U mij geven dat ik hier mijn pensioengerechtige leeftijd kan behalen binnen uw bedrijf?
- mag ik nog steeds blijven werken als ik 20 % van uw large accounts op de kast jaag?

Zomaar een aantal tegen-vragen waarmee een sollicitant ook lol kan hebben aan zo'n uitdagend vraaggesprek. Eens kijken hoe jouw gesprekspartner erop reageert. Wat zij naar jou toe doen, kun je immers altijd terug doen, spiegelen :-) Mocht je daarna geen baan gegund worden, heb jij toch in ieder geval een hoop lol gehad!

[Het bos in]
Je hoeft ook niet op alle vragen antwoord te geven.
Er bestaat ook nog zoiets als persoonlijke privacy. Wanneer een recruiter / werkgever dit soort ongein met je uithaalt, is er gewoon sprake van onkunde, bewuste manipulatie en machtsmisbruik ten koste van jouw kasn op een mogelijke baan. De vraag is dan ook of jij voor zon persoon of bedrijf wilt werken. Blijf bij jezelf en trouw aan jezelf is mijn advies. Werken kun je overal en altijd nog. Desnoods als barkeeper in Spanje of "tomatenplukker in het westland"

Wat ik hiermee wil aangeven is dit:
Ongeacht de ROL die je speelt op je werk (recruiter, werk-gever, sollicitant) in het THEATER genaamd ARBEIDSMARKT.. lijkt het me heel bevorderlijk voor de industrie en de sfeer als je elkaar MENSELIJK blijft behandelen.
After all.... het gaat alleen maar om ?een baan? .. een 40 urige kunstje om je rekeningen mee betaald te krijgen, je dromen mee gefinancierd te krijgen, je favouriete vrije tijdsbesteding te betalen. Daar zijn ook betere en respect vollere methodes voor te verzinnen om te kijken of iemand daadwerkelijk bij je wil werken, geschikt is voor een functie in je bedrijf.

Verbetertip voor recruiters en bedrijven:
Geef aanstaande sollicitanten eens ECHTE reeds door jouw bedrijf opgeloste CASES en vraag hoe zij ertegenaan kijken, hoe zij het aan zouden pakken.
Speel eens een echt en oprecht dynamisch assesment / acquisitie-toneelstuk, inhoudelijke rollenspel.
Ga zelf ook eens innoverend buiten je eigen confort-zone en kom eens aan wat uitdagenders dan die standaard interview truckjes. Kom eens van je burostoel af.

Voorbeeld:
Een survivaltocht door De Ardennen voor een baan:-)
Maar dan wel zelf ook meedoen he ;-)

Dan krijgen de sollicitanten ECHT de kans om te laten zien wat ze in huis hebben en dan weet en VOEL je meteen wat voor een vlees je in de kuip hebt, achter het 3 delige grijs, of mantelpakje, de stropdas, de netjes gekamde haartjes en de gepoetste schoenen en de muur van gewenste certificaten.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf en je eigen branche

"Want aan het eind de dag blijven we allemaal mensen."

Het kan altijd erger... in de verkoop, bijvoorbeeld. Ik heb ooit gesolliciteerd bij een ijzerwarenhandel. Eerst langs een recruiter die mij een dergelijke "onzinvraag" stelde, daarna langs PZ die mij DEZELFDE vraag stelde, daarna langs het hoofd verkoop die mij wederom DEZELFDE vraag stelde, en toen vervolgens de regiomanager mij (tijdens sollicitatiegesprek nummer 4, WTF) opnieuw EXACT DEZELFDE vraag stelde heb ik hem bedankt voor de koffie en ben ik naar huis gegaan... wat een prutsers zeg. Dat hele gedoe speelde in een tijdspanne van twee weken want natuurlijk was het onmogelijk om meer dan 1 gesprek op een dag te plannen.

Het kan altijd erger en soms te stom voor woorden , dit
kenmerkt de kennis maar vooral de kunde van het bedrijf. Bij een groot bedrijf in de ICT genaamd naar een zeiljacht, Meerdere gesprekken gehad eerst met een collega op de vloer, daarna met een recruiter, daarna met een afdelingsmanager ( die afspraken maakte, maar niet nakwam omdat ineens zijn vakantie gepland stond) werd door een oudere auccountmanager in het CV ondekt dat ik in mijn jeugd de mulo niet had afgemaakt en daardoor ineens als IT medewerker niet meer geloofwaardig was. Dat ik in een latere fase, zoals zovelen in avond of bijstudie, een opleiding Bestuurlijke Informatica had gedaan en behaald telde niet mee.

Maar daar kon hij niet mee aankomen bij zijn klanten... ??

Gemakkelijk bemiddelingen kan iedereen, systeembeheerders en functioneel beheerders kunnen ze niet aangesleept krijgen, maar om een specialist te krijgen en/of te plaatsen hebben ze onvoldoende kennis van de persoon/ de materie / de eindklant om tot een goede match te komen of enig risico hierin te nemen. Op deze wijze maskeren ze hun eigen onbekwaamheid en de klant word door een verkeerd verwachtingsplaatje opgezadeld met lose kreten en hoge rekeningen. ( gem. 15 % van het jaarsalaris).

Ja als je al geen hekel hebt aan recruiters dan krijg je het vanzelf wel.

Over de tien genoemde vragen: Vraag 1 tm 3 zijn genoeg om mijn sollicitatie in te trekken. Serieus, 100%. Dus recruiters u bent gewaarschuwd. Vraag 4 kan ik nog wel een beetje mee lachten. Vraag 5, 6, idem, ik stap op en verlaat de conversatie ruimte. Stik er maar in! Vraag 7 kan er net mee door. Vraag 8, daar loop je echt het risico je tanden te verliezen. Vraag 9, ik zou me schouders op halen en zeggen, als u mij niet serieus neemt, dan ik u ook niet. Vraag 10, ja da's makkelijk ik zou helemaal niks doen, vooral niet werken want dan hoef ik tenminste geen knuppels van recruiters meer te woord te staan.

Oh echt, sommige van die lui verdienen gewoon eens een keer een slag in het gezicht tijdens zo'n interview!

@jackall @Sander

Goed zo! Loop gewoon weg uit zo'n gesprek! Dat zouden meer sollicitanten moeten doen, dan houdt het vanzelf op.

Toch erg dat als je bij een bedrijf wilt werken, eerst langs het grootste jantje irritantje moet, de recruiter. Dit terwijl je er tijdens de uitoefening van je vak eigenlijk niks mee te maken hebt, want, inderdaad, lollige sollicitatie gesprekken houden is je vak niet, informatica is dat.

Vraag aan de recruiter: Vind je je baan wel leuk?

Sorry maar ik kan recruiters hun bloed wel drinken. Toen ik in 1993 van school kwam, was mijn moeder net overleden aan longkanker. Ik had moeite met het vinden van een baan. Toen ik eindelijk een vervolg gesprek had op een eerste gesprek, werd ik geestelijk uitgemolken door meneertje de recruiter. Hij stelde de vraag hoe ik de dood van mijn moeder verwerkte. Ik zei dat hij daar niets mee te maken had. Vervolgens bleef hij maar doorzeuren dat ik die vraag moest, en moest beantwoorden. Ik dreigde zelfs mijn sollicitatie in te trekken, maar gaf uiteindelijk toch toe. Ik zat toen niet in een goede marktpositie. Ik zal dit nooit vergeten en ik haat die mensen. Echt ik haat ze!!

@Iedereen: Nog meer positieve ervaringen te delen over W&S buro's?? Gezamelijk krijgen de de "rotte appelen" vanzelf wel uit de markt. Het is handig dat je het deelt (hier) met elkaar..

@Sorry:

Vanwege een zeer nare ervaring met een recuiter deze mensen haten is wel een beetje kort door de bocht. Dat maakt jezelf niet veel beter. Je weet toch zelf wat je waard bent.

Een priv? vraag stellen kan soms vervelend zijn, zeker in jouw geval destijds, maar het kan een goed getrainde recruiter veel inzicht geven over hoe jij met moeilijke zaken omgaat die in eerste instantie niets met het werk te maken (lijken te) hebben. Misschien dat het bij hem ontbrak aan empatisch vermogen om te weten wanneer hij op moet houden.

Die recruiter van mij was Mercury Urvall of zoiets. En het gaat niet om 1 rotte ervaring. Vaak voel je bij zo'n recruiter een soort arrogantie van een 'wannebee psycholoog' die je agressie opwekt. Het enige wat die man zou hoeven te weten is dat ik in de tijd dat mijn moeder gestorven is, ook binnen drie jaar cum laude voor mijn opleiding ben geslaagd. Maar ze geilen er gewoon op joh! Het geeft ze een gevoel van macht.

De mooiste en tevens irritanste heb ik nog niet voorbij zien komen: Kandidaat (meestal gesteld door een tweede persoon die heel de tijd zijn kop heeft gehouden), wat zijn je goede en slechtste eigenschappen en wat zijn je beste en slechste ervaringen, vertel vertel...

Mijn goede eigenschap is dat ik nooit mijn slechste eigenschappen vertel... (je hoeft bij de rechtbank toch ook niet tegen jezelf te getuigen)

En mijn mooiste ervaring de geboorte van mijn zoon en mijn slechste ervaring dat de HRM-medewerker dat dan weer niet inziet...

Mooi man, die recruiters. Ik ben vrachtwagenchauffeur en kwam ook bij zo'n bureau terecht. Die kerel stelde me allerlei semi-psychologische vragen maar door dat alles heen kon ik merken dat hij alleen een trend volgde. Hij wist niet eens waarom hij dergelijke vragen stelde. Erg goedkoop knoeiwerk. De baan kreeg ik. Na 1 dag opgestapt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-31T16:25:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.