Scholier kiest minder vaak voor ICT-studie

Het aantal jongeren dat aan een ict-studie begint, is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep. Volgens het bestuursorgaan dat onder andere verantwoordelijk is voor het verstrekken van studiefinanciering begonnen 7.510 eerstejaars studenten vorig jaar aan een ict-opleiding.

Twee jaar eerder waren er nog 8.692 scholieren die voor een automatiseringsstudie kozen. Het gaat om de voorlopige cijfers over ict-opleidingen op hbo- en wo-niveau die brancheorganisatie ICT~Office gepubliceerd heeft.

Net als in voorgaande jaren is de daling het sterkst onder meisjes. Bij traditionele ict-studies is drie tot acht procent van de nieuwe lichting studenten een vrouw. Alleen bij de opleidingen Communication en Multimedia Design, Gamedesign en Communicatiesystemen liggen de percentages hoger.

Diverse acties moesten de afgelopen jaren de populariteit van ict-studies vergroten. Zo gaf staatssecretaris Jan Kees de Jager in januari gastlessen op middelbare scholen en ontwikkelde Technasia-oprichter Judith Lechner. Zij bedacht het schoolvak ‘onderzoek en ontwerpen' dat middelbare scholieren moet laten zien dat bèta en techniek leuk is.

Nieuwe ICT-studenten

2006

2008

Bedrijfskundige informatica (HBO)

1.525

1.071

Communication & Multimedia Design (HBO)

1.394

1.512

Informatica (HBO)

2.270

1.966

Technische Informatica (WO)

332

313

Totaal instroom HBO en WO

8.692

7.510

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien... heel misschien.. zo een tikkie POSITIEVERE berichtgeving over de ict-sector in het algemeen een stimulans kunnen zijn? Dus geen berichten meer zoals onderstaande reeks:
- [Logica ontslaat weer 300 banen in Nederland]
- [Recessie remt inhuur van ICT-dienstverleners]
- [Infor voltooit reorganisatie in Nederland]
- [Atos Nederland verkoopt minder dan elders]
- [Omzet van Capgemini Benelux daalt licht]
want dat lijkt mij geen inspiratie om in de techniek te gaan werken als je eigen toekomst daar niet zeker is

Intentie van negatieve berichtgeving:
Ik vraag me ook werkelijk af wat het (onbewust?) gekozen doel is waarom "gepubliceerd nieuws" bijna 70-80% over een NEGATIEF iets gaat? Dingen waar je - na het lezen NIET VROLIJK of GEINSPIREERD van raakt?

Tenzij deze negative ict berichtgeving tot doel heeft om er structureel voor te zorgen dan geen hollandse jongeren wil gaan werken in de ict.
Hierdoor onstaat en een kunstmatig tekort, wat weer aangevuld kan worden door goedkopere internationale arbeidskrachten uit "lagelonen landen', werkend voor multinationals in de ict....
Dit ter structurele vernietiging van nederlands eigen inheemse ict kennis, werkgelegeheid en bedrijven, ten gunste van "The Global Economie"


Inspirerend voor de jeugd:
zouden dit soort titels kunnen zijn op Computable.nl:
- KPN richt eigen gaming divisie op voor mobiele markt
- Cap Gemini opent nieuwe vestiging naast ROC in Utrecht
- Logica zoekt gamende schoolverlaters voor
simulatieproject bij defensie
- Atos/Origin richt gaming divions op
- IBM oogst 100 nieuwe studenten van Uva
- Oud leert Jong binnen Getronics

Of het publiceren van een serie artikelen over positieve succesvolle jonge mensen in het bedrijfsleven in de ict aan het woord laten. Dit word nu al gedaan op de eigen websites van bedrijven. Waar blijven dit soortartikelen op "the industry leading website?"


"Tomorrow never dies Mr. Bond"
http://www.imdb.com/title/tt0120347/
Leuke film over de kracht van de mediagebruik.

Jammer dat er alleen op HBO en WO onderzocht is.
Een groot gedeelte van de IT banen kan door MBO'ers worden uitgevoerd. Die getallen zijn net zo interessant.
Zeker in de huidige tijd is een verschuiving naar MBO c.q. MBO+ raadzaam i.v.m. de kosten en uit te voeren werkzaamheden

Zou de daling te maken kunnen hebben met het vak informatica in de tweede fase VO? Leerlingen krijgen al een beeld van het vakgebied en kiezen bewuster wel of niet door te gaan in die richting. Het is allicht de moeite waard om dit te onderzoeken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-04T14:08:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.